Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Rusiškas D.Trumpo šleifas

Iš Rusijos su politinėmis pagiriomis – taip būtų galima trumpai apibūdinti JAV prezidentą Donaldą Trumpą persekiojančią įtartiną istoriją apie slaptus jo ryšius su Maskva.

Penki tyrimai

Nuo pat JAV prezidento rinkimų kampanijos pradžios D.Trumpą ir jo artimiausią aplinką lydi gandai apie kruopščiai slepiamus jo ryšius su Rusijos verslo ir valdžios atstovais. Ši istorija trunka pernelyg ilgai ir norom nenorom verčia prisiminti liaudies išmintį, kad nėra dūmų be ugnies. Pernelyg daug D.Trumpo artimiausios aplinkos atstovų buvo pagauti už rankos meluojant, nutylint arba slepiant ryšius su Rusijos diplomatais ar emisarais prezidento rinkimų kampanijos metu.

Jungtinių Valstijų Kongresas ir Federalinis tyrimų biuras (FTB) vykdo net penkis atskirus tyrimus dėl tokių įtarimų pagrįstumo. Bene pačiam svarbiausiam vadovauja gegužės mėnesį JAV generalinio prokuroro paskirtas specialusis prokuroras Robertas Muelleris, buvęs FTB direktorius. Jo suburta didžioji prisiekusiųjų žiuri ir tyrėjų komanda, susidedanti iš svarbias organizuoto nusikalstamumo, finansinio sukčiavimo ir korupcijos bylas tyrusių Teisingumo departamento prokurorų, pasak JAV spaudos, jau atliko nemažą darbą, bandydama išsiaiškinti tiesą apie dabartinio Amerikos vadovo ir jo verslo partnerių Rusijoje ryšius.

Jų ištakos siekia paskutinį praėjusio amžiaus dešimtmetį, kai D.Trumpas zondavo nekilnojamojo turto projektų plėtros Maskvoje galimybes. Tačiau dabartinė „rusiškų neaiškumų“ istorija prasidėjo 2013-ųjų viduryje. Ir ne Maskvoje ar Niujorke, o viename iš Las Vegaso kazino, kuriame vyko grožio konkurso „Miss USA“ finalas. Čia D.Trumpas pirmą kartą susitiko su savo kolega iš Maskvos Arasu Agalarovu, nekilnojamojo turto plėtros korporacijos „Crocus Group“ savininku. Pasak šią istoriją atkapsčiusio britų dienraščio „The Guardian“, susitikimas paliko D.Trumpui labai gerą įspūdį. Liudininkų teigimu, A.Agalarovas buvo gerokai sutrikęs, nes D.Trumpas, matyt, buvo prastai informuotas: jis entuziastingai aplinkiniams rusą pristatė kaip turtingiausią Rusijos verslininką (nors tuometinis A.Agalarovo turtas, siekęs 2 mlrd. JAV dolerių, Rusijos mastu nebuvo labai didelis), šypsojosi, tapšnojo jam per petį ir rodė iškeltus nykščius.

Sutapimai

D.Trumpas su A.Agalarovu susipažino per vieną D.Trumpo rengiamo grožio konkurso „Mis pasaulis“ („Miss Universe“) nugalėtoją. Vakarienės metu D.Trumpo „Miss Universe“ konkursą organizuojančios įmonės vykdomoji direktorė Paula Shugart iškėlė idėją šio konkurso finalą surengti Maskvoje. „Guardian“ žiniomis, įmonei stigo lėšų, o šis verslo pasiūlymas galėjo pagerinti finansinę padėtį. „Mes turime daug skolų“, – vakarienės metu esą atvirai prisipažino P.Shugart. A.Agalarovas iškart sutiko su idėja rengti „Miss Universe“ konkursą Maskvoje, ir amerikiečiai už tai užsiprašė 20 mln. JAV dolerių.

Kai kurie JAV Kongreso nariai demokratai, dalyvaujantys D.Trumpo ryšius su Rusija tiriančių komisijų veikloje, šiandien tvirtina, kad tie 20 milijonų, kuriuos jis gavo iš Rusijos verslininko, kartu su milijardinėmis įvairių bankų paskolomis, padėjusiomis D.Trumpui atsistoti ant kojų po 1990-ųjų pradžioje ištikusios verslo krizės, padarė jį priklausomą nuo įtakos iš užsienio.

Naujasis D.Trumpo verslo partneris iš Rusijos A.Agalarovas, Vakarų spaudos teigimu, nepriklausė artimiausiam V.Putino oligarchų ratui, jis veikiau atliko paslaugaus pasiuntinio vaidmenį. Likus mažiau nei dviem savaitėms iki „Miss Universe“ finalo Maskvoje (jis įvyko 2013 m. lapkričio 9 d.), V.Putinas apdovanojo A.Agalarovą prestižiniu Garbės ordinu, o verslininkui priklausanti „Crocus Group“ buvo pamaloninta stambiais valstybiniais užsakymais. Sunku pasakyti, ar Kremlius taip įvertino vien tik A.Agalarovo statybos įmonių paslaugas, o gal ir glaudžios partnerystės su gerai žinomu JAV milijardieriumi užmezgimą. Šiaip ar taip, tuometinė A.Agalarovo dešinioji ranka Ikrėjus Kaveladzė, vienas iš „Crocus Group“ vadovų, 2016 m. lyg tyčia atsidūrė D.Trumpo dangoraižyje Niujorke, kur vyko D.Trumpo sūnaus susitikimas su atstovais iš Rusijos. Donaldas Trumpas jaunesnysis tikėjosi iš jų gauti žadėtą Hillary Clinton, D.Trumpo varžovę JAV prezidento rinkimuose, kompromituojančią informaciją. Tik naivuoliai gali spėlioti, kaip nekilnojamojo turto verslininkas I.Kaveladzė galėjo būti susijęs su vieną aukščiausių JAV pareigūnų galinčia kompromituoti informacija. Dienraštis „Guardian“ skelbia nustatęs, kad I.Kaveladzė kaip tarpininkas dalyvavo JAV bendrovės „Stillwater Mining“ perėmimo procese. Ją už 341 mln. dolerių įsigijo artimam V.Putino draugui Vladimirui Potaninui priklausanti įmonė „Norilsk Nikel“.

Ar taps draugu?

2013 m. lapkritį, prieš išskrisdamas į Maskvą, D.Trumpas „Twitter“ paskelbė tokią žinutę: „Kaip manote, ar Putinas apsilankys „Miss Universe“ finale Maskvoje, ir jei taip, ar jis taps nauju geriausiu mano draugu?“ Deja, V.Putinas į finalą neatėjo, bet A.Agalarovas perdavė D.Trumpui Rusijos prezidento ranka parašytą atsiprašymo laiškelį ir dovaną – tradicinę rusišką lakuotą dėžutę. Lig šiol neaišku, ar Maskvoje D.Trumpas buvo susitikęs su žmonėmis iš artimiausio V.Putino rato. Galbūt į šį klausimą jis galėtų atsakyti pats? „Aš buvau su aukščiausio rango asmenimis – ir oligarchais, ir generolais, ir vyriausybės pareigūnais. Negaliu papasakoti jums visko, pasakysiu tik tiek, kad buvau susitikęs su svarbiausiais žmonėmis, ir mūsų ryšiai buvo išskirtiniai“, – taip 2015 m. viename radijo interviu D.Trumpas apibūdino savo 2013 m. vizitą Maskvoje.

2015-ųjų spalį, kai jau 4 mėnesius vyko D.Trumpo rinkimų kampanija, jis pasirašė ketinimų protokolą statyti „Trump Tower“ dangoraižį Maskvoje. Jo partneriui A.Agalarovui Rusijos valstybės kontroliuojamas bankas „Sberbank“ lyg tyčia paskolino 1,3 mlrd. JAV dolerių naujiems nekilnojamojo turto projektams. „Sberbank“ – sutapimas! – buvo ir vienas didžiausių grožio konkurso „Miss Universe“ Rusijoje rėmėjų. D.Trumpo dangoraižio statybos planai vėliau buvo atšaukti: matyt, kažkas suprato, kad JAV prezidento rinkimų fone tokios statybos atrodytų pernelyg provokuojamai.

„Guardian“ rašo, kad po 2013 m. D.Trumpas mažiausiai tris kartus viešai tvirtino Maskvoje susitikęs su V.Putinu. Tačiau kai praėjusių metų liepą žurnalistai Floridoje primygtinai paprašė jo paaiškinti savo santykius su Rusijos vadovu, D.Trumpas daugelį pribloškė. „Aš niekad nebuvau susitikęs su Putinu. Aš nežinau, kas yra Putinas“, – viešai pareiškė D.Trumpas. Kada jis sakė tiesą? Galbūt į šį klausimą atsakys JAV politikų ir prokurorų vykdomi tyrimai.

 

 

Rekomenduojami video