Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pasaulis margas

Didžiosios Britanijos premjerės Theresos May apyrankė, kurią ji mūvėjo per Konservatorių partijos konferenciją Mančesteryje, atkreipė socialinių tinklų vartotojų dėmesį. Keisčiausia, kad kritikams ji užkliuvo dėl politinių priežasčių. Apyrankė sudaryta iš kelių nedidelių Fridos Kahlo portretų. Šis T.May pasirinkimas internautams pasirodė keistas, nes garsi meksikiečių dailininkė buvo kairiųjų idėjų šalininkė ir savo darbuose gilinosi į postkolonializmo problemas, įvairių klasių, lyčių ir rasių santykius Meksikos visuomenėje. Internautų manymu, jeigu marksistė F.Kahlo būtų gyva, vargu ar ji rastų bendrą kalbą su konservatore T.May. F.Kahlo yra viena populiariausių ir geriausiai atpažįstamų Meksikos menininkių pasaulyje. 1927 m ji įstojo į Meksikos komunistų partiją, bendravo su sovietų politiku ir revoliucionieriumi Levu Trockiu.

Įveikė smauglį

37 metų indonezietis vienoje Sumatros plantacijoje susirėmė su milžinišku pitonu. Pranešama, kad mopedu važiuodamas namo vyras ant kelio pamatė beveik aštuonių metrų ilgio roplį. Norėdamas pitoną sugauti, jis vos neteko kairės rankos. Indonezietis norėjo nutempti pitoną nuo kelio, tačiau pats buvo užpultas. Galiausiai į pagalbą atskubėjusiems šalimais esančio kaimo vyrams pavyko gyvatę užmušti. Po pergalingų grumtynių laimikis buvo supjaustytas gabalais ir iškeptas. Prieš ruošiant šašlyką pitonas buvo išmatuotas, jo ilgis siekė 7,8 metro. Pasak Indonezijos žiniasklaidos, panašaus dydžio pitonas šiais metais kitoje šalies plantacijoje užpuolė ir suėdė darbininką.

Scanpix nuotr.

Auksinis instrumentas

Legendinės britų muzikos grupės „The Beatles“ gitaristui George'ui Harrisonui priklausęs sitaras (styginis muzikos instrumentas) Jungtinėse Valstijose buvo parduotas už įspūdingą 62 500 dolerių sumą. 1965 m. Londono Oksfordo gatvėje įsikūrusioje muzikos prekių parduotuvėje pirktą sitarą G.Harrisonas naudojo su kitais „The Beatles“ nariais įrašydamas dainą „Norwegian Wood“. Muzikantas domėjosi Indijos kultūra ir hinduizmu, tad dėmesį į sitarą atkreipė neatsitiktinai. Vėliau šį instrumentą jis naudojo ir kituose kūriniuose, buvo net nuvykęs į Indiją pasimokyti pas garsų sitaro maestro Ravi Shankarą. Pirmąjį įsigytą sitarą G.Harrisonas buvo padovanojęs pirmosios savo žmonos Patti Boyd draugei. Pradinė jo kaina aukcione siekė 50 000 dolerių.

Scanpix nuotr.

Gedi be spalvų

Nuo šios savaitės pradžios visą mėnesį dauguma Tailando televizijos kanalų ir interneto tinklapių rodys tik nespalvotus vaizdus. Skelbiama, kad tai bus pagarbos ženklas prieš metus mirusiam šalies karaliui Bhumibolui Adulyadejui. Septyniasdešimt metų Tailandą valdęs karalius Bhumibolas Adulyadejas mirė praėjusių metų spalio 13 d. Jis buvo ilgiausiai pasaulyje soste išbuvęs monarchas. Mirus valdovui, vyriausybė tailandiečius paragino vilkėti gedulą atspindinčių spalvų drabužius ir metus susilaikyti nuo viešų švenčių. Vis dėlto laikui bėgant Tailande gyvenimas pamažu gyvėjo. Tačiau šį mėnesį, minint karaliaus mirties metines, gedulas vėl bus griežtesnis. Tajų televizijos kanalų laidų vedėjams nurodyta vilkėti juodai, o spalį atšauktos kai kurios pramoginės televizijos programos. Vietoj jų bus rodomi dokumentiniai filmai apie karaliaus Bhumibolo gyvenimą ir veiklą. Didinga karaliaus kremavimo ceremonija truks net penkias dienas – nuo spalio 25 iki 29 d.

Scanpix nuotr.

Šeši milijonai

Šiais metais tradicinėje Miunchene (Vokietijoje) vykstančioje alaus šventėje„Oktoberfest“ apsilankė daugiau žmonių nei pernai: didžiausias pasaulyje liaudies renginys priviliojo 6,2 mln. lankytojų. Pasak šventės rengėjų, tai 600 000 daugiau nei 2016-aisiais. Pernai sumažėjęs lankytojų skaičius, be kita ko, buvo aiškinamas teroro išpuolių baime. 2015 m. renginyje linksminosi 5,9 mln. svečių. Šiemet, kaip ir kasmet, į „Oktoberfest“ sugužėjo lankytojų iš viso pasaulio. Į šalių, iš kurių atvyko daugiausia svečių, dešimtuką pateko JAV, Didžioji Britanija, Austrija, Prancūzija, Šveicarija, Australija, Nyderlandai, Italija, Ispanija ir Danija. Be to, sulaukta lankytojų iš dar 65 šalių. Šventėje išgerta 7,5 mln. litrinių bokalų alaus, sudoroti 127 jaučiai ir 59 veršeliai. Teigiamų žinių pateikė ir policija – sumažėjo kišenvagysčių ir kūno sužalojimų, išskyrus muštynes, kuriose buvo daužomasi bokalais.

Scanpix nuotr.

Atvėrė viršų

Po 40 metų trukusių restauravimo ir konservavimo darbų Romos istorinių paminklų administracija pagaliau leido atnaujinti ekskursijas į viršutinį – penktąjį Koliziejaus aukštą. Viršutiniame pastato aukšte iš beveik 50 metrų aukščio pasirodymus garsiojoje arenoje galėjo stebėti Romos prasčiokai, nes už bilietus šiame aukšte mokėti nereikėjo. Beveik prieš 2 tūkst. metų pastatytas Koliziejus yra unikaliausias tokio tipo statinys pasaulyje ir savo klestėjimo laikais galėjo priimti net 80 tūkst. žiūrovų. Pranešama, kad ekskursijos į penktąjį aukštą bus pradėtos rengti nuo lapkričio 1-osios, bet dėl riboto lankytojų skaičiaus reikės registruotis iš anksto.

Scanpix nuotr.

Protestavo dėl tualetų

Praėjusį savaitgalį Nyderlandų sostinėje Amsterdame buvo surengta daugiatūkstantinė moterų protesto akcija. Jos dalyvės protestavo dėl dailiosios lyties atstovėms skirtų viešųjų tualetų trūkumo. Olandžių pasipiktinimą sukėlė policijos skirta baudai 23 metų Geertai Piening. Naktį neradusi veikiančio moterims skirto viešojo tualeto, Geerta paprašė draugų ją pridengti ir nusišlapino gatvėje. Už viešosios tvarkos pažeidimą jai buvo skirta bauda, tačiau toks teismo sprendimas dar labiau papiktino moteris. Baudą paskyręs teisėjas nenorėjo išklausyti argumentų, kad artimiausias moterų tualetas buvo už 2 kilometrų, ir patarė kitą kartą eiti į vyrų tualetą. Savo ruožtu Amsterdamo moterys piktinasi, kad mieste yra 35 viešieji tualetai vyrams ir tik 3 moterims.

Amsterdam1

 

Parengta pagal Eltą, lrt.lt

 

Rekomenduojami video