Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
V. Putinas kariuomenės dalinius pavadino Europos miestų vardais

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas 11 karinių dalinių pervadino Ukrainos, Baltarusijos, Lenkijos, Vokietijos ir Rumunijos miestų ar kitų vietų pavadinimais. Ukrainos kariuomenės vadas sako, kad toks žingsnis rodo, jog „agresorius neketina sustoti ties Donbasu ir Ukraina“.

Pulkai ir divizijos vadinsis pavadinimais miestų, kurie, anot rusų, susiję su Rusijos ir Sovietų Sąjungos karine šlove.

Įsakus, kuriais pulkams ir divizijoms suteikiami garbės vardai, kurie sugrąžina į Antrojo pasaulinio karo laikus, V. Putinas pasirašė birželio 30 d., o paviešinti jie buvo liepos 2-ąją.

Juose sakoma, kad vardais norima „išlaikyti šlovingas karines ir istorines tradicijas ir ugdyti kariuomenės personalo lojalumą tėvynei ir karinei pareigai.“

Tad dabar, pavyzdžiui, Rusijos armijos 6-asis tankų pulkas vadinasi Lvovo pulku, 68-asis pulkas – Žytomyro-Berlyno, 163-iasis pulkas – Nižyno.

Kaip pažymima kai kuriose Rusijos žiniasklaidos priemonėse, taip kariniams daliniams grąžinami istoriniai pavadinimai.

Vieno jų istoriją primena ir Laisvosios Europos radijas. 1944 m. Josifas Stalinas 93-ią tankų brigadą pavadino Žytomyro vardu dėl jos vaidmens Antrajame pasauliniame kare. Brigada vėliau buvo reformuota į 68-ą tankų pulką, kuris buvo panaikintas sugriuvus Sovietų Sąjungai. Tačiau praėjusiais metais pulkas buvo atkurtas.

Lvovas, Žytomyras ir Nižynas yra Ukrainos miestai. Santykiai tarp Kijevo ir Maskvos labai įtempti, Rusijai 2014 m. nuo Ukrainos atplėšus ir aneksavus Krymą ir įsitraukus į karą Rytų Ukrainoje, kur žuvo per 10 tūkst. žmonių.

Reaguodamas į V. Putino sprendimą suteikti Rusijos kariniams daliniams Ukrainos miestų, kuriuos esą kažkada išlaisvino sovietai, vardus Ukrainos generalinio štabo viršininkas Viktoras Muženko pareiškė, kad tai yra „pretenzijų į kitų tautų žemes skelbimas“ ir „svetimos istorijos ir šlovės vagystė“, rašo meduza.io.

Be to, jis pabrėžė, kad Ukrainos armija turi savo karines-istorines tradicijas, kurioms Rusijos veiksmai nedaro jokios įtakos.

„Tai yra aiškus signalas mums ir pasauliui, kad agresorius neketina sustoti ties Donbasu ir Ukraina. Jis taip pat nurodo į prorusiškų jėgų mobilizaciją Ukrainos teritorijoje“, – sakė Ukrainos generalinio štabo viršininkas V. Muženko.

Anot Laisvosios Europos radijo, kiti Rusijos armijos pulkai buvo pervadinti Baltarusijos miestų Vitebsko, Kobryno, Slanimo, taip pat Varšuvos, Berlyno ir Rumunijos Transilvanijos regiono pavadinimais.

Rekomenduojami video