Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pirmą kartą po Talibano grįžimo į valdžią Afganistane duris atvėrė universitetai

Pirmą kartą nuo tada, kai radikalus islamo Talibanas perėmė valdžią Afganistane, vėl duris atvėrė kai kurie universitetai. Trečiadienį paskaitose, kurios, anot žinybų, vyksta griežtai laikantis lyčių segregacijos, dalyvavo ir nedidelis skaičius studenčių.

Oficialiais duomenimis, duris atvėrė universitetai Lagmano, Nangarharo, Kandaharo, Nimrūzo, Faraho ir Helmando provincijose. Šį mėnesį atsidarys ir daugiau aukštųjų mokyklų.

„Džiaugiamės, kad vėl prasidės paskaitos, - agentūrai AFP sakė S. Hakmal, Nangarharo universitete studijuojanti teisės ir politikos mokslus. – Bet mes vis dar sunerimę, kad Talibanas gali jas nutraukti“.

Lagmane trečiadienio rytą į universitetą atėjo tik šešios merginos. Visos jos dėvėjo burkas, pasakojo AFP reporteris. Įėjimą kontroliavo ginkluoti talibų kovotojai. Vienas universiteto darbuotojas sakė, kad paskaitos moterims vyks priešpiet, vyrams – popiet.

Talibanas po valdžios perėmimo rugpjūtį paskelbė, kad šį kartą elgsis santūriau nei per pirmąjį savo valdymą 1996-2001 metais. Tačiau pranešimai apie moteris, kurioms neleidžiama grįžti į savo darbo vietas, ir mergaites, kurios negali lankyti mokyklos, kelia didelių abejonių dėl šių pažadų.

Universitetai atidaryti praėjus savaitei po pokalbių tarp Talibano delegacijos ir Vakarų atstovų Norvegijoje. Vakarai humanitarinės pagalbos Afganistanui atnaujinimą susiejo su žmogaus teisių laikymusi.

Rugpjūtį Talibanui grįžus į valdžią, humanitarinė krizė Afganistane smarkiai paaštrėjo. Milijonams žmonių, JT duomenimis, gresia badas.

Islamistų vyriausybės Afganistane kol kas nepripažįsta nė viena pasaulio šalis.

Rekomenduojami video