Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
V. Zelenskis paragino Vokietiją nugriauti naują Rusijos „sieną“ Europoje ( valstietis.lt retransliuoja "Nastojaščeje vremia")

Ketvirtadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis emocingame vaizdo kreipimesi į parlamentą ragino Vokietiją padėti sugriauti naują „siena“, kurią Rusija stato Europoje.

„Tai ne Berlyno siena – tai siena Vidurio Europoje tarp laisvės ir vergijos, ir ši siena didėja su kiekviena bomba, numesta ant Ukrainos", - sakė V. Zelenskis parlamentarams.

„Gerbiamas pone Scholzai, nugriaukite šią sieną“, – maldavo jis Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą, primindamas JAV prezidento Ronaldo Reagano šaltojo karo laikų kreipimąsi Berlyne.

Vokietijos deputatai ketvirtadienį stovėdami plojo Ukrainos prezidentui V. Zelenskiui prieš jo vaizdo kalbą, kurią jis pasakė Bundestagui – parlamento žemiesiems rūmams kitą dieną, kai paprašė pagalbos kreipdamasis į JAV Kongresą.

Žuvo keturi Rusijos generolai

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad per kautynes ​​žuvo dar vienas Rusijos generolas. Jis neįvardijo karininko pavardės, bet Ukrainos vidaus reikalų ministerijos patarėjas sakė, kad generolą majorą Olegą Mitiajevą nukovė „Azovo“ batalionas, rašo BBC.

Ukrainos žiniasklaida pranešė, kad generolas O. Mitiajevas buvo nukautas netoli Mariupolio. Pranešama, kad jis yra jau ketvirtas žuvęs Rusijos generolas, todėl kai kurie klausia, kodėl tokio aukšto rango Rusijos kariškiai yra taip arti fronto linijos.

Analitikai mano, kad Rusijos operacijoms Ukrainoje vadovauja apie 20 generolų, o tai reiškia, kad, visoms žūtims pasitvirtinus, per karo veiksmus jau žuvo penktadalis Rusijos generolų.

Rusijai patiriant tokius didelius nuostolius, kai kurie ekspertai mano, jog nebuvo taip, kad generolai tiesiog atsidūrė netinkamoje vietoje netinkamu laiku, – greičiausiai Ukraina taikosi į aukščiausio lygio Rusijos karininkus. „Nemanau, kad tai atsitiktinumas. Atsitiktinumas yra, kai žūva vienas, bet kai jų tiek daug, tai – tikslas“, – BBC sakė Rita Konaev iš Džordžtauno universiteto.

Kalbėdamas su „The Wall Street Journal“, vienas asmuo iš prezidentui V. Zelenskiui artimo rato sakė, kad Ukraina turi karinės žvalgybos komandą, kuri taikosi į Rusijos karininkų klasę. „Jie ieško aukšto rango generolų, lakūnų, artilerijos vadų“, – laikraščiui sakė asmuo.

Pasak R. Konaev, kadangi Ukrainos kariuomenė yra mažesnė, tai, kad ji taikosi į aukšto rango asmenis, gali būti svarbi informacinio karo dalis: „Manant, kad yra nusitaikymo elementas, tai skatina pačios Ukrainos moralę. Tai yra pergalės elementas. Tai įkvepia“.

Kad Ukraina galėtų nusitaikyti į konkrečius Rusijos karininkus, ji turi žinoti, kur jie yra. Analitikai teigia, kad Rusija naudojasi atvirais komunikacijos kanalais, kurie suteikia užuominų, kur yra tam tikri taikiniai. „Jei bendraudami su aukšto rango pareigūnais rusai naudojasi mobiliaisiais telefonais ar analoginiais radijo imtuvais, ukrainiečiams viskas padėta ant lėkštutės“, – BBC sakė gynybos analitikas Konradas Muzyka iš „Rochan Consulting“.

Po dar vieno aukšto rango karininko generolo majoro Vitalijaus Gerasimovo žūties Ukraina paskelbė įrašą, kuriame tariamai du Rusijos saugumo pareigūnai diskutuoja apie generolo mirtį ir skundžiasi, kad jų saugaus ryšio tinklas neveikia.

Fronto linijose

Neįprasta, kad tokio aukšto rango karininkai stato save į tokį pavojų, būdami taip arti mūšio lauko. Vakarų šaltiniai mano, kad jie tai daro mėgindami kontroliuoti operacijas, kurios kai kuriose srityse visiškai stringa. Tradiciškai Rusijos kariuomenė turi per daug vadovaujamų kadrų, karininkai dažnai atlieka kasdienę veiklą, sako K. Muzyka. Nors tai ima keistis, tai gali paaiškinti, kodėl generolai jautė poreikį vadovauti operacijoms fronte. „Pastaraisiais metais įvyko didelis poslinkis, verčiantis bataliono vadus mąstyti savarankiškai suteikiant jiems laisvę priimti sprendimus, – sakė K. Muzyka. – Tačiau to imtasi tik prieš trejus metus, todėl galbūt tai dar neturėjo tinkamo poveikio jų veiklai“.

Generolų žūties detalės neaiškios, sunku gauti patikimus faktus iš vietos. Daroma prielaida, kad jie visi buvo įstrigę kovose priekinėje linijoje, vis dėlto nebūtinai taip yra, mano R. Konaev. „Tai nebūtinai reiškia, kad generolai buvo fronto linijoje. Pavyzdžiui, jie galėjo būti kelyje arba tikrinti tiekimo linijas“, – sakė ji BBC.

Ukraina paskelbė nukovusi keturis Rusijos generolus: 150-osios šaulių divizijos vadą Olegą Mitiajevą, 29-osios jungtinės kariuomenės vadą Andrejų Kolesnikovą, 41-osios jungtinės kariuomenės vadą Vitalijų Gerasimovą ir 41-osios jungtinės kariuomenės vado pavaduotoją Andrejų Suchoveckį.

Kitaip nei apie kitus generolus, apie A. Suchoveckio mirtį pranešė Rusijos žiniasklaida, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo kalboje patvirtino, kad Ukrainoje žuvo generolas.

Rekomenduojami video