Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vatikanas pralaužia tylą apie kunigų išnaudojamas vienuoles

Vasarį popiežius Pranciškus pripažino ilgai slėptą Romos katalikų bažnyčios paslaptį – kunigai seksualiai išnaudojo vienuoles, rašo NPR.org.

Ši problema ilgai buvo laikoma paslaptyje, bet paplitus #MeToo judėjimui, prasidėjo ir #NunsToo (liet. Vienuolės irgi) judėjimas, tad šiandien apie seksualinį išnaudojimą kalbama daug plačiau.

Vatikano tylos sieną sugriovė oficialaus Vatikano dienraščio „L'Osservatore Romano“ priedas „Women Church World“. Vasario mėnesio numeryje pasirodžiusiame leidinio redaktorės, istorikės, mamos ir feministės Lucettos Scaraffios straipsnyje dvasininkija buvo kaltinama moterų ir nepilnamečių išnaudojimu. Straipsnis buvo paremtas šimtais vienuolių istorijų.

Vienuolei labai sunku pranešti, kad ją išprievartavo kunigas, nes vis dar paplitusi mąstysena, kad moteris sekso metu visuomet turi galimybę pasakyti „ne“, teigia L. Scaraffia.

„Šios vienuolės mano, kad jos yra kaltos už tai, kad suviliojo šventą vyrą ir privertė jį padaryti nuodėmę, nes jos visuomet buvo to mokomos“, – NPR sakė ji.

Be traumos, dalis išprievartautų vienuolių pastoja ir dėl to yra pašalinamos iš savo ordino.

„Vargšės moterys yra priverstos palikti savo ordinus ir gyventi bei auginti vaikus vienos, be niekieno pagalbos. Kartais jos yra priverstos pasidaryti abortą, už kurį sumoka kunigas, nes vienuolės neturi pinigų“, – sako L. Scaraffia.

„Mūsų nepastebi, nemato, ignoruoja ir negerbia“

Sesuo dominikonė iš Prancūzijos Catherine Aubin, dėstanti teologiją Popiežiškajame Šv. Tomo Akviniečio universitete Romoje, NPR sakė, kad seksualinis išnaudojimas kyla iš to, kad bažnyčiai vadovauja vien vyrai.

„Vatikanas yra vyrų pasaulis, – sako ji. – Kai kurie iš tiesų yra Dievo pasiuntiniai. Kitiems pakenkė galia. Šių paslapčių ir tylos priežastis yra piktnaudžiavimas galia. Jie kopia karjeros laiptais blogio link.“

C. Aubin, taip pat dirbanti leidinyje „Women Church World“, Vatikano vyrų pasaulio elgesį su moterimis apibūdina taip: „Mūsų nepastebi, nemato, ignoruoja ir negerbia.“

Pirma išsami ataskaita apie moterų išnaudojimą bažnyčioje pasirodė 1994-aisiais. Ją parengė airių vienuolė sesuo Maura O’Donohue. Jos pranešimas apėmė daugiau nei dvidešimt šalių – daugelį Afrikoje, bet taip pat Airiją, Italiją, Filipinus ir Jungtinę Karalystę.

Ataskaitoje M. O’Donohue (mirusi 2015 m.) nurodo, kad esama sąsajos tarp seksualinio vienuolių išnaudojimo Afrikoje ir AIDS epidemijos: prievartautojai savo aukomis renkasi vienuoles, nes religingos seserys rečiau nešioja ŽIV.

M. O’Donohue mini 1988 m. atvejį iš Malavio, kur vyskupas atleido moterų ordino vadoves, kai jos pasiskundė, kad 29 vienuolės pastojo nuo vietinių kunigų. Ji taip pat pranešė, kad vienas iš tų kunigų privertė vienuolę pasidaryti abortą. Vienuolė mirė procedūros metu, o tas pats kunigas laikė pamaldas per jos laidotuves.

M. O’Donohue informavo Vatikano valdžią apie jos surinktus duomenis, bet dokumentas buvo palaidotas. Jo turinį 2001 m. viešai paskelbė leidinys „National Catholic Reporter“, kuris taip pat atkreipė dėmesį į kitą ataskaitą, parašytą 1998 metais, pavadinimu „Afrikiečių tikinčiųjų seksualinio išnaudojimo problema Afrikoje ir Romoje“.

„Tylos ir paslapties įžadai“

Vieną sekmadienio rytą Šv. Petro aikštėje meksikietė vienuolė sesuo Silvia Lopez buvo sujaudinta, kad popiežius viešai prakalbo apie tai, kas tarp vienuolių ilgai buvo laikoma skausminga paslaptimi.

„Popiežius kalbėjo apie vienuolių išnaudojimą, tad dabar Bažnyčia turės paskelbti apie šiuos baisius dalykus“, – kalbėjo vienuolė.

Praeitą rudenį pasaulio katalikių moterų ordinams atstovaujanti organizacija Tarptautinė vyresniųjų sąjunga (UISG) paragino seseris pasipriešinti „tylos ir paslapčių kultūrai“ ir kalbėti.

Indijoje vienuolė policijai apskundė vyskupą, kuris, jos teigimu, ją išprievartavo daugiau nei tuziną kartų. Kunigas laikinai paleistas laisvėn ir laukia teismo. Čilėje Vatikanas pradėjo tyrimą viename nedideliame vienuolių ordine, kai viena televizija atskleidė, jog kai kurios seserys buvo iš jų išmestos, kai pranešė apie seksualinį kunigų priekabiavimą.

„Manau, kad judėjimas #MeToo turi didelę įtaką tam, kad apie vienuolių išnaudojimą kalbama spaudoje ir viešumoje“, – NPR sakė seksualinio nepilnamečių ir pažeidžiamų suaugusiųjų išnaudojimo ekspertė iš Belgijos Karlijn Demasure, dėstanti Grigaliaus universitete Romoje.

Nors konkrečių įrodymų apie šią problemą trūksta, sklando pakankamai istorijų apie vienuolių išnaudojimą ir turtingose pasaulio šalyse. K. Demasure teigia, kad žiniasklaidos dėmesys padės į šviesą ištraukti ilgai užsitęsusią ir iki šiol tabu buvusią temą.

„Pirmą kartą viešumoje pripažinta, kad suaugusios moterys gali būti vyrų aukomis, – sako ji. – Tai yra labai svarbu, nes prieš tai visuomenė buvo linkusi kaltinti auką ir laikyti moterį „ta, kuri suvilioja“.“

Sesuo Bernardire Pemii iš Nigerijos, Ganoje dirbanti mokytoja, neseniai Grigaliaus universitete išklausė kursą apie vaikų ir pažeidžiamų suaugusiųjų apsaugą. Grįžusi namo ji žada visą dėmesį skirti kovai su moterų išnaudojimu.

„Suteiksiu moterims galią, – sako B. Pemii. – Noriu suteikti joms erdvę apie tai kalbėti. Jei joms nutiko toks įvykis, jos turi mums pranešti. Užtikrinsiu, kad jų balsai būtų išgirsti.“

„Nenoriu vėl būti priklausoma nuo bažnyčios lyderių“

Neseniai Romoje vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo Doris Wagner, buvusi vienuolė iš Vokietijos.

D. Wagner (po santuokos tapusi Reisinger) rašė, kad kai jai buvo 24-eri, ją, išprievartavo jos vienuolyno vyresnysis. Po to kitas kunigas bandė seksualiai prie jos priekabiauti išpažinties metu.

Kai 2010 m. Vokietijoje prasidėjo skandalai apie kunigų vykdomą nepilnamečių išnaudojimą, D. Wagner nutarė savo vienuolyno motinėlei pranešti ir apie tai, ką patyrė pati.

„Ji įniršo“, – teigia D. Wagner. Bet ne ant ją skriaudusių kunigų.

„Ji tiesiogine to žodžio prasme šokinėjo ir ant manęs šaukė. Pirmasis klausimas, kurį man uždavė, buvo toks: ar naudojai kontraceptikus? Tuomet suvokiau, kad ji atsisako mane suprasti.“

Prie jos per išpažintį priekabiavęs kunigas Hermannas Geissleris vėliau tapo Tikėjimo doktrinos kongregacijos – Vatikano institucijos, nagrinėjančios įtarimus seksualiniu išnaudojimu – teologijos padalinio vadovu. Sausį, kai D. Wagner viešai paskelbė kaltinimus, jis atsistatydino, bet neigė jam pareikštus kaltinimus.

Dabar ištekėjusi ir tapusi mama D. Wagner dirba privačioje kompanijoje Vokietijoje ir sako, kad daugiau niekuomet nebedirbtų Katalikų bažnyčioje.

„Nebenoriu būti pažeidžiama, – sako ji. – Nenoriu vėl būti priklausoma nuo bažnyčios lyderių.“

D. Wagner ragina atlikti išsamius visų Vatikanui žinomų seksualinio išnaudojimo atvejų tyrimus, kad būtų galima įvardinti, nuteisti ir nubausti nusikaltėlius. Ji taip pat nori, kad aukos sulauktų kompensacijos, ypač pastojusios vienuolės.

Rekomenduojami video