Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Agronomas: šiemet rugpjūčio darbai kitokie, prognozuojamas mažesnis javų derlius

Agronomas: šiemet rugpjūčio darbai kitokie, prognozuojamas mažesnis javų derlius

Paskutinį vasaros mėnesįūkiuose – pats darbų įkarštis. Nors tiksli javapjūtės pradžia kinta nuo auginamos kultūros, ji dažniausiaisiejama suanksčiausiai nuimamų žieminių rapsų branda ir prasideda liepos pabaigoje, rugpjūčio pradžioje. Tačiau prieš kimbant į darbus, būtina juos tinkamai susiplanuoti ir įvertinti galimus derliaus rezultatus.

„Į laukus jau netrukusišvažiuos kombainai, padėsiantys nukulti žieminių rapsų, rugių, kviečių derlių.Rugpjūčio viduryje skinsime žirnius, antroje mėnesio pusėje prasidės žieminių rapsų sėja: žemės arimas, įdirbimas ir dirvos kalkinimas, o prieš pat rugsėjį pradedami pjauti vasariniai javai – avižos. Nors tikslių rezultatų negalimenuspėti,pokalbiai su ūkininkaisleidžia apibendrinti tendencijas, jog iki šiol vyravusi sausra ir tik epizodiniai lietūs palaikė kaitrą, todėl derlius turėtų būti mažesnis. Per aukšta temperatūrasumažina augimo tarpsnių trukmę, todėl galiausiai susiformuoja mažesnė javų biomasė.Kita vertus, rankų nuleisti nereikėtų, o išsamus pasiruošimas javapjūtei galimus rezultatus gali ženkliai padidinti“, – teigia „Lande“ agronomas Guntis Laicans.

Derliaus prognozės

Užsitęsusi kaitra skatina sektoriaus atstovuspripažinti, kad augalininkystės ūkiams šis sezonas nėra lengvas.

„Išankstiniai duomenys ir pokalbiai su ūkininkais leidžia teigti, kad šiemet rinkoje žieminių miežių derlius svyruostarp 3,5-6 t/ha. Tuo tarpu žieminių rapsų derliaus kiekis vidutiniškai turėtų būti 2-3 t/ha. Egzistuoja tikimybė ir didesniam prieaugliui, tačiau aliejaus kiekis sėklose turėtų būti mažesnis dėl pavasarinių šalnų.Sausra ypatingai paveikė žieminių rugių ir kviečių derliaus skaitlingumą, kuris turėtų mažėti 30-50 proc. Be to,išlieka svarbus klausimas dėl grūdų kokybės: ar tai bus maistiniai, ar pašariniai grūdai. Neatmestina, jogtebesitęsianti sausra išguldys dalį javų, o grūdų tūrinio svoris bus nedidelis. Tai ypač svarbus veiksnys, nulemiantys javų gaminių kokybę“, – pažymi agronomas.

Tačiau stebint bendras Europos Sąjungos (ES) šalių tendencijas – padėtis išlieka kiek labiau pozityvi. Europos Komisijos duomenimis, 2023-24 m. bendras ES grūdų ir aliejinių augalų derliusturėtų padidėti atitinkamai 5 proc. ir 8 proc. Dėl to, o taip ir dėl vis našesnio Ukrainos grūdų tranzito į rinkas už ES ribų, tikėtina, bendras grūdų importas turėtų mažėti.

Kaip pasiekti maksimaliai efektyvių rezultatų dar šią vasarą?

Kaip pastebi agronomas, rugpjūtį ūkininkai turėtų iš anksto pasiruošti kūlimui. Pradėti nuo žemės ūkio technikos valymo, taip pat atnaujinti derliaus laikymo ir džiovinimo infrastruktūrą: pavyzdžiui, išvalyti, atnaujinti ir dezinfekuoti sandėliavimo bokštus. Prireikus – juos suremontuoti. Išankstinis pasiruošimas padės išvengti skubėjimo ateityje bei leis efektyviau planuotis artimiausius darbus.

Taip pat reikėtų skirti dėmesį pasėlių brandos įvertinimui ir jų pjūties grafiko sudarymui. Nukūlus javus, būtina iš naujo įvertinti pasėlių būklę ir jų tolesnės priežiūros planą.

„Rugpjūtį atskiro dėmesio nusipelno dirvos analizė ir tręšimas – būtina nuolat stebėti jos būklę. Tokiu metu žemė yra bene intensyviausiai dirbama, todėlryškiausiai keičiasi jos cheminės savybės –rūgštėja ar šarmėja, tad nualintą dirvą būtina kruopščiai prižiūrėti.Jei dirva yra rūgšti ir joje mažai kalcio, augaluose išsivysto mažesnė šaknų sistema, todėl blogėja maisto medžiagų pasisavinimas. Pavyzdžiui, kviečių atveju optimalus dirvožemio rūgštingumas būtų pH6,0-7,5, o rapsų – pH5,5-6,5. Vis dėlto, jei šie rodikliai mažesni, reikėtų svarstyti apie dirvos kalkinimą. Dirvos kalkinimas leidžia padidinti per rūgščios dirvos pH ir kompensuoti kalcio trūkumą. Dirva turėtų būti tręšiama kompleksinėmis mineralinėmis trąšomis, mažinant azoto ir didinant fosforo ir kalio dozes. Taip bus stiprinama augalų šaknų sistema, užtikrinanti geresnę augalų šaknų sistemą – dėl to augalai turėtų geriau žiemoti“, – dalinasi Guntis Laicans.


Pranešimas spaudai

Rekomenduojami video