Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šventė su kauke

Likus dviem savaitėms iki Pelenų trečiadienio Venecijoje (Italija) prasidėjo daugelio amžių tradiciją tęsiantis karnavalas, viena ryškiausių ir garsiausių kaukių švenčių pasaulyje. Venecijos karnavalas, kaip ir kasmet, pasibaigs per Užgavėnes, likus 7 savaitėms iki Velykų.

Istoriniai šaltiniai primena, kad ši šventė Venecijoje pradėta švęsti spontaniškai, kai miestelėnus 1162 metų žiemą pasiekė džiugi žinia apie pergalę kare su Akvilėjos patriarchatu.

Pasak padavimo, džiūgaujanti minia užplūdo centrinę šv. Morkaus aikštę, linksmybės tęsėsi ne dieną ar savaitę, o ištisus du mėnesius. Kitąmet didysis pasilinksminimas prieš Gavėnią Venecijoje buvo noriai pakartotas, ir taip atsirado tradicija, kurią 1797 m. nutraukė šv.Romos imperatorius Pranciškus II, griežtai uždraudęs ne tik pačią šventę, bet ir garsiųjų karnavalinių kaukių dėvėjimą. T

ačiau 1979 m. Venecijos karnavalas buvo atgaivintas. Jis kasmet į miestą sutraukia dešimtis tūkstančių svečių iš viso pasaulio, norinčių savo akimis išvysti šį stebuklingą reginį.

Šiemet į karnavalą jų susirinko tiek daug, kad Venecijos valdžia buvo priversta imtis griežtų priemonių ne tik šventės dalyviams, be ir pačiam miestui apsaugoti. Apie 20 tūkstančių žiūrovų nebuvo leista patekti į centrinę miesto dalį, kur vyko karnavalo atidarymo renginys – garsioji laivų regata. Ją stebėti galėjo tik apie 11 tūkstančių žiūrovų,  įleistų į iš visų pusių kanalų apsuptą Kanaredžio rajoną.

Dar didesnę žiūrovų apgultį karnavalo rengėjams teks atlaikyti vasario 4 dieną, kai šv. Morkaus aikštėje susirinkusi minia stebės garsųjį „angelo skrydį“ iš bažnyčios varpinės bokšto. Manoma, kad per 16-ką Venecijos karnavalo dienų šiame nepamirštamame šventiniame spektaklyje dalyvaus keli milijonai kaukėtų svečių.

 

Rekomenduojami video