Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ukrainiečių patiekalai: labiau savi nei svetimi

Ukrainiečių patiekalai artimi lietuviškajai virtuvei, todėl mūsų šalyje labai mėgstami. Bene populiariausi kaimyninės šalies valgiai – barščiai ir Kijevo kotletas.

Ukraina – didelė šalis, turinti daug etnografinių regionų, visi jie turi savo kulinarinį paveldą, nors patiekalų gaminimo būdai ir patys patiekalai yra panašūs. Iš mėsos produktų labiausiai vertinama virta ir troškinta kiauliena, rečiau – jautiena ir paukštiena. Ukrainos nacionalinės virtuvės pasididžiavimas – lašiniai. Jie valgomi ne tik sūdyti, bet ir saldinti sirupu, taip pat rūkyti, virti ar kepti.

Nacionalinis ukrainiečių patiekalas – barščiai, gaminami iš šviežių daržovių (dažniausiai kopūstų, pomidorų), pagardinami grūstais lašinukais su česnakais ir petražolėmis. Šie produktai suteikia barščiams stebuklingą aromatą ir skonį. Apskritai ukrainiečių virtuvėje gaminama apie 30 rūšių barščių ir kiekviena jų turi atskirus pavadinimus (pvz., Lvovo barščiai, Kijevo barščiai).

Kiti populiarūs valgiai – troškinta mėsa su bulvėmis ir ukrainietiški apskriti muštiniai, prikimšti česnakų ir lašinukų. Mėgstami ir žuvies patiekalai, ypač grietinėje keptas karosas, grybais ir žirnių koše farširuotas karpis, keptas sterkas, įdaryta lydeka.

Svarbus vaidmuo tenka vaisiams ir daržovėms. Ukrainos virtuvėje dažnai naudojami svogūnai, česnakai, burokai, baklažanai, moliūgai, morkos, pomidorai, kopūstai, pipirai. Daržovės valgomos žalios, virtos, kaip atskiras patiekalas ir kaip garnyras.

Poltavos barščiai

2 l vandens, 1 kg mėsos su kaulu, 1 burokėlis, 1 morka, 0,5 nedidelio kopūsto, 1 raudonoji paprika, 4 bulvės, 3 pomidorai, 100 g pomidorų padažo, 2–3 česnako skiltelės, 1 svogūnas, 2 laurų lapeliai, 20 g rūkytų lašinukų, krapai, cukrus, grietinė.

Į puodą įpilkite 2 l vandens, sudėkite mėsą ir virkite 30–40 min. Likus 10 min. iki virimo pabaigos, įmeskite porą laurų lapelių, pasūdykite. Mėsą išgriebkite iš puodo. Šiaudeliais supjaustykite burokėlį, morką ir žerkite į puodą. Supjaustykite bulves, kopūstą, papriką, pomidorus. Gaminkite padažą. Į keptuvę su įkaitintu aliejumi suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir pakepinkite ant silpnos ugnies. Ten pat sudėkite pomidorus, pakepinkite, įmaišykite porą šaukštų pomidorų padažo ir 2–3 šaukštus grietinės. Tegul troškinasi ant silpnos ugnies, tik nepamirškite maišyti. Kai masės paviršiuje išsiskirs skaidrus riebalų sluoksnis, padažas sriubai bus pagamintas. Keptuvę nukelkite nuo ugnies. Mėsą smulkiai supjaustykite ir suberkite į puodą. Po 10 min. sudėkite bulves, kopūstus ir papriką. Kol sriuba verda, susmulkinkite truputį krapų, labai smulkiai supjaustykite česnako skilteles ir rūkytų lašinukų gabalėlį. Reikia, kad lašinukai būtų be raumens, gerai pastovėję, o ne švieži. Visus tris ingredientus sutrinkite iki vientisos masės. Puode verdančią sriubą pagal skonį pasūdykite, įberkite šaukštelį cukraus, pipirų. Patikrinkite, ar išvirusios daržovės. Jei taip, į puodą sudėkite troškinį iš keptuvės ir išmaišykite. Prieš išjungdami viryklę, į sriubą įmaišykite krapų, lašinukų ir česnakų trintą masę. Puodą uždenkite dangčiu ir palikite 10–15 min. Tiekite su grietine.

Kijevo kotletai

4 vištos krūtinėlės, aliejus skrudinimui. Sviesto įdarui: 60 g sviesto, 1/2 šaukšto kapotų petražolių, 1/2 šaukšto kapotų žalių svogūnų laiškų, 2 smulkiai kapotos česnako skiltelės, 1/4 nutarkuotos citrinos žievelės ir išspaustų sulčių, druska, pipirai. Apvoliojimui: 1 plaktas kiaušinis, 1/2 stiklinės miltų, 3/4 stiklinės džiūvėsių.

Pasiruoškite sviesto įdarą: minkštą sviestą sumaišykite su kapotu česnaku, žalumynais, citrinos sultimis ir žievele, pagardinkite druska ir pipirais. Padalykite į 4 lygias dalis ir suformuokite nedidelį volelį. Sviesto volelį įsukite į gabalėlį maistinės plėvelės ir padėkite į šaldiklį, kad gerai sušaltų. Krūtinėles perpjaukite pusiau taip, kad jos atsiverstų tarsi knyga. Padėkite tarp dviejų gabalėlių maistinės plėvelės ir plokščiu virtuviniu plaktuku švelniai išmuškite mėsą taip, kad ji būtų plona ir lengvai formuotųsi. Paimkite vieną sušalusį sviesto gabalėlį ir įvyniokite į išmuštą krūtinėlę, labai gerai užlenkdami kraštus, kad išeitų sandarus cepelino formos kotletas. Padėkite į šaldytuvą bent valandai. Į tris negilius dubenėlius susidėkite apvoliojimui skirtus produktus: miltus, kiaušinio plakinį ir džiūvėsius. Įkaitinkite puode aliejų. Jo turi būti tiek, kad apsemtų kotletus. Kiekvieną kotletą gerai pavoliokite miltuose, paskui – kiaušinyje, o galiausiai – džiūvėsiuose. Kepkite maždaug 10 min. ant vidutinės ugnies įkaitusiame aliejuje, kol kotletas iš visų pusių paruduos.

Virtiniai su bulvėmis

Tešlai: miltai, vanduo, 1–2 kiaušiniai, druska. Įdarui: virtos bulvės, švieži arba sūdyti lašinukai (tik ne rūkyti), 1 svogūnas, druska, 1kiaušinis (nebūtinai), krapai (nebūtinai). Užpilui: lašinukai, 1 svogūnas, grietinė.

Suminkykite tešlą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite bręsti, kol ruošite įdarą. Įdarui bulves išvirkite ir dar karštas sugrūskite. Smulkiai supjaustykite lašinukus ir apkepinkite. Kai atsiras riebalų, į keptuvę suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir viską maišydami kepinkite, kol apskrus svogūnas ir apspirgės lašinukai. Viską supilkite į bulves ir išmaišykite. Pasūdykite. Galima dar įdėti kiaušinį. Tešlą sugnaibykite gabaliukais, plonai iškočiokite ir, įdėję įdarą, apspauskite. Virtinius virkite pasūdytame vandenyje. Kol jie virs, pasidarykite dar vieną porciją keptų lašinukų su svogūnais ir užpilkite juos ant išgriebtų virtinių. Patiekite su grietine.

Žuvis su grybais

15 alyvuogių be kauliukų, 1 kg bulvių, juodieji pipirai, 2 svogūnai, druska, 1 kg karpio arba karoso, 50 g džiovintų grybų, 0,5 stiklinės grybų nuoviro, džiūvėsiai.

Iš nuplautos ir nuvalytos žuvies išimkite kaulus, žuvį supjaustykite gabaliukais. Bulves išvirkite su lupenomis, tada nulupkite ir supjaustykite stambiais kubeliais. Grybus išvirkite, susmulkinkite. Svogūnus supjaustykite ir apkepinkite aliejuje. Žuvį, bulves, grybus, svogūnus, alyvuoges, prieskonius sudėkite į karščiui atsparų indą, užpilkite grybų nuoviru ir patroškinkite ant silpnos ugnies. Tada apibarstykite džiūvėsiais ir pašaukite į orkaitę 15–20 min. Patiekite su žalumynais.

Rekomenduojami video