Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Purvinos rankos – švarūs pinigai: JAV angliakasiai tikisi, kad D. Trumpas sugrąžins darbus

Donaldo Trumpo Amerika – žmonės, kurie tikisi stebuklingų permainų ir kurie respublikonų kandidato pažadą šaliai sugrąžinti didybę pirmiausia supranta kaip pažadą sugrąžinti jiems orų kasdienį gyvenimą. D. Trumpas gali neabejoti, kad Vakarų Virdžinija balsuos už jį – valstija viena tvirčiausių jo rėmėjų, kaip ir viena skurdžiausių.

Kadaise Vakarų Virdžinija klestėjo – valstijos kalnai slepia milžiniškus anglių klodus, o gyventojai gerai uždirbdavo ją kasdami. Bet jau keliolika metų kasyklos uždarinėjamos, o darbuotojai – atleidžiami.

Vakarų Virdžinija. L. Tautvaišaitės nuotr.

Tačiau Vakarų Virdžinijos aukso amžius užklotas storu purvo sluoksniu. Keliaujant per valstiją vienas kitą keičia nuskurę ir apleisti angliakasių kaimai ir miesteliai. Atmosfera atrodo dar slogesnė, kai dairydamasis po nušiurusius kiemus ir gatves nematai nė vieno žmogaus. Pamatę kameras gyventojai pasirodo, bet apie savo vargus atvirauti nelinkę, o irzlesnieji net gąsdina kviesiantys policiją.

Pagrindinė Paueltono gatvė. L. Tautvaišaitės nuotr.

25-erių Cliftonas užkalbino pats. Jis Paueltone, atokiame miestelyje Apalačų kalnuose, galima sakyti, dar naujokas. Atsikraustė prieš trejus metus, dirbo greta esančioje anglies kasykloje, bet jau pusantrų metų yra be darbo.

Cliftonas Senteris neteko darbo anglies kasykloje. L. Tautvaišaitės nuotr.

Jaunas vyras pasakoja, kad baisiausias dalykas dirbant angliakasiu – atėjus į darbą pamatyti uždarytas šachtos duris ir išgirsti, kad čia nebedirbi. Ir eiti namo su ramybės neduodančiu klausimu – kaip išlaikyti šeimą? Taip nutiko tūkstančiams angliakasių. Pats Cliftonas turi tris vaikus ir džiaugiasi, kad po pusantrų metų nedarbo kitą savaitę pradės dirbti medkirčiu.

Vakarų Virdžinija. L. Tautvaišaitės nuotr.

Bet tai toli gražu ne taip gerai mokamas darbas, kaip angliakasio. Tad buitis smarkiai nepagerės. „Kad gerai uždirbtum Vakarų Virdžinijoje, reikia būti daktaru, teisininku ar angliakasiu“, – sako Cliftonas ir, nevyniodamas žodžių į vatą, priduria: „Žiūrėkite, važinėju senu trantu ir gyvenu nudrengtoje skylėje.“

Priešais jo namus esančioje miestelio aikštėje, labiau primenančioje automobilių aikštelę, renkasi narkomanai. Nė motais nė tai, kad aikštėje – ir miestelio bažnyčia. Konservatyvių ir religingų angliakasių miesteliuose bažnyčių yra net po kelias, įvairių krikščioniškų grupių – baptistų, metodistų, sekmininkų ir kitų. Kartais tiesiog greta geležinkelio bėgių, kuriais gabenamos anglys.

Baptistų bažnyčia Dipvoteryje. L. Tautvaišaitės nuotr.

Darbų netekę angliakasiai kaltina valdžią juos užmiršus. Ir tarsi pro ausis praleidžia argumentus, kad anglies paklausa tiesiog mažėja – technologijos tobulėja. Kylančiais aplinkosaugos standartais taip pat nesidžiaugia – jiems tai tik dar viena priežastis, kodėl užsidaro kasyklos, nes nesugeba veikti taip, kaip reikalaujama.

Labiausiai angliakasiams pikta, kad su jais net nesitariama. Nesitarė aplinkosaugą vienu savo prioritetų pavertęs Barackas Obama, o Hillary Clinton televizijos debatuose pasakė, kad teks susitaikyti su faktu – anglių kasyklos bus uždaromos. Tiesa, ji kalbėjo ir apie tai, kad reikia pasirūpinti žmonėmis, kurie neteks darbo, bet angliakasiai mieliau tiesiog darytų, ką darę, o ne bandytų persikvalifikuoti.

Sunkioji pramonė Dipvoteryje, Vakarų Virdžinijoje. L. Tautvaišaitės nuotr.

Tai, ką jie nori girdėti, sako D. Trumpas – kad angliakasius grąžins į darbą, Ir Paueltone sutiktas Cliftonas juo tiki. Jis tiki, kad D. Trumpas sugrąžins didybę ir viskas vėl bus kaip prieš dvidešimt metų, o jis galės purvinomis rankomis uždirbti švarių pinigų oriam gyvenimui. Ir greičiausiai nesigilina, kaip D. Trumpas tai padarytų, nes kai yra taip blogai, nesigilindamas į detales laukia stebuklo.

Apleisti namai Vakarų Virdžinijoje. L. Tautvaišaitės nuotr.

Apleisti namai Vakarų Virdžinijoje. L. Tautvaišaitės nuotr.

Apleisti namai Vakarų Virdžinijoje. L. Tautvaišaitės nuotr.

Rekomenduojami video