Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pasaulio įdomybės: Islandija į teismą padavė „Islandiją“

Islandijos vyriausybė į teismą padavė Didžiojoje Britanijoje veikiantį prekybos centrų tinklą tokiu pačiu pavadinimu. Kompanija „Iceland Foods“ su šiuo vardu veikia jau 46 metus. Islandijos vyriausybės atstovai teigia, kad į teismą kompaniją padavė dėl to, jog ji šalies įmonėms užkerta kelią kurti produktus, reprezentuojančius šalį užsienio rinkose, ir neleidžia pavadinime vartoti angliško šalies pavadinimo.

Anot šalies vyriausybės, kompanija vykdo agresyvią teismo ieškinių taktiką ir visada laimi prieš islandų įmones, kurios pavadina savo gaminius su žodžiu „Islandija“. Šalies pareigūnai teigia, kad produktai esą labai dažnai nekonkuruoja tarpusavy. O kompanijos „Iceland Foods“ atstovai išplatino pareiškimą, kuriame sakoma, kad esą niekada nebuvo panašių konfliktų ir kad tikimasi, jog Islandijos vyriausybė dar kreipsis į kompaniją tiesiogiai.

Ilgiausias ir giliausias tunelis pasaulyje

Nuo gruodžio 11 d. Šveicarijoje pradėjo veikti ilgiausias ir giliausias tunelis pasaulyje. Šaliai 57 km tunelio statybos kainavo daugiau nei 11 mlrd. eurų. Kelis dešimtmečius statytas tunelis oficialiai buvo baigtas prieš pusę metų ir nuo to laiko buvo vykdomi saugumo testai. Per tunelį traukiniai pervažiavo apie 5 tūkst. kartų.

Geležinkelio linija sujungs Urio ir Tičino kantonus. Traukinys per tunelį važiuos 200 km/h greičiu, nors šiame regione traukiniai paprastai juda 80 km/h greičiu. Šis tunelis itin sutrumpins kelionės laiką nuo Ciuricho iki Milano.

Antarktidoje bus perkelta tyrimų stotis

Britų tyrimų stotis Antarktidoje artimiausiu metu bus perkelta, nes ledyne pastebėtas gilus įtrūkimas. Baiminamasi, kad ledynas gali atskilti ir tyrimų stotis būtų atskirta nuo žemyninės Antarktidos dalies.

Žiemos sezonas Antarktidoje jau baigėsi, todėl sąlygos perkelti stotį yra ir palankios, ir nepalankios vienu metu. Per maždaug devynias savaites trunkantį vasaros sezoną ne tokiomis atšiauriomis sąlygos patogu perkelti stotį, bet tuo metu ledynas tirpsta dar labiau, tad tai padaryti ir pavojinga. Mokslininkai teigia, kad gilus ledyno įtrūkimas dar kartą primena apie šylantį klimatą.

Kiek galima uždirbti „Youtube“

Žurnalas „Forbes“ atskleidė 12 daugiausia iš vaizdo įrašų „Youtube“ uždirbančių asmenų. Taip pat skelbiama, kad per praėjusius 12 mėnesių uždarbis „Youtube“ pakilo daugiau nei penktadaliu. Visi 12 žmonių per metus kartu uždirbo daugiau nei 65 mln. eurų.

Jų talentai įvairūs – dainavimas, juokeliai, kompiuterinių žaidimų pristatymas, o šie vaizdo klipai dažniausiai užfiksuoti telefono kamera. Žymiausi ir daugiausia „Youtube“ uždirbantys veikėjai neapsiriboja tik veikla šiame kanale – kai kurie leidžia knygas ar tampa reklaminiais veidais. Garsiausi vaizdo tinklaraštininkai gyvena JAV, Prancūzijoje, Švedijoje, Indijoje, Čilėje.

Labiausiai išsilavinę – Singapūro paaugliai

Singapūro paaugliai yra labiausiai išsilavinę, palyginti su kitų pasaulio šalių paaugliais, skelbia tarptautinė Studentų įvertinimo programos organizacija (PISA). Singapūro paaugliai žiniomis ir įgūdžiais net dvejais metais lenkia JAV, Prancūzijos ir Švedijos mokinius. Antroje vietoje rikiuojasi Japonija, trečioje – Estija, ketvirtoje – Taivanas, penktoje – Suomija. Lietuvos moksleiviai – 36-oje vietoje.

Pasaulinį testą 72 valstybių 15-mečiai laikė pernai – iš viso daugiau nei pusė milijono paauglių. Buvo tikrinamos jų matematikos žinios, skaitymo gebėjimai, tačiau daugiausia dėmesio skirta kitų tiksliųjų mokslų žinioms patikrinti.

Švedijoje žūsta gausybė šiaurės elnių

Per paskutinius penkerius metus Švedijos keliuose partrenkti automobilių arba traukinių žuvo apie 10 tūkst. šiaurės elnių, skelbia visuomeninis samių transliuotojas „SVT Sampi“. Didžiausia dalis nelaimingų įvykių užfiksuoti šiauriniuose Švedijos regionuose.

Šiaurės elniai keliauja didelėmis bandomis, todėl neretai per vieną eismo įvykį žūsta keli elniai. Švedijos vyriausybė jau ėmėsi priemonių, kad šie skaičiai sumažėtų. Ar per šiuos eismo įvykius buvo sužeista žmonių, samių visuomeninis transliuotojas informacijos nepateikia.

Parengta pagal užsienio spaudą.

Rekomenduojami video