Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiSveikata
Atskirk pelus nuo grūdų
Konkursai
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Rubrika
Aliejininkystė iš Lietuvos dar nesitraukia

Lietuvoje sėmenų ir kanapių aliejus buvo vartojamas jau XII a. pirmoje pusėje. Jo atgabendavo Naugardo ir Pskovo pirkliai. XIX a. viduryje sėmenų aliejus jau buvo spaudžiamas ir kai kuriuose Lietuvos dvaruose. 1940 m. pradžioje Lietuvoje veikė 14 aliejaus gamyklų, tačiau per Antrąjį pasaulinį karą beveik visos aliejaus gamyklos buvo sugriautos. Atstatytos tik viena kita. Naują postūmį aliejininkystė įgavo Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Dažniausiai buvo spaudžiamas linų sėmenų aliejus. Laikui bėgant jo paklausa menko, todėl aliejaus spaudėjai ieško naujų veiklos nišų – spaudžia ne tik linų sėmenų ar kanapių sėklų, bet ir įvairių riešutų, sėklų aliejų. Kiti užsiima ir techninio aliejaus gamyba.

Parsivežė aukso medalį

Griūčių kaimo (Utenos r.) ūkininko Ramūno Katino teigimu, jų šeimos aliejinėje spaudžiami aliejai yra paklausi žiemos prekė, todėl visą gruodžio mėnesį jie vos spėjo suktis, ir pajuokavo, kad dirbo Kalėdų Seneliais. „Mūsų produkcija – aliejai – paklausą tikrai randa. Gruodį sekėsi ne blogiau nei prieš metus, ir tai kelia ūpą. Po truputį plečiame ir asortimentą. Jeigu prieš 20 metų galėjome pasiūlyti tik linų sėmenų aliejų ir dar pačius linų sėmenis, tai šiandien mes jau siūlome 15 savo aliejinėje spaudžiamo aliejaus rūšių“, – sakė ūkio šeimininkas.

Katinų ūkio aliejinės naujiena – trijų padažų rinkinys, kuris parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“ pelnė aukso medalį. Anot ūkininko, šiems padažams aliejus pagamintas iš vietoje spaudžiamo lukštentų saulėgrąžų aliejaus, jis kvapnus, skanus, sveikas produktas. Gaminant padažus šis aliejus maišomas su čili pipirais, bazilikais, citrinų sultimis. Pagal savo sudėtį šie padažai, pasak Ramūno, yra gavę skambius pavadinimus „Čirpirpiri“, „Baziliukas“ ir „Citriniokas“.

„Pagal mūsų receptūrą sukurtas padažas su citrinų sultimis labiausiai tinka žuvies patiekalams, aliejus su čili pipirais pikantiško skonio, nėra aštrus, labiau tinka picoms, lazanijoms, o kas mėgsta su baziliku, pritinka gardinti salotoms. Išėjo labai spalvingas rinkinukas, bet svarbiausia – kiekvieno virtuvei gal dar neparagauta, skani, sveika produkcija“, – VL pasakojo Utenos rajono ūkininkas.

Nuo sėklos išbėrimo iki stalo

Ne visą aliejinei reikalingą žaliavą Katinai užsiaugina ūkyje, dalį tenka nusipirkti. Ūkininkas pasakojo, kad nuo seno tęsia tradiciją ir linų sėmenų bei kanapių aliejus visada gamina iš lietuviškos žaliavos. Šiemet ypač džiaugiasi linų sėmenų derliumi ir iš jo išspausto aliejaus kokybe. Jis prisiminė, kad gal tik prieš dešimtmetį turėjo tokį skanų linų sėmenų aliejų.

„Čia tikriausiai lėmė beprotiškas sumanymas linus pasėti kovo mėnesį. Buvo ir savotiška didelė rizika. Šiaip linai sėjami gegužę, o 2024 metais sėja buvo paankstinta – jie buvo pasėti kovo mėnesį. Vėliau net užsnigo lauką, reikėjo gelbėti linus. Ir liepos 31 dieną mes turėjome jau nukultą ir išvalytą derlių, o rugpjūčio 1 dieną iš naujojo derliaus išspaudėme pirmą naujojo derliaus aliejų, kai įprastais metais tą darydavome rugsėjo pabaigoje“, – ką darė kitaip ir kuo rizikavo, mintimis dalijosi R.Katinas.

Ankstyvi linai buvo užauginti Rokiškio rajone, kaimyniniame ūkyje, nes abu ūkiai bendradarbiauja. Ūkių šeimininkai įvertino, kad žaliava pranoko lūkesčius – aliejaus kokybė, ypač skonis, ypač geri. Dar ir patys bando išanalizuoti, kas lėmė – ar ankstyvas užsiauginimas bei ankstyvas nuėmimas, nes kasmet sėja ir augina tos pačios aliejinės veislės linus, bet šiemet skonis – ypatingas.

Mitybos specialistai pripažįsta, kad, palyginti su kitomis augalinio aliejaus rūšimis, rapsų aliejaus riebalų rūgščių sudėtis yra geriausiai subalansuota, omega-3 ir omega-6 santykis yra 1:2. Šakiečiai aliejaus spaudėjai jį gamina iš Lietuvoje išaugintų genetiškai nemodifikuotų rapsų sėklų.

Katinų ūkio aliejinėje iš lietuviškos žaliavos išspaustas kanapių sėklų aliejus nėra toks populiarus, kaip linų sėmenų aliejus, jo ir spaudžia mažiau, nes poreikis mažesnis. „Man visada kanapės yra daugiau mados reikalas, aišku, ir šis aliejus yra sveikas, skanus, bet aš ir pats pirmiausia – už linų sėmenų aliejų, nes tai yra omega-3 šaltinis, energija, smegenų „veikla“, blogojo cholesterolio naikinimas, tai visgi yra aliejus numeris vienas“, – VL sakė R.Katinas.

Jis patarė ne tik linų sėmenų, bet ir visus kitus šalto spaudimo aliejus laikyti šaldytuve, o linų sėmenų aliejų suvartoti greitai – per mėnesį. „Jis panašiai kaip šviežias pienas, jį būtinai reikia saugoti. Sėmenų aliejų galima per pusdienį pagadinti – vasarą atidarytą butelį palikime ant saulės ir po pusdienio jis bus apkartęs“, – pusiau pajuokaudamas, pusiau rimtai mokė ūkininkas.

Užtenka savos rinkos

Kitų rūšių aliejams spausti Katinai žaliavą perka iš įvairių šaltinių. Riešutinių aliejų žaliavą įsigyja iš Lietuvos didžiųjų didmenininkų, o moliūgų sėklas patys vežasi tiesiai iš Austrijos ūkininkų. Su tuo pačiu austrų ūkiu Katinai bendrauja daugiau nei 10 metų, yra patys pas juos viešėję. Pamatė savo akimis, kaip Austrijos ūkyje auginami moliūgai, kaip ten iš jų gaminamas aliejus. Grįžo patenkinti. Įsitikino, kad išaugina ir parduoda labai kokybišką žaliavą. Katinai ir savo ūkyje buvo pasisėję belukščių moliūgų, jų bandė užsiauginti. Ūkio šeimininką moliūgų aliejus savo skoniu pakerėjo iš karto, todėl sakė, kad paragavus jau nebegalima sustoti.

Nors į spaudyklą keliaujanti žaliava kartais – vos ne aukso vertės, iš jos pagamintos produkcijos į užsienį šeima kol kas neišveža. „Mūsų šeimos ūkis yra mažas ir labai stipriai plėstis neturime didelio tikslo. Pastebėjau, kad kuo greičiau ir daugiau pletiesi, tuo sunkiau išsaugoti gaminamų produktų kokybę. Todėl „nesiplėšome“ – užtenka klientų Lietuvoje, o kas bus ateityje, matysime. Didžiojoje Europos dalyje populiarus alyvuogių aliejus, todėl kitų rūšių aliejumi jie nelabai ir domisi. Be to, jei bandysi įsiterpti su savo aliejais į didelę Italijos ar Ispanijos rinką, tai gali būti ir nesuprastas. Mūsų mažam ūkeliui kol kas užtenka savos vietos rinkos“, – patikino Ukmergės krašto ūkininkas.

Kai tik gali šeimos ūkyje tėvams padeda jauniausias sūnus Laurynas su drauge, prisideda vyriausiasis sūnus Romanas. Tėtis ūkininkas patenkintas ir atžalų pagalbą vadina „jaunesne ūkio versija“. Ūkio aliejinėje dirba ir samdomi darbuotojai. „Žiemą gamybos apimtys padidėja, nes aliejai yra žiemos prekė. Pakilimas pasijaučia šventiniu laikotarpiu, o po švenčių – prasitęsia, nes po šventinių persivalgymų visi pradeda galvoti, kaip sveikiau maitintis, vėl iš naujo atranda sveikus produktus“, – tikisi Ramūnas.

Aliejus maistui ir pirtims

Šakių UAB „Aletovis“ užsiima augalinio aliejaus spaudimu, o kad išgyventų, dar yra įkūrę ir specializuotą sodininkų reikmenų parduotuvę,spaudžia augalinį techninį aliejų, skirtą pirčių medienos alyvavimui. „Metai nebuvo lengvi, bet išgyvenome“, – kalbėjo direktorius Mantas Adulčikas.

Šaltojo spaudimo būdu bendrovė išgauna linų sėmenų, kanapių bei rapsų sėklų aliejus, skirtus žmonių mitybai. Spaudžia ne aukštesnėje kaip 40 °C temperatūroje, apdoroja mechaniniais būdais, naudojant plovimą vandeniu, savaiminį nusodinimą, filtravimą. Tokiu būdu augaliniame aliejuje išsaugo gamtos dovanotas medžiagas – polinesočiąsias riebalų rūgštis, vitaminus ir kitus komponentus. Pasak vadovo, sėmenų aliejus dėl jame esančių polinesočiųjų riebalų rūgščių greitai oksiduojasi, dėl to jis laikomas specialiai uždarytuose buteliuose šaltai, o atidarius butelį turi būti suvartojamas per 3–5 savaites, nes vėliau apkarsta. Šis aliejus netinka kepimui, jį rekomenduoja vartoti kaip priedą ruošiant salotas, sriubas, troškinant daržoves.

UAB „Aletovis“ šaltai spaustas rapsų aliejus nerafinuotas, nedezodoruotas. Mitybos specialistai pripažįsta, kad, palyginti su kitomis augalinio aliejaus rūšimis, rapsų aliejaus riebalų rūgščių sudėtis yra geriausiai subalansuota, omega-3 ir omega-6 santykis yra 1:2. Šakiečiai aliejaus spaudėjai jį gamina iš Lietuvoje išaugintų genetiškai nemodifikuotų rapsų sėklų. Šio aliejaus ilgesnis galiojimo laikas, todėl kai kurie žmonės perka ne po buteliuką, o visą dėžę, nes jis tinkamas kepimui.

Šalto spaudimo augalinius aliejus UAB „Aletovis“ be pertraukos ruošia jau 22 metus, tačiau vadovas neneigė, kad tai yra labiau sezoninis darbas, pagal poreikį produkcijos reikia minimalių kiekių. Jų aliejumi prekiauja kai kurios vaistinės Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, jų taip pat galima įsigyti įmonės elektroninėje parduotuvėje. Iš spaudžiamų aliejų paklausiausias yra linų sėmenų aliejus. Jį spaudžia tik iš lietuviškų linų sėmenų, kurių priaugina ūkininkai. „Kiekvieną sėklų partiją, o išspaudus – aliejų, patikriname valstybinėje laboratorijoje, tik tada tiekiame prekybai“, – pastebėjo direktorius.

Vien iš vienos verslo šakos neišgyventų, todėl įmonė ieško ir atranda kitų verslo šakų. Kitu spaudimo aparatu išgauna techninį aliejų, kurį žmonės perka pirčių, terasų medienai alyvuoti. „Pirties nelakuoja, ją reikia alyvuoti. Mes savo ceche šią priemonę gaminame. Kurie jau žino, tie ieško. Techninį aliejų taip pat spaudžiame iš linų sėmenų, bet perkant žaliavą, į jos kokybę mažiau gilinamasi, nes skirta ne maistui, labiausia rūpi natūrali spalva. Pagaminimo būdas – tas pats. Taip pat spaudžiama, taip pat nusodinamos nuosėdos. Bet laikymo sąlygos neturi įtakos, galime jį supilti į didesnes talpas“, – pasakojo UAB „Aletovis“ direktorius.

Gelbsti specializuoti gaminiai

Prie bendrovės išgyvenimo prisideda ir Šakiuose atidaryta specializuota „Aletovis“ parduotuvė sodininkams. „Parduotuvėlė – irgi sezoninis darbas. Kai sodininkai pavasarį išeina į sodus, daržus, tada varsto duris, o kai sodininkams rudenį pasibaigia sezonas, tada jau ir parduotuvėje pasijaučia – dingsta judesys, nebent sniego kastuvų prireikia, bet jeigu besniegė žiema, ir tų nereikia“, – pasakojo M.Adulčikas.

Parduotuvės neuždaro ir žiemą, nes žmonės ieško įrankių, užsuka kambarinių gėlių, šiltnaminių augalų augintojai. Bendrovė anksčiau teikdavo paslaugas žemdirbiams – ką tik nukultus grūdus valydavo, prireikus beicuodavo. Dabar tokios paslaugos poreikis išblanko, nes ūkininkai patys įsigiję reikiamą įrangą.

Nepaisant to, kad metai nebuvo dosnūs, UAB „Aletovis“ dirba keletas darbuotojų. Šakiai – nedidelis miestas, tad daug aliejaus nereikia. Spaudimo apimtys reguliuojamos pagal poreikį. Ruduo ir žiema yra intensyviausias laikotarpis, kada žmonės ieško aliejaus. „Aletovis“ pakilimą šiek tiek pajautė prieš Kalėdas, bet gamyba nebuvo serijinė.

„Mes aliejaus neprigaminame tiek, kad reikėtų sandėliuoti, nes galiojimo laikas neleidžia to daryti. Mums paprasčiau tinkamomis sąlygomis laikyti sėklą, kad nedžiūtų, nedrėktų, o kai tik reikia, tuojau pat spaudžiame ir aliejus – visą laiką tik šviežias“, – minėjo pašnekovas.

Rekomenduojami video