Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ukrainoje likęs kunigas iš Ispanijos: žmonės dabar ieško atsakymo apie kančią

Tėvas Pedro Zafra yra 31 metų kunigas iš Kordobos (Ispanija), kuris 2011 m. atvyko į Kijevą kunigo formacijai. Jis buvo įšventintas praėjusių metų birželį ir yra Neokatechumenų kelio narys. Kunigas tarnauja Ukrainos sostinės Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijoje. Nepaisant prasidėjusio karo, jis nusprendė pasilikti su savo parapijiečiais ir neišvykti iš šalies.

„Tai buvo vidinė kova“, – pasakojo kunigas, kaip pats sakė, atsakymą radęs maldoje su Evangelijos ištrauka, kurioje „kalbama apie misiją ir Dievo malonės palaikymą ją tęsti“. Būtent todėl jis ir nusprendė likti karo siaubiamoje šalyje.

Iki vasario 24 d., kai prasidėjo Rusijos invazija į Ukrainą, gyvenimas parapijoje buvo kaip ir bet kurioje kitoje. Tačiau prasidėjus karui parapija tapo žmonių priėmimo centru, kurio rūsyje prisiglaudė daugiau kaip 20 parapijiečių, nes jų namai nebuvo pakankamai saugūs.

„Turime keletą pagyvenusių žmonių neįgaliųjų vežimėliuose, šeimų su mažais ir paaugliais vaikais, taip pat keletą jaunų misionierių“, – ispanų dienraščiui apie situaciją pasakojo tėvas Zafra ir pabrėžė, kad bendruomenė labai padeda susidoroti ją išgyventi.

„Aš nesu didvyris. Negalėčiau vienas susidoroti su šia situacija. Tai Dievas suteikia man jėgų per maldą ir sakramentus“, – sakė jis.

„Būna akimirkų, kai šiek tiek nerimauju dėl beprasmybės, nes nesuprantu, kodėl tai vyksta, tačiau dabar daug daugiau prasmės randu maldoje ir sakramentuose, kurie man suteikia malonę nebėgti ir ištvermingai būti kartu su tais, kurie kenčia“, – aiškino kunigas.

Kunigas Zafra pasakojo, kad bendruomenė keliasi 7.30 val. ryto, kartu meldžiasi, pusryčiauja, o paskui rytą praleidžia atlikdama įvairias užduotis. Jis paprastai lanko ligonius ir senelius, kurie negali išeiti iš namų, atneša jiems Komuniją ir viską, ko jiems gali prireikti.

Be to, Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapija veikia kaip humanitarinės pagalbos skirstymo centras, nes daugybė žmonių, tarp jų ir netikinčių, kasdien ateina čia prašyti materialinės ir finansinės pagalbos.

Didžioji dauguma pagrindinių paslaugų, tokių kaip degalinės, prekybos centrai ir vaistinės, vis dar dirba, tėvas Zafra sako, kad jos veikia įprastai, nors kartais tolumoje girdėti sprogimai.

Parapija taip pat tęsia savo veiklą palyginti normaliai, nors Mišias perskirstė anksčiau, kad tikintieji galėtų grįžti į savo namus iki komendanto valandos, o kartais, kilus sprogimų pavojui, jas perkelia į rūsį. Pastarosiomis savaitėmis buvo švenčiamos dvi Pirmosios Komunijos ir trys vestuvės.

Kunigas taip pat pažymėjo, kad pastarąjį mėnesį padaugėjo Mišiose dalyvaujančių žmonių.

„Žmonės ateina ieškodami atsakymo apie kančią. Anksčiau jie turėjo darbą, savo gyvenimo projektą, o dabar viskas pasikeitė, jie nebeturi jokio saugumo, todėl ieško atsakymo iš Dievo“, – sakė kunigas.

Kunigas Zafra pabrėžė didelę Ukrainos žmonių kančią.

„Yra daug įtampos, susirūpinimo dėl saugumo, dėl paties gyvenimo. Tai netikrumas, kurį sukuria nežinojimas, kas nutiks, gyvenimas diena iš dienos. Nežinome, ar rytoj būsime gyvi, ar ne“, – sakė jis.

Rekomenduojami video