Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Planuoja, kad elektros krovos tinklas augs net 15 kartų

Lietuva yra pasirengusi smarkiai išplėsti viešųjų ir pusiau viešųjų elektromobilių įkrovimo prieigų tinklą bei užtikrinti patogią infrastruktūrą, skirtą naudotis elektromobiliais. Šiuo metu Lietuvoje yra apie 360 įkrovimo prieigų, o 2024 m. pabaigoje planuojama jų turėti jau apie 3 960, t. y. 11 kartų daugiau.

Kaip tvirtina susisiekimo ministras Marius Skuodis, tai jau artimiausiu metu leis Lietuvoje stipriai pagerinti sąlygas elektra varomam transportui. Viešosios ir pusiau viešosios elektromobilių įkrovimo prieigos bus įrengiamos degalinėse, stotyse, uostuose, miestuose, prie valstybinės ir vietinės reikšmės kelių.

Vien per trejus metus, iki 2024 m. pabaigos, viešųjų ir pusiau viešųjų elektromobilių įkrovimo prieigų skaičių planuojama padidinti 11 kartų, o iki 2027 m. – daugiau nei 15 kartų. Skaičiuojama, kad pasitelkiant įvairius finansavimo šaltinius iki 2027 m. pabaigos tokių įkrovimo prieigų bus įrengta daugiau kaip 7 000.

Šiuo metu Lietuvoje registruota 6 440 elektromobilių, iš jų 3 720 grynųjų elektromobilių ir 2 720 įkraunamų hibridų. Tai sudaro 0,4 proc. šalies lengvųjų automobilių parko. Siekiama, kad 2030 m. elektromobiliai ir kitais netaršiais alternatyviaisiais degalais varomi automobiliai sudarytų apie 20 proc. automobilių parko.

Elektromobilių įkrovimo prieigų tinklui plėsti numatomos Europos Sąjungos fondų investicijos, ES ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF) lėšos, taip pat Darnaus judumo fondo bei kitų šaltinių lėšos. Pasinaudoti šiomis investicijomis bus kviečiamos savivaldybės, fiziniai ir juridiniai asmenys.

Iš viso iki 2027 m. pabaigos numatoma skirti apie 70 mln. eurų elektromobilių viešosioms ir pusiau viešosioms įkrovimo prieigoms įrengti.

Pagal alternatyviųjų degalų įstatymą, iki 2022 m. sausio 1 d. savivaldybės turi parengti savo elektromobilumo infrastruktūros planus, pagal kuriuos galės gauti lėšų elektromobilių įkrovimo infrastruktūrai plėsti.

VL

Rekomenduojami video