Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šiaudaplaukis kapitonas ir „Brexit“ uolos

Naujasis Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas politinį šalies vairą sukioja ryžtingiau nei jo pirmtakė Theresa May: „kietojo“ išstojimo iš ES esą visai nereikia bijoti. Į kokius politinius vandenis Britaniją išplukdys šis šiaudaplaukis kapitonas?

Jokių išlygų

Prieš savaitę ministro pirmininko pareigas iš Th.May perėmęs naujasis Konservatorių partijos lyderis 55 metų B.Johnsonas jau pertvarkė šalies vyriausybę, į svarbiausius postus paskyręs politikus, kurie, kaip ir jis, siekia, kad Didžioji Britanija iki šių metų spalio 31 dienos paliktų Europos Sąjungą. Nesvarbu, su susitarimu dėl išstojimo ar be jo. Buvusį Londono vyriausiąjį „Brexit“ derybininką dėl išstojimo iš ES Dominicą Raabą, kuris atsistatydino iš savo pareigų protestuodamas prieš buvusios premjerės Th.May pasiektą „Brexit“ susitarimą su Briuseliu, B.Johnsonas paskyrė užsienio reikalų sekretoriumi. Dar daugiau: D.Raabas tapo ir pirmuoju valstybės sekretoriumi, o tai reiškia – premjero dešiniąja ranka, nes turės pavaduoti vyriausybės vadovą šiam išvykus į užsienį ar susirgus.

Į svarbias prekybos sekretoriaus ir gynybos sekretoriaus pareigas, atleidęs Th.May kabinete jas ėjusius politikus, B.Johnsonas taip pat paskyrė savo politinius šalininkus Lizą Truss ir Beną Wallace‘ą. Paskirta ir nauja vidaus reikalų sekretorė – Priti Patel, iždo kanclerio pareigos patikėtos Sajidui Javidui.

Jau pirmojoje savo kalboje naujasis premjeras pažadėjo, kad Didžioji Britanija besąlygiškai atsiskirs nuo ES iki spalio 31 d., dėl to esą nebus išlygų – jokių „jei“ ar „bet“. Kalbėdamas Bendruomenių rūmuose B.Johnsonas ankstesnės vyriausybės su Briuseliu suderėtas išstojimo iš ES sąlygas pavadino nepriimtinomis, o didžiausiu savo kabineto prioritetu įvardijo pasiruošimą išstojimui be sutarties, tai yra, patį blogiausią įvykių scenarijų, dėl kurio itin nerimauja „Brexit“ nepalaikanti šalies visuomenės dalis ir verslo asociacijos. B.Johnsonas taip pat pareiškė, kad Didžioji Britanija neskirs savo atstovo į Europos Komisiją, nors ir turi tokią teisę, kol dar priklauso ES.

Per pirmąją B.Johnsono kaip šalies premjero kelionę į Škotiją į Glazgo gatves išėjo protestuotojai.

Šimtas milijonų reklamai

Kalbėdamas žemųjų parlamento rūmų nariams, B.Johnsonas šviesiomis spalvomis piešė būsimą savo šalies gyvenimą po atsiskyrimo nuo ES, teigė sieksiantis paversti Britaniją nuostabiausia Žemės valstybe. Po 30 metų, anot premjero, Didžioji Britanija gali tapti labiausiai klestinčia Europos žemyno ekonomika. Toks naujojo lyderio optimizmas, pasitikėjimas ir skambūs pažadai labai priminė kito šiaudaplaukio lyderio, pažadėjusio savo rinkėjams Ameriką padaryti vėl didžia, politinę retoriką. Iš visko sprendžiant, tiek dabartinis JAV prezidentas, tiek naujasis Didžiosios Britanijos premjeras yra kur kas panašesni, nei galėjo atrodyti. Ir tas panašumas – ne tik išorinis, bet ir vidinis. Ar tai gera žinia britams, ko gero dar anksti spręsti.

O kad rinkėjai pernelyg nesigraužtų abejonėmis, ar iš tikrųjų „kietasis atsiskyrimas“ yra naudingiausias politinis scenarijus, naujoji šalies valdžia ėmėsi veikti greitai ir su užmoju. B.Johnsonas pradėjo didžiausią vyriausybės politinės reklamos kampaniją nuo Antrojo pasaulinio karo, siekdamas sutelkti kuo daugiau šalininkų savajam „Brexit“ be susitarimo planui. Žiniasklaidos teigimu, naujasis ministrų kabinetas piliečių „smegenų plovimui“ per artimiausius 3 mėnesius išleis 100 milijonų svarų (maždaug 110 mln. eurų). Net ir pasiturinčiai Anglijai tai milžiniška suma. Jei tiek pinigų valdžia apsisprendė skirti savo politiniam tikslui reklamuoti, galima įtarti, kad racionaliais argumentais, kurie galėtų įtikinti didžiąją visuomenės dalį, B.Johnsonas ir jo kabineto nariai nelabai pasitiki. Žinoma, tokios brangios valdiškos propagandos mašinos įjungimas neliks nepastebėtas: antai Škotijos, kurioje vėl svarstoma naujo referendumo dėl išstojimo iš Jungtinės Karalystės galimybė, premjerė Nicola Sturgeon jau pareiškė, kad vyriausybės sprendimas dėl tokios politinės reklamos yra gėdingas pinigų švaistymas.

B.Johnsono komandos veržlumas ir politinis apetitas kelia rimtą britų verslininkų susirūpinimą – užvakar Didžiosios Britanijos pramonės konfederacijos vadovė Carolyn Fairbairn paragino šalies bendroves ruoštis kritinei padėčiai dėl beatodairiško politinio valdžios kurso į „Brexit“ uolas. Ji pareiškė, kad atėjo laikas skelbti kritinę padėtį: esą nors neįmanoma apsaugoti šalies ekonomikos nuo išstojimo iš ES pasekmių potvynio, galima bent jau bandyti gelbėtis apsistačius smėlio maišais. Kai kuriose ekonomikos šakose esą nėra parengta planų, kaip veikti iškilus nenumatytiems atvejams, ir tai kelia nerimą.

Pirmasis premjero B.Johnsono kabineto posėdis.

Ko tikėtis?

Prancūzijos dienraštis „Le Figaro“ pabandė nupiešti ideologinį naujojo britų premjero portretą, ir ši užduotis pasirodė esanti gerokai sunkesnė, nei atrodė iš pradžių. Esą B.Johnsonas ir D.Trumpas bei Silvio Berlusconis turi daugiau bendro nei B.Johnsonas ir legendinis britų politikas Winstonas Churchillis. „Kas gi yra naujasis britų konservatorių lyderis ir naujasis premjeras, buvęs Londono meras, dukart pelnęs daugumos rinkėjų pasitikėjimą? Vienas iš „Brexit“ šalininkų, sugebėjusių įtikinti dalį dešiniųjų balsuoti už Britanijos išstojimą iš ES? Ar viso labo politinis juokdarys, su kurio ambicijomis lygintis gali tik jo paties sugebėjimas viena ar kita proga tapti pajuokos objektu?“ – klausia dienraštis.

Atėjęs į valdžią B.Johnsonas pozicionuoja save kaip libertarą – konservatorių, kurio veiklos metodai labai panašūs į Lenino, rašo „Le Figaro“. Kaip bebūtų paradoksalu, Johnsonas nori pasinaudoti valstybe, kad radikaliai susilpnintų visuomenininių veiksmų nacionalinėje ekonomikoje vaidmenį sumažinus pajamų mokestį pasiturintiems viduriniosios klasės atstovams ir pašalinus visus barjerus JAV ekonominės ekspansijos į Britaniją kelyje. Esą jau kalbama apie tai, kad JAV bendrovėms būtų suteikta privilegijuota prieiga prie Anglijos farmacijos ir maisto produktų rinkos. B.Johnsonas pasiruošęs atverti britų nacionalinės sveikatos apsaugos sistemos duris Jungtinėms Valstijoms, nepaisant to, kad absoliuti dauguma šalies gyventojų naudojasi jos paslaugomis ir kad ji reguliuoja gydymo bei vaistų kainas. Angliška virtuvė užsienyje gal ir negarsėja savo įmantrumu, tačiau mintis apie amerikietiškas vištas, nuplautas balikliu, britams yra pasibjaurėtina lygiai taip pat, kaip ir kitiems europiečiams, teigia „Le Figaro“.

Anot dienraščio, kaip ir „Brexit“ klausimu, naujasis konservatorių lyderis tikisi D.Trumpo paramos ir remia JAV poziciją dėl Sirijos, Irano, multikultūriškumo ir netgi pasaulinio atšilimo, nepaisydamas to, kad tai prieštarauja Britanijos interesams. Ir šiuo požiūriu ideologinis B.Johnsono maištas užgožia britų konservatorių taip branginamą diplomatinį atsargumą. Neturėdama tokios įtakos Amerikos politikai kaip W.Churchillis, B.Johnsono vadovaujama Didžioji Britanija rizikuoja tapti JAV vasaline valstybe, apibendrina dienraštis.

 

Rekomenduojami video