Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pasaulis per savaitę: ukrainietės karės žygiavo su aukštakulniais

Padaugėjo badaujančių

2020 m. pasaulyje bado mastai gerokai išaugo, o palyginti su 2019-aisiais „bado sąlygomis“ pernai gyveno šešiskart daugiau žmonių, paskelbė žmogaus teisių organizacija „Oxfam“. Koronavirusas dar labiau sustiprino žmoniją jau kamuojančias krizes, sukeltas konfliktų ir klimato kaitos – „trijų mirtinų K“. „Nuo tada, kai prasidėjo COVID-19 pandemija, pažeidžiamos bendruomenės visame pasaulyje siuntė aiškią, skubią ir kartojamą žinią: alkis gali mus pražudyti greičiau už koronavirusą. Šiuo metu mirtys dėl alkio lenkia mirtis dėl koronaviruso“, – sakoma „Oxfam“ pranešime. Organizacija skaičiuoja, kad visame pasaulyje dėl alkio miršta 11 žmonių per minutę, o nuo COVID-19 – septyni žmonės per minutę. Iš viso „bado sąlygomis“ šiuo metu gyvena apie pusė milijono žmonių, o „ekstremalaus alkio“ sąlygomis – dar 155 milijonai, iš kurių net du trečdaliai gyvena šalyje, kurioje vyksta karas ar karinis konfliktas.

Be žiūrovų

Olimpinės žaidynės Tokijuje dėl koronaviruso pandemijos vyks visiškai be žiūrovų. Siekiant suvaldyti virusą, stebėti sporto kovų nebus leista ir vietinei publikai, pranešė olimpiados reikalų ministrė Tamayo Marukawa. Dėl to susitarė organizatoriai. „Neturėjome kito pasirinkimo“, – sakė žaidynių vadovė Seiko Hashimoto. Kad olimpiados negalės stebėti žiūrovai iš užsienio, nuspręsta jau anksčiau. Iki pat dabar olimpiados rengėjai dar laikėsi savo planų leisti olimpiados kovas stebėti iki 10 000 sporto aistruolių iš Japonijos. Tačiau šios viltys žlugo. Tokijuje ir trijose kaimyninėse prefektūrose arenos per žaidynes liks tuščios. Japonijos premjero Yoshihidės Sugos vyriausybė nusprendė olimpiados laikotarpiu Tokijuje vėl paskelbti ekstremalią padėtį. Ši priemonė kol kas galios iki rugpjūčio 22 dienos. Vasaros olimpinės žaidynės Tokijuje vyks nuo liepos 23 dienos iki rugpjūčio 8-osios.

Čekės galės rinktis

Čekijos moterys ateityje oficialiuose dokumentuose galės pasirinkti vyrišką pavardės formą. Prezidentas Milošas Zemanas pasirašė atitinkamą įstatymą, kuris prieš tai abiejuose parlamento rūmuose priimtas balsų dauguma. Iki šiol čekės – kaip įprasta ir kitose slavų kalbose – turėjo priimti pavardę su moteriška galūne „ova“. Jei vyro pavardė, pavyzdžiui, buvo Novak, tai jo žmona ir dukterys automatiškai įgydavo pavardę Novakova. Tačiau dėl to pastaraisiais metais daugėjo kritikos. Vis dėlto iš čekų kalbos galūnė „ova“ tikriausiai taip greitai nedings – daug moterų nori, kad jų pavardė baigtųsi raidėmis „ova“. „Ova“ galūnė pridedama net prie užsienietiškų pavardžių. Vokiečių kanclerė Angela Merkel, pavyzdžiui, laikraščiuose, vadinama Merkelova. Buvusi teniso žvaigždė Anna Kurnikova Čekijoje žinoma kaip Kurnikovova.

Tik iki 500 metrų

Kinijos valdžia dėl saugumo uždraudė statyti pastatus, kurių projektinis aukštis viršija 500 metrų. Apie tai pranešė laikraštis „The South China Morning Post“, remdamasis Valstybiniu plėtros ir reformų komitetu. Vyriausybė taip pat ketina apriboti statomų daugiau kaip 250 metrų aukščio pastatų skaičių. Be to, valdžia griežtai kontroliuos, kaip statomi visi 100 metrų aukštį viršysiantys statiniai ir kaip juose bus užtikrinamas priešgaisrinis saugumas. Gegužės mėnesį Pietų Kinijos Šendženo mieste buvo evakuoti žmonės iš pradėjusio siūbuoti 350 metrų aukščio dangoraižio. Specialistai nenustatė jokių anomalijų, galėjusių sukelti svyravimą. 72 aukštų pastatas tebėra uždarytas.

Žygiavo su aukštakulniais

Ukrainos valdžia susilaukė kritikos, kai Gynybos ministerija neseniai išplatino nuotraukas, kuriose vaizduojama, kaip kariniam paradui besiruošiančios karės moterys žygiuoja avėdamos aukštakulnę avalynę. Ukraina rengiasi kitą mėnesį planuojamam kariniam paradui, kuriuo bus pažymėta 30 metų nepriklausomybės nuo Sovietų Sąjungos sukaktis. Ta proga Gynybos ministerija paviešino kelias nuotraukas iš parado repeticijos, per kurią uniformuotos karės žygiavo avėdamos bateliais su vidutinio aukščio kulniukais. „Šiandien pirmą kartą repeticija vyksta su aukštakulniais bateliais. Taip žygiuoti šiek tiek sunkiau nei su kareiviškais batais, tačiau stengiamės“, – Gynybos ministerija po nuotraukomis citavo kariūnę Ivanną Medvid. Toks avalynės pasirinkimas sukėlė kritikos bangą ir Ukrainos socialiniuose tinkluose, ir parlamente. Valdžia susilaukė kaltinimų, kad seksualizuojamos karės moterys. Ukrainos armijoje tarnauja daugiau nei 31 tūkst. moterų, iš kurių per 4 tūkst. – karininkės.

Nebetaikys karantino

Vokietijos sveikatos apsaugos ministras pareiškė, kad nuo COVID-19 paskiepytiems žmonėms daugiau nereikės laikytis griežto karantino ir jie turės daugiau laisvių nei neskiepyti žmonės, jei kiltų dar viena protrūkio banga. „Kol nėra jokių mutacijų, kurios paveiktų vakcinų apsaugą, būti paskiepytam reiškia, jog tokie apribojimai, kokius matėme praėjusią žiemą, nebus būtini, reikalingi ar teisiškai tinkami“, – žurnalistams Berlyne sakė Jensas Spahnas. Vokietijoje naujų COVID-19 atvejų skaičius yra mažas, tad šalis sušvelnino daugelį galiojusių koronaviruso apribojimų, tačiau nerimas dėl labiau užkrečiamos delta atmainos auga, protrūkio atsinaujinimo baiminantis ir dėl vasaros atostogų kelionių. J.Spahnas dar kartą paragino Vokietijos gyventojus pasiraitoti rankoves, kad rudenį būtų išvengta jau ketvirtosios pandemijos bangos. „Kuo daugiau žmonių šią vasarą pasiskiepys, tuo geresnis bus ruduo“, – teigė J.Spahnas.

Pats, viską pats

Nyderlandų karalius Willemas-Alexanderis, vykdamas valstybinio vizito į Vokietijos sostinę Berlyną, pats sėdėjo piloto kabinoje už lėktuvo šturvalo. Karališkųjų rūmų atstovai pranešė, kad karalius pilotavo „Boeing“ vyriausybinį lėktuvą, skridusį iš Hagos į Berlyną. Tai nėra neįprasta. Willemas-Alexanderis jau seniai turi keleivinio lėktuvo piloto licenciją. Jis kaip antrasis pilotas reguliariai skraidė ir KLM bendrovės maršrutiniais reisais. Kad išlaikytų licenciją, kiekvienas pilotas per metus turi nuskristi tam tikrą valandų skaičių.

Rekomenduojami video