Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vengrijoje varžosi geriausi Europos virtuvės šefai

Kol pasaulis laukia Rio de Žaneire įvyksiančių olimpinių žaidynių, vienerios, tiesa, ne olimpinės, jau vyksta Budapešte. Jose varžosi ne sportininkai, o geriausi Europos virtuvės šefai. Daugelio tikslas – sulaukti įvertinimo ir atsidurti geriausių restoranų Michelino gide.

„Bocuse d‘Or“ konkursas dažnai vadinamas kulinarijos olimpinėmis žaidynėmis. Kas dvejus metus konkurso finalinis etapas rengiamas Prancūzijoje, Lione. Bet pusfinaliai – taip pat didelis įvykis, tad Budapeštas didžiuojasi sulaukęs 20 virtuvės virtuozų iš visos Europos.

Tiesa, kai kuriems į konkursą niekur toli vykti neteko – rungėsi Budapešte įsikūrusio „Onyx“ restorano, kuris jau penkerius metus didžiuojasi Michelino žvaigžde, komanda. Daugelis šefų savo meistriškumą ir kūrybingumą konkursuose demonstruoja būtent siekdami šių žvaigždžių, nes tai visuotinamai pripažįstamas kokybės ženklas.

„Kai tavo įstaiga gauna žvaigždę, daugiau dėmesio pradedi kreipti į produktų kokybę, tampi reiklesnis, naudoji brangesnius ingredientus, siunti kolegas mokytis, jie ir uždirba daugiau. Tačiau visa tai atsispindi kainose“, – pasakoja „Onyx“ restorano direktorė Katalin Pinter.

Bet Budapešto vicemerė sako, kad Vengrijoje tos kainos net ir geriausiuose restoranuose vis dar labai konkurencingos.

„Kai Budapešte atsirado Michelino žvaigždžių turinčių restoranų, vis daugiau turistų atvyksta čia tiesiog pavakarieniauti – šiuose nuostabiuose restoranuose tarptautiniais standartais – labai prieinamos kainos“, – džiaugiasi Budapešto vicemerė Alexandra Szalay-Bobrovniczky.

Turbūt prestižiškiausio restoranų gido pirmąjį leidimą broliai Michelinai publikavo daugiau kaip prieš šimtą metų. Tai buvo rekomendacijos automobilininkams, kur kelyje pavalgyti ir pernakvoti, o tikrasis padangų gamintojų tikslas – padidinti automobilių, o tuo pačiu ir padangų paklausą, mat Prancūzijoje tuo metu nebuvo nė 3 tūkstančių mašinų.

Dabar Michelino žvaigždėmis įvertinti restoranai jau lankomi ne važiuojant pro šalį, o patys tampa kelionės tikslu.

Keliautojai gurmanai žino, kad Vengrijoje tikrai galima rasti ne tik guliašo. Jau penki Vengrijos sostinės restoranai puikuojasi Michelino žvaigždėmis, tad šiomis dienomis vykstantis kulinarijos konkurso pusfinalis – tikrai ne vienintelis renginys, viliojantis ieškančius išskirtinės virtuvės meistrystės.

Rekomenduojami video