Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pasaulis margas: Talibano judėjimas degino muzikos instrumentus

Talibano judėjimas Afganistano Herato provincijoje degino muzikos instrumentus, pranešė šalies valstybinė naujienų agentūra „Bakhtar“. Pasak pranešimo, talibai konfiskavo ir sudegino muzikos instrumentus, nes, pagal juos, klausytis muzikos draudžiama.

 Apie tai paskelbė „Dorybės skatinimo ir ydų prevencijos departamento“ Herato provincijoje vadovas Sheikhas Azizas al Rahmanas al Muhajiras. Jis sakė, kad muzikos klausymas yra „ištvirkavimo“ forma, kuri „paklaidina jaunimą ir sukelia visuomenės žlugimą“. Po to, kai 2021 m. susigrąžino valdžią, Talibanas uždraudė Afganistano žiniasklaidai transliuoti muziką. Neseniai santuokų namų savininkams taip pat buvo nurodyta negroti muzikos. Vestuvių ir panašių renginių metu taip pat buvo uždrausta islamo mokymų neatitinkanti veikla. Dauguma Afganistano menininkų ir muzikantų pasiprašė prieglobsčio Vakarų valstybėse.

Ieško daugiau moterų

Vokietija siekia į kariuomenę pritraukti daugiau žmonių, ypač moterų. Kanclerio Olafo Scholzo vyriausybė pristatė priemones, kuriomis siekiama pagerinti lygių galimybių situaciją ginkluotosiose pajėgose. Pagal vyriausybės apibrėžimą, lyčių atstovavimas yra tinkamas, jeigu moterų dalis viršija 20 proc. Už gynyba atsakingi valdžios atstovai norėtų, kad moterys sudarytų bent pusę karo medicinos tarnybos. Šiuo metu Vokietijos kariuomenėje moterų dalis sudaro tik 9 proc., o karo medicinos tarnyboje – 45 proc. Neskaičiuojant civilių, Vokietijos ginkluotosios pajėgos turi apie 180 000 karių, apie 24 000 jų – moterys. Procentine išraiška jų dalis išaugo, kai po Šaltojo karo laikų karinės pajėgos susitraukė.

Pražudė beveik 500 vaikų

Dėl Rusijos agresijos Ukrainoje žuvo ar buvo sužeisti 1 578 vaikai, praneša „Ukrinform“. Liepos 30 d. duomenimis, dėl Rusijos karo veiksmų 498 ukrainiečiai vaikai žuvo, o 1 080 buvo sužaloti. Tokius duomenis socialiniame tinkle „Telegram“ pateikė Ukrainos generalinė prokuratūra. Šie skaičiai negalutiniai ir yra nuolat atnaujinami siekiant nustatyti tikrąjį aukų skaičių vietovėse, kur vyksta mūšiai, taip pat laikinai okupuotose ir išlaisvintose teritorijose. Dauguma vaikų žuvo Donecko (482), Charkivo (298), Kyjivo (129), Chersono (116), Zaporižios (97), Mykolajivo (95), Dniepropetrovsko (85), Černyhivo (71) ir Luhansko (67) srityse.

Paragino okupuoti

Rusijos karą prieš Ukrainą palaikantis proputiniškas rusų atlikėjas Olegas Gazmanovas ragina Rusiją okupuoti Baltijos šalis, praneš naujienų portalas „charter97.org“. Interviu metu Rusijos televizijos „rosTV“ eteryje jis pareiškė, kad Rusija atidavė Klaipėdą Lietuvai ir piktinosi Baltijos valstybių politika Maskvos atžvilgiu. O.Gazmanovas sakė, kad „nėra kitos išeities“, ir visos Baltijos šalys „vėl bus su Rusija“. Jis taip pat aiškino, kad Lietuva užkirto Rusijai prieigą prie Kaliningrado srities.

Įvertinti Rusijos nuostoliai

Nuo 2022 m. vasario 24 d. iki 2023 m. liepos 30 d. Rusija kare prieš Ukrainą prarado apie 245 700 kareivių, paskelbė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas. Per parą ukrainiečiai sunaikino 14 priešo tankų, 11 šarvuočių, 9 artilerijos sistemas, 1 oro gynybos sistemą, 4 dronus, 28 transporto priemones ir 1 specialiosios technikos priemonę. Iš viso karo metu buvo sunaikinti 4 205 rusų tankai, 8 178 šarvuočiai, 4 795 artilerijos sistemos, 698 reaktyvinės salvinės ugnies sistemos, 459 oro gynybos sistemos, 315 lėktuvų, 311 sraigtasparnių, 4 011 dronų, 1 347 sparnuotosios raketos, 18 laivų ir katerių, 7 275 transporto priemonės ir 711 specialiosios technikos vienetų.

Pripažino anūkę

JAV prezidentas Joe Bidenas viešai pripažino savo septintąjį anūką – ketverių metų Navy. Pasak naujienų agentūros AP, mergaitė yra J.Bideno sūnaus Hunterio duktė iš jo santykių su Lunden Roberts, gyvenančia Arkanzaso valstijoje. „Tai nėra politinis klausimas, tai šeimos reikalas. Jill [prezidento J.Bideno žmona] ir aš norime tik to, kas geriausia visiems mūsų anūkams, taip pat ir Navy“, – sakė Baltųjų rūmų šeimininkas. H.Bideno tėvystė buvo nustatyta atlikus DNR tyrimą po to, kai L.Roberts padavė jį į teismą dėl vaiko išlaikymo. Abi šalys neseniai išsprendė teisinius klausimus. Anksčiau kai kurie respublikonai ir demokratai kritikavo J.Bideną už tai, kad jis oficialiai nepripažįsta savo anūkės.

Klimato kaitos įrodymas

Stiprus karštis, kuris šį mėnesį svilino Šiaurės Ameriką ir Europą, būtų „praktiškai neįmanomas“ be žmogaus sukeltos klimato kaitos, pareiškė mokslininkai. Šiauriniame pusrutulyje nuo karščio nukentėjo dešimtys milijonų žmonių, o šis liepos mėnuo visame pasaulyje bus karščiausias nuo tada, kai pradėti rinkti duomenys, todėl ekspertai įspėja, kad jei nesumažinsime planetą šildančių išmetamųjų teršalų kiekio, laukia dar blogesni laikai. Šį mėnesį pietų Europą, kai kurias JAV dalis, Meksiką ir Kiniją užklupo dideli karščiai, temperatūra viršijo 45 laipsnius Celsijaus. Atlikę naują skubią karščių analizę, grupės „World Weather Attribution“ mokslininkai nustatė, kad karščio bangos kai kuriose Europos ir Šiaurės Amerikos dalyse būtų buvusios beveik neįmanomos be klimato kaitos.

Rekomenduojami video