Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pavojinga paukščių gripo atmaina Europoje šiemet jau sunaikino beveik 2 mln. naminių paukščių

Europos maisto saugos agentūra (EFSA) kaip ir kasmet, pateikė apibendrintus duomenis apie Europoje nustatytus paukščių gripo atvejus laukinėje aplinkoje ir naminių paukščių laikymo vietose. Europoje, išskirtinai šių metų birželio – rugsėjo mėnesiais, buvo užfiksuota labai patogeniško paukščių gripo viruso (LPPG) paplitimas laukiniuose ir naminiuose paukščiuose.

„Įprastai vasaros laikotarpiu virusas yra mažiau aktyvus gamtoje, todėl šiuo periodu anksčiau buvo retai nustatomi arba visai nenustatomi LPPG atvejai ar protrūkiai. Tačiau šių metų šiltuoju periodu, tiek laukinių paukščių tarpe tiek naminių paukščių laikymo vietose LPPG virusas išliko itin aktyvus. Tai rodo, kad virusas mutuoja ir tampa mažiau prognozuojamas, o tuo pačiu dar labiau pavojingas,“ – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Bušauskas.  

2022 m. vasarą užfiksuoti beveik 800 LPPG viruso atvejai 16 ES šalių (56 protrūkiai paukštininkystės ūkiuose, 22 atvejai nelaisvėje laikomų paukščių vietose ir 710 atvejų laukiniuose paukščiuose). Šiemet, virusas pasiekė jūrinių paukščių veisimosi kolonijas šiaurinėje Atlanto vandenyno pakrantėje ir sukėlė didžiulį laukinių paukščių mirtingumą, ypač Vokietijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose ir Jungtinėje Karalystėje. Dėl paukščių gripo protrūkių ūkiuose buvo sunaikinta apie 2 milijonus naminių paukščių.

Tuo tarpu 2021 m. per tą patį vasaros laikotarpį, paukščių gripas buvo fiksuotas Europoje 93 kartus laukinėje gamtoje ir paukščių laikymo vietose. Protrūkiai ūkiuose taip pat sukėlė nuostolius, buvo sunaikinta virš 65 tūkst. paukščių.  

EFSA atsižvelgusi į paukščių gripo plitimo grėsmę rekomenduoja kuo greičiau įgyvendinti tinkamas biologinio saugumo ir priežiūros priemones, tokias kaip kontakto ribojimas tarp laukinių ir naminių paukščių, pašarų saugojimas nuo tiesioginio kontakto su laukiniais vandens paukščiais, tinkamas asmens higienos reikalavimų laikymasis. Taip pat būtina stebėti kokios laukinių paukščių rūšys serga ir gaišta. 

VMVT atkreipia naminių paukščių laikytojų dėmesį, kad besitęsianti rudeninė laukinių paukščių migracija kelią didelę grėsmę LPPG viruso plitimui. Paukščių gripo viruso nustatymas ankstyvoje stadijoje tarp laukinių paukščių gali padėti nuo didesnių protrūkių apsaugoti naminių paukščių ūkius ir išvengti masinio paukščių gaišinimo bei dėl to patiriamų didelių ekonominių nuostolių.

Primename paukščių augintojams, siekiant apsaugoti savo ūkį,  labai svarbu vengti lankytis laukinių paukščių susibūrimo vietose, labai svarbu jų nelesinti ir vengti bet kokio galimo kontakto, nes tai skatina paukščių būriavimąsi ir didina riziką daugintis paukščių gripo virusams, o pastebėjus sergantį ar nugaišusį laukinį vandens paukštį, taip pat ir pastebėję neįprastai padidėjusį naminių paukščių gaišimą, kuo skubiau pranešti artimiausiam VMVT regioniniam padaliniui arba telefono linija tel. 1879.

Rekomenduojami video