Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vokiečių mokslininkai išmokė karves eiti į tualetą

Margoji ramiai sau atsidaro vartelius, apsižvalgo, įeina į kelių kvadratinių metrų ploto žalios spalvos patalpą ir… šlapinasi. Tai ne šiaip koks užkampis fermoje – o specialiai karvėms sukurtas tualetas.

Skamba ir atrodo neįtikėtinai, bet įpratinti karves šlapintis tualete sugalvojo Vokietijos Elgesio fiziologijos instituto ir Gyvūnų gerovės ir ūkininkavimo instituto mokslininkai, kartu su kolegomis iš Naujosios Zelandijos. Tualete nusišlapinę veršeliai apdovanojami skanėstu, o nusišlapinę ne vietoje – nupurškiami vandeniu.

Vos po kelių savaičių 11 iš 16 veršelių išmoko šlapintis ten, kur reikia. Mokslininkai sako, kad veršeliai mokosi ne ką prasčiau nei maži vaikai.

 Pagrindinis šio tyrimo tikslas buvo atskirti galvijų šlapimą nuo mėšlo, mat ūkiuose maišantis visoms galvijų išmatoms, ne tik į atmosferą išsiskiria pavojingos amoniako dujos, bet ir greičiau plinta įvairios infekcijos.

Karves į tualetą eiti išmokę mokslininkai sako, kad jau netrukus jų atradimą bandys pritaikyti ūkininkai. Jei pavyks – ateityje fermose bus švariau, mažiau smarvės ir ligų, o į atmosferą pateks mažiau įvairių dujų.

Rekomenduojami video