Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Smagiausios istorinės JAV lyderių citatos ir šiandieninis D. Trumpo šėlsmas „Twitter“

Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento postas laikomas įtakingiausia politine pozicija pasaulyje. Tuo stebėtis neverta – ketverių metų kadencijai išrinktas politikas diriguoja ne tik didžiausiai pasaulio ekonomikai, bet ir galingiausiai kariuomenei. Taigi, nuo jo – kol kas moterų JAV prezidento poste nebuvo – sprendimų priklauso milijonų likimai. Nepaisant to, net ir prezidentas yra pirmiausia asmuo, kuriam būdingi visi žmogiški atributai, įskaitant ir humoro jausmą.

Artėjant metų pabaigai, „Apžvalga“ pristato šmaikščias, ironiškas, o kai kada – pranašiškas įvairių JAV lyderių citatas. Žinoma, specifinis dėmesys yra skiriamas Donaldui Trumpui – 45-asis prezidentas kasdien dalinasi mintimis su milijonais sekėjų socialiniame tinkle „Twitter“. Lakoniškos kelių sakinių žinutės jau spėjo tapti tikra aukso kasykla žurnalistams – dažniausiai todėl, kad D. Trumpas tiesiog mėgaujasi veldamasis į kontraversiškas situacijas.

„Įsakiau, kad, kilus nacionalinei grėsmei, mane žadintų bet kuriuo metu – net jei vyksta darbinis posėdis.“

(Ronaldas Reaganas)

1981–1989 metais prezidento postą užėmęs respublikonas buvo vertinamas nevienareikšmiškai. Tačiau vargu ar kas galėtų ginčytis, kad kadaise Holivudo aktoriumi buvęs R. Reaganas turi puikų humoro jausmą, kuriuo sugebėdavo debatuose nuginkluoti oponentus ar atremti nepatogius žiniasklaidos klausimus. Reaganas nevengė šio talento panaudoti ir švelniai pasijuokdamas iš savęs bei žmogiškų silpnybių – kaip kad ir šioje citatoje, kurioje pripažino, jog kai kurie darbiniai posėdžiai tikrai būdavo nuobodūs.

Gydytojams:

„Tikiuosi, kad jūs esate respublikonai.“

(Ronaldas Reaganas)

R. Reaganas rasdavo jėgų nusišypsoti net ir nelaimės akivaizdoje – 1981 metais į vos pradėjusį eiti pareigas prezidentą buvo pasikėsinta. Politikui sėdant į automobilį Vašingtone, į jį šovė greta stovėjęs asmuo, kulka pataikė į krūtinę. Nors buvo kilusi grėsmė gyvybei, nugabentas į ligoninę Reaganas spėjo gydytojams tarstelėti besitikintis, jog jie priklauso jo partijai – nes nenorėtų rizikuoti gultis po oponentų, Demokratų partijos atstovų, skalpeliu. Reaganas galiausiai pasveiko, o pasikėsinimą surengęs asmuo buvo sulaikytas, bet vėliau pripažintas nepakaltinamu dėl psichinės ligos.

„Džiaugiuosi, kad nesu Leonidas Brežnevas. Rusijos lyderis Kremliuje niekada negali būti tikras, kad kas nors neįrašinėja visų jo pokalbių.“

(Richardas Nixonas)

Tuo metu, kai buvo ištarti šie žodžiai, jie neskambėjo neįprastai – visi puikiai suvokė, kad Sovietų Sąjungoje kova dėl valdžios vyko be taisyklių. Visgi frazė atsisuko prieš patį R. Nixoną – 1969 metais pradėjęs eiti prezidento pareigas politikas po ketverių metų buvo išrinktas ir antrai kadencijai, tačiau išsilaikė poste vos metus. Nixonas tapo pirmuoju ir kol kas vieninteliu JAV prezidentu, atsistatydinusiu iš pareigų, mat garsiojo „Watergate’o“ skandalo metu paaiškėjo, kad nelegaliai rinko informaciją apie politinius oponentus ir melavo. Be to, tyrėjai atskleidė, kad visi pokalbiai Nixono kabinete, jo paties sprendimu, buvo įrašinėjami. Tai tapo svarbiu prezidento kaltės įrodymu – jei nebūtų pasitraukęs, jis būtų buvęs atstatydintas apkaltos būdu.

„Norite Vašingtone susirasti draugų? Įsigykite šunį.“

(Harris Trumanas)

1945-aisiais, prieš pat Antrojo pasaulinio karo pabaigą, Baltųjų rūmų šeimininku tapo H. Trumanas, ilgą laiką neturėjęs didelių politinių ambicijų ir nesiekęs aukščiausių pozicijų. Visgi jis buvo išrinktas į Senatą, o vėliau, pats to nenorėdamas, tapo prezidento Franklino Delano Roosevelto artimiausiu bendražygiu – viceprezidentu. Trumanui teko nelengva užduotis – net keturiskart prezidentu išrinktas bei visuomenėje itin populiarus F. Rooseveltas mirė eidamas pareigas, tad jam teko perimti vadovavimą. Nepaisant šių aplinkybių, Trumanas laikomas sėkmingu prezidentu, kuris įeis į istoriją ir dėl to, kad kol kas vienintelis panaudojo branduolinį ginklą, siekdamas palaužti Japonijos norą priešintis Antrajame pasauliniame kare. Visgi mažame miestelyje Misūrio valstijoje gimęs Trumanas neslėpė, jog sostinėje Vašingtone jam nelengva, o tikrų draugų susirasti politikų gretose – sunku. Tokiu atveju telieka… geriausi žmonių draugai.

„Kai buvau išrinktas Prezidentu, labiausiai mane nustebinęs dalykas buvo tai, jog viskas išties taip blogai, kaip visi kalba.“

(Johnas Kennedis)

Ne vienas prezidentas pusiau juokais, pusiau rimtai pripažindavo, jog dirbti šioje pozicijoje yra be galo sunku – intrigos, interesai, rinkėjų lūkesčiai, krizės, korupcinės pinklės, karinės grėsmės… Ir dar daug daugiau. To neslėpė ir J. Kennedis – jauniausias kada nors išrinktas JAV prezidentas (43 metai) – pareigas eiti pradėjęs 1961-aisiais, o jau netrukus tik per plauką išvengęs branduolinio konflikto su Sovietų Sąjunga Kubos krizės akivaizdoje. Deja, jo likimas susiklostė tragiškai – 1963 metais Dalase jį, važiuojantį atviru automobiliu ir mojuojantį susirinkusiesiems, pakirto snaiperio kulka. Kennedis neišgyveno, o Amerikos visuomenėje iki šiol netyla diskusijos dėl žmogžudystės motyvų. Šūvį atlikęs asmuo – Lee Harvey Oswaldas – buvo sulaikytas, bet netrukus jį patį, surakintą antrankiais pervežant į kitą įkalinimo įstaigą, nušovė naktinio klubo savininkas. Nors oficialiai teigiama, jog L. H. Oswaldas, kėsindamasis į prezidentą norėjo įeiti į istoriją, netrūksta svarstymų, jog tai galėjo būti politinis užsakymas, prie kurio galėjo prisidėti Sovietų Sąjunga.

„Būti prezidentu – panašiai, kaip vadovauti kapinėms. Daugybė žmonių yra po tavimi, tačiau niekas nesiklauso.“

(Billas Clintonas)

Clintonas prezidentu buvo 1993–2001 metais. Kaip ir dažnas kolega, jis pastebėjo, kad net ir buvimas įtakingiausioje politinėje pozicijoje ne visada reiškia, kad tavo sprendimai virs realybe. Jo karjera nebuvo lengva – 1999 metais Atstovų Rūmai pradėjo apkaltos procesą po skandalo su Baltųjų Rūmų darbuotoja Monica Lewinsky, su kuria prezidentas turėjo lytinių santykių. Kadangi iš pradžių B. Clintonas tą viešai neigė, o vėliau pripažino melavęs, jam grėsė pašalinimas iš pareigų, bet lemiamame balsavime Senate jis išsaugojo postą. Nepaisant šio skandalo, Demokratų partijos atstovas laikomas sėkmingu lyderiu, sugebėjusiu užtikrinti ekonomikos augimą – baigiantis antrajai kadencijai, jo populiarumas buvo aukščiausias iš visų prezidentų darbo pabaigoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Be to, Clintonas nemažai prisidėjo prie to, kad 2004 metais Lietuva ir kitos šalys būtų priimtos į NATO.

Donaldo Trumpo era

(Žodžius vien didžiosiomis raidėmis rašė pats prezidentas.)

„Kodėl Kim Jong-unas įžeidinėja mane vadindamas „senu“, kai aš NIEKADA jo nepavadinčiau storu neūžauga? Ką gi, labai stengiuosi būti jo draugu – gal kada nors pasiseks!“

Vienas didžiausių iššūkių D. Trumpui – Šiaurės Korėja. Ši diktatoriaus Kim Jong-uno valdoma valstybė turi branduolinį ginklą ir siekia įgyti raketų, kurios būtų pajėgios jį nešti iki pat didžiųjų JAV miestų…

„Praėjusį vakarą kalbėjausi su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae–inu. Paklausiau, kaip sekasi „Žmogui-raketai“. Šiaurės Korėjoje – didelės eilės prie degalinių. Gaila.“

… todėl Trumpas ne kartą pravardžiavo Kim Jong–uną ne tik dėl jo išvaizdos, bet ir titulavo „Žmogumi-raketa“. Toks Trumpo elgesys susilaukė analitikų kritikos, kurie teigia, jog tai tik dar labiau aštrina situaciją ir apsunkina derybas. Juo labiau kad JAV laiko Šiaurės Korėjos ginklavimąsi milžiniška grėsme nacionaliniam saugumui, mat tai yra neprognozuojama šalis, atvirai deklaruojanti neapykantą JAV.

„Nepaisant nuolatinių negatyvių spaudos covfefe“

Turbūt kiekvienas iš mūsų esame atsidūrę situacijoje, kai išsiuntėme trumpąją žinutę ar publikavome pasisakymą socialiniame tinkle ne iki galo užbaigę rašyti sakinį. Panašu, jog taip galėjo nutikti ir D. Trumpui, kuris „Twitter“ tinkle publikavo tokį – mažų mažiausiai keistoką – sakinį. Terminas „covfefe“ neturi jokios prasmės ir veikiausiai tebuvo neteisingai suspaudytas, tačiau jau virto kultiniu – gaminama atributika, puodeliai ir kitokie suvenyrai.

„Viešėdamas Filipinuose buvau priverstas žiūrėti CNN, ko nebuvau daręs mėnesių mėnesius, ir dar kartą įsitikinau, koks tai blogas, meluojantis kanalas. Nevykėliai.“

Trumpo gyvenime yra labai aiškios skirtys tarp tų, kuriuos jis mėgsta, ir tų, kurių neapkenčia. Vienas iš pastarųjų – visame pasaulyje puikiai žinomas amerikietiškas naujienų televizijos kanalas CNN. Jame dirbantys žurnalistai yra kritiški prezidento atžvilgiu, todėl Trumpas ne kartą įsivėlė į piktokus ginčus su jais spaudos konferencijų metu, o kiekvienai progai pasitaikius, primena, kad šiame kanale skelbiama tik „melaginga“ informacija.

„Meluojanti žiniasklaida (New York Times, NBC, ABC, CBS, CNN) nėra mano priešas. Jie – Amerikos žmonių priešas.“

Nors dažniausiai prezidentas kalba apie CNN, yra ir daugiau žiniasklaidos priemonių, kurios patenka į šią gretą. Trumpo kritikai nuogąstauja, kad tokiu būdu politikas bando užtildyti jam nepalankią spaudą, o tai – pasikėsinimas į vieną kertinių demokratijos principų. Beje, Trumpas turi ir mėgstamiausią kanalą – „Fox News“, kuriame pateikiama kur kas daugiau prezidentui palankios informacijos.

„Ką tik bandžiau pažiūrėti laidą „Saturday Night Live“ – neįmanoma! Labai šališka, nejuokinga, o A. Baldwino bandymas suvaidinti mane negalėjo būti blogesnis. Liūdna.“

Kontraversiška D. Trumpo asmenybė virto gausybe televizinių personažų. Jie bando pašiepti prezidento mimikas, kalbėjimo stilių, charakterio bruožus. Vienas iš sėkmingiausiai tą darančių aktorių A. Baldwinas, panašu, Trumpo nesužavėjo – jis neslėpė nepasitenkinimo žiūrėdamas į tai, ką humoro laidos kūrėjai laiko jo paties atvaizdu.

„Žurnalas „Time“ paskambino man pasakyti, kad TIKRIAUSIAI būsiu pripažintas jų „Metų žmogumi“, kaip ir pernai, tačiau turėsiu sutikti duoti interviu ir surengti didelę fotosesiją. Atsakiau, jog vargiai, ir atsisakiau. Vis tiek ačiū!“

Ši prezidento žinutė nustebino daugelį – iki šiol nėra buvę situacijos, kai atsisakoma „Time“ žurnalo Metų žmogaus titulo dar gerokai iki tol, kol yra paskelbtas nominantas. Žurnalo „Time“ atstovai tokią informaciją patvirtinti atsisakė, nors daugiau detalių taip pat nepateikė. Beje, įdomu, kad Trumpas tapo „Time“ Metų žmogumi 2016 metais.

Straipsnis skelbtas 2017-ųjų gruodžio mėn. „Apžvalgos“ numeryje.

Logotipas „Apžvalga“

Linas Kojala

Rekomenduojami video