Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pasaulis margas. Darbščioji karalienė

Jungtinės Karalystės (JK) karalienė Elžbieta II ramiai paminėjo 69-ąsias valdymo metines, dėl koronaviruso pandemijos likusi Vindzoro pilyje. „Šią dieną 1952 m. karalienė paveldėjo sostą po savo tėvo karaliaus Jurgio VI mirties“, – rašoma karališkosios šeimos „Twitter“ paskyroje. Pastaruosius tris dešimtmečius Elžbieta II vykdavo į Sandringhamo rūmus Anglijos rytuose švęsti Kalėdų su šeima, o tada ten likdavo iki vasario 6-osios valdymo metinių. Šiemet dėl pandemijos teko atšaukti šią tradiciją, o karalienė didžiąją dalį pandemijos praleido Vindzoro pilyje su princu Filipu bei nedideliu skaičiumi patikimų personalo narių. Karalienės tėvas karalius Jurgis VI mirė 1952 m. vasario 6-osios rytą Sandringhame, todėl tuo metu Kenijoje viešėjusi 25 metų amžiaus Elžbieta tapo monarche. Pasak spaudos, kitąmet dėl 70-ojo karalienės valdymo jubiliejaus šalyje ketinama paskelbti papildomą nedarbo dieną.

Atsiprašė dėl žodžių apie moteris

Tokijo olimpinių žaidynių organizacinio komiteto vadovas ir buvęs Japonijos ministras pirmininkas Yoshirō Moris viešai atsiprašė dėl savo seksistinių pareiškimų. Jis tai padarė per spaudos konferenciją, kuri buvo skubiai sušaukta kilus skandalui. „Mano žodžiai buvo tikrai nederami, aš norėčiau juos atsiimti ir nuoširdžiai atsiprašyti“, – pareiškė Y.Moris. Tačiau jis pabrėžė, kad neketina atsistatydinti. Organizacinio komiteto vadovas taip pat padėkojo visoms moterims, kurios kasdien dirba olimpinio ir sportinio judėjimo labui Japonijoje ir visame pasaulyje. Plataus atgarsio ir kritikos socialiniuose tinkluose sulaukė Y.Morio pareiškimas, jog dėl moterų skaičiaus didinimo sporto komitetuose ir federacijose posėdžiai trunka kur kas ilgiau, nes moterys ilgai kalba ir kiekviena iš jų mano, kad turi kažką pasakyti. Be kita ko, Y.Moris atkreipė dėmesį į Japonijos regbio federaciją, kuriai jis ilgai vadovavo. Pasak buvusio premjero, federacijos posėdžiai pasidarė dvigubai ilgesni kaip tik dėl padidėjusio moterų skaičiaus jos sudėtyje.

Pakėlė ranką prieš alų

Jungtinėje Karalystėje dėl karantino teks sunaikinti iš viso beveik 50 mln. litrų alaus. Tai rodo britų Alaus ir aludžių asociacijos skaičiavimai, apie kuriuos pranešė BBC naujienų tarnyba. Iš viso dėl uždarytų aludžių turės būti išpilta 49,5 mln. litrų alaus bačkose – tai atitinka maždaug 495 000 alaus pilnų vonių. Visas alus iš bačkų, neišgeriamas iki galiojimo datos pabaigos, grąžinamas į alaus daryklas ir turi būti sunaikinamas. Jau per pirmąjį karantiną buvo išpilta 70 mln. pintų gėrimo. Po to aludžių savininkai tapo atsargesni ir sukaupė mažiau atsargų. Dėl žiemos karantino bus utilizuota dar 17 mln. pintų alaus. Asociacija nuostolius vadina „veriančiais širdį“.

Neteko 77 proc. turistų

Ispanija pernai, lyginant su ankstesniais metais, sulaukė 77 proc. mažiau užsienio turistų, pandemijai ir kelionių apribojimams nusmukdžius turizmą. Nacionalinio statistikos biuro (INE) duomenimis, Ispaniją pernai aplankė 19 mln. užsienio turistų, kai 2019 m. šis skaičius sudarė 83,5 mln. Tuomet Ispanija buvo antra dažniausiai lankoma šalis pasaulyje po Prancūzijos. Paskutinį kartą Ispanija tokio mažo turistų srauto sulaukė septinto dešimtmečio pabaigoje. Turistų srautų sumažėjimas sudavė skaudų smūgį nuo turizmo priklausomai Ispanijos ekonomikai, kuri 2020 m. susitraukė net 11 proc. – tai buvo vienas didžiausių ekonomikos smukimų euro zonoje. Pasak Ispanijos profsąjungos CCOO, praėjusiais metais šalies viešbučiuose buvo atsisakyta apie 14 proc., arba 190 tūkst. darbo vietų.

Uždirbs 15 milijardų

JAV farmacijos bendrovės „Pfizer“ atstovai paskelbė, kad įmonė šiais metais iš vakcinos nuo COVID-19, kurią sukūrė kartu su Vokietijos kompanija „BioNTech“, pardavimų galimai uždirbs apie 15 mlrd. dolerių (12,4 mlrd. eurų). „Pfizer“ teigė sieksianti 2021-aisiais pristatyti 2 mlrd. savo sukurtos vakcinos dozių. Valstybės skuba sudaryti vakcinos įsigijimo sutartis, kad suvaldytų pandemiją, visame pasaulyje pasiglemžusią daugiau kaip 2 mln. gyvybių. Iki sausio 31 d. „Pfizer“ buvo pristačiusi iš viso 65 mln. vakcinos dozių, iš kurių 29 mln. atiteko Jungtinėms Valstijoms. Bendrovė viliasi iki gegužės pabaigos JAV vyriausybei pristatyti 200 mln. vakcinos dozių. „Pfizer“ vakcina buvo viena pirmųjų, kurią buvo leista naudoti Jungtinėse Valstijose ir kitose pasaulio šalyse. Analitikai prognozavo, kad ji kompanijai atneš milijardus dolerių pajamų.

Skiepys visus nuo 16 metų

Izraelio sveikatos ministerija paskelbė, kad pradedamas vyresnių nei 16 m. plačiosios visuomenės atstovų skiepijimas. Pranešime sveikatos apsaugos ministerijos atstovai teigė, kad sveikatos priežiūros agentūroms pavesta daugiausiai koncentruotis į vyresnių nei 50 m. žmonių, bei tų, kurie negali palikti namų, skiepijimą, nors skiepui užsiregistruoti galės visi reikalavimus atitinkantys žmonės. Šiuo metu vakcina yra prieinama visiems vyresniems nei 35 m. Izraelio gyventojams bei 16–18 m. abiturientams, kurie laikys brandos egzaminus. Izraelyje pirmąja vakcinos doze paskiepyta jau daugiau nei 3,2 mln. žmonių, abiejų dozių sulaukė beveik 1,9 mln. Vis dėlto, nors šalyje galioja karantinas ir vakcinacijos kampanija vykdoma sparčiai, naujų per parą patvirtinamų užsikrėtimo atvejų skaičius išlieka didelis.

Atidarytas Romos Koliziejus

Italija daugelyje savo regionų sušvelnino dėl koronaviruso pandemijos įvestus apribojimus, suteikdama daugiau laisvės keliauti ir leisdama dienos metu atidaryti barus, restoranus ir muziejus. Šiuo metu šešiolika Italijos regionų yra priskiriami mažesnės rizikos geltonai zonai, o penki – Sicilija, Sardinija ir Apulja šalies pietuose bei Umbrija ir Pietų Tirolis – vis dar priskiriami oranžinei zonai. Romoje, esančioje geltonai zonai priskiriamame Lacijaus regione, duris atvėrė Koliziejus ir kitos turistų lankomos vietos, tokios kaip Panteonas ir Borgezės galerija. Vatikanas taip pat sušvelnino apribojimus. Žmonės vėl gali apsilankyti Vatikano muziejuose ir Siksto koplyčioje po 88 dienas trukusio uždarymo, ilgiausio nuo Antrojo pasaulinio karo.

Rekomenduojami video