Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Referendumas Italijoje: naujas populizmo testas?

„The Guardian“ korespondentė Italijoje Stephanie Kirchgaessner rašo apie tai, ką Italijai ir Europai gali reikšti sekmadienio referendumas dėl konstitucinės reformos. Italai balsuos dėl Senato galios mažinimo, o tai turėtų palengvinti įstatymų priėmimą.  

Po „Brexit“ ir Donaldo Trumpo pergalės laukia naujas populizmo Vakaruose testas. Nerimaujama, kad premjero Matteo Renzi nesėkmė gali pakenkti Europai ir euro zonai.

Kaip ir ketvirtis italų, 23 metų Anna neapsisprendusi, kaip balsuos. Bet ji bijo, jog referendumas gali paankstinti parlamento rinkimus ir atverti kelią į valdžią populistiniam „5 žvaigždučių judėjimui“ (M5S), antrai populiariausiai partijai šalyje.   „Draugai sako, kad balsavimas „už“ nėra geras pasirinkimas ir turėtų neigiamų pasekmių. Jie domisi politika, ir aš pasitikiu jų nuomone. Ar M. Renzi pasitrauks, ar liks, kokios galimos to pasekmės, nežinau.“

Daug italų nemano, jog šis balsavimas bus svarbus. „Brexit ir D. Trumpo pergalė yra tai, kuo partijos mėgina naudotis. Visgi abejoju, ar statistinis italas referendumą suvokia kaip platesnio tarptautinio konteksto įvykį“, – mano „Open Europe“ analitikas Vincenzo Scarpetta.   Praėjusią savaitę Pizoje M. Renzi kaip tik mėgino atkreipti dėmesį į JAV atvejį. Premjeras, palaikęs Hillary Clinton ir besižavintis Baracku Obama, paklausė minios, ar kas nors iš jų galėjo įsivaizduoti, jog D. Trumpas taps JAV prezidentu.

„Vieninteliai, kurie tai prognozavo, buvo „Simpsonai“ 2000 m., bet net jie tuo netikėjo“, – sakė M. Renzi. Jis pripažino, jog rinkėjai nesijaučia saugūs ir baiminasi dėl ateities, bet žadėjo, kad referendumo šalininkų pergalė suteiks Italijai stiprią ir stabilią valdžią, „laikais, kai daugelis nerimauja dėl rytojaus“.

M. Renzi įgėlė ir konkurentams iš dešinės, ypač M5S lyderiui Beppei Grillo, kuris reformos šalininkus pavadino Italijos ateities serijiniais žudikais ir liaupsino D. Trumpą.

Premjeras Pizoje sakė: „Jeigu jus vadina serijiniais žudikais, kalbėkite su jais apie dviejų parlamento rūmų sistemą. Niekas vaikystėje nesvajojo apie tai, kad panaikins antruosius parlamento rūmus, tai nėra gyvenimo tikslas. Kodėl tai taip svarbu, kodėl reformos reikšmė fundamentali? Tai svarbu, nes Italija yra kryžkelėje.“

Akivaizdus milijonų rinkėjų neryžtingumas ir apatija, taip pat oponavimas reformai sietinas su pačios reformos komplikuotumu. Ji drastiškai sumenkins Senato galias ir palengvins įstatymų priėmimą. Balsavimas gali parodyti ir rinkėjų nusivylimą M. Renzi – jis žadėjo atsistatydinti, jeigu referendumą pralaimės.

Pagal paskutines apklausas, reformos oponentai 5 procentais pirmauja.

Dauguma reformos šalininkų ją remia ne dėl to, kad mėgtų M. Renzi, o dėl lūkesčių, jog pagerės parlamento veiklos sklandumas. Ilguoju laikotarpiu joks sprendimas nebus nei M. Renzi, nei oponuojančių populistų pergalė.

Referendumo šalininkų pergalė reikštų, kad būtų išsaugota ankstesnė Italijos premjero reforma, pagal kurią rinkimus laimėjusi partija automatiškai gautų daugumą parlamente. Tai gali padėti populiarėjantiems populistams 2018 m. rinkimuose.

Jei reformos projektas būtų atmestas, M. Renzi atsistatydintų, prezidentas Sergio Mattarella paskirtų laikinąją vyriausybę, tai leistų kairiesiems vėl pakeisti rinkimų įstatymą, kad M5S būtų sudėtingiau gauti daugumą vietų parlamente.

Jeigu reforma būtų atmesta, tai ilguoju laikotarpiu apsunkintų populistų galimybes ateityje laimėti rinkimus ir formuoti vyriausybę. „Balsavimas prieš reformą yra balsavimas prieš sistemą, tai galima traktuoti kaip populistų sėkmę, bet ilguoju laikotarpiu reformų pergalė didina M5S šansus ateityje perimti Vyriausybės kontrolę“, – sako Giovanni Orsina iš LUISS universiteto Romoje. Kaip D. Trumpo pergalė paveiks Italijos rinkėjus, nežinia. „Kas dabar gali skaityti rinkėjų mintis?“– klausia G. Orsina.

Pagal „The Guardian“ parengė Matas Baltrukevičius

Rekomenduojami video