Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Rado įrodymų apie Gedimino kalne buvusį tunelį

Rasta naujų įrodymų, kad Gedimino pilies kalne tikrai buvo įrengtas tunelis. Lietuvos ypatingojo archyvo darbuotojai tarp KGB dokumentų rado bylą, kurioje yra praėjusiame šimtmetyje Gedimino pilies kalne kilusio gaisro priežasčių tyrimo dokumentai. Juose aptiktas bene išsamiausias išlikęs Gedimino pilies kalne įrengtų, o vėliau užpiltų tunelių aprašas.

Ekspertai nustatė, kad padegimas tunelyje tuo metu veikusioje Vilniaus miesto Vietinės priešlėktuvinės apsaugos štabo slėptuvėje buvo tyčinis, o gaisro židinys užfiksuotas 1948 m. kovo 10 dieną šalia Gedimino pilies bokšto įrengtoje 36 metrų gylio ventiliacijos šachtoje.

„Gaisrininkai pylė vandenį į tą šachtą ir moliu užklijavo tunelyje esančias duris ir pagalvojo, kad gaisras baigėsi, ir išvyko. O kovo 13 dieną vėl buvo pastebėta, kad vėl kyla dūmai iš tos šachtos, nes gaisras nebuvo iki galo užgesintas. Užgesinus gaisrą, kovo 19 dieną, MVD ministro įsakymu buvo sudaryta ekspertų komisija, kuri turėjo ištirti šito gaisro priežastis. Ir būtent šitos komisijos akte yra labai smulkiai aprašytas šitas tunelis“, – paaiškino Lietuvos ypatingojo archyvo direktoriaus pavaduotojas Kęstas Remeika.

Rekomenduojami video