Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Olimpinė žiema

Ši sporto šventė vyksta toli nuo mūsų, Korėjos pusiasalyje, beveik už 7 500 kilometrų nuo Lietuvos, arba 7–9 valandų skrydžio. Tačiau kartu ji ranka pasiekiama – tereikia įjungti tiesioginę televizijos transliaciją ar kompiuterį.

Pietų Korėja, pirmą kartą tapusi žiemos olimpinių žaidynių šeimininke, garsėja kaip modernių technologijų, sėkmingai trinančių laiko ir erdvės ribas, šalis. Norėtųsi pridurti, kad sparčiai besikeičiančiame šiandienos pasaulyje nekinta ir nenuvertėja tik sportinės pergalės ir jų dovanojamas džiaugsmas. Deja, jau kurį laiką olimpinį judėjimą temdo neregėto masto dopingo skandalai, iš sąžiningų sportininkų pavogtų pergalių šleifas.

Kol Pietų Korėjos mieste Pjongčange tebevyksta olimpinės kovos, kol 23-iųjų žiemos olimpinių žaidynių stadione dar neužgesinta olimpinė ugnis, labiau tiktų kalbėti ne apie tai, kas skiria, o apie tai, kas jungia. Žinoma, pirmiausia jungia ši olimpinė žiema, pačios žaidynės. Pietų Korėjoje jau vyko olimpinės vasaros žaidynės – 1988 metais jos buvo surengtos Seule. Per 177 kilometrus nuo jo esantis Pjongčangas – pats mažiausias miestas, kuriame vyksta žiemos olimpiada, skaičiuojant nuo 1994-ųjų, kai jos buvo surengtos dar mažesniame Lilehameryje (Norvegija).

Skelbiama, kad Pjongčango olimpiada rengėjams ir rėmėjams kainavo daugiau nei 10 mlrd. JAV dolerių, penkis kartus pigiau nei Sočyje (Rusija) 2014 m. vykusios žiemos olimpinės žaidynės, laikomos brangiausiomis istorijoje. Į Pietų Korėją suvažiavę atletai rungiasi 13 olimpinių arenų ir pačiame Pjongčange, ir kaimyniniame Gangneunge. Laimėtojams skirtas rekordinis 102 olimpinių medalių komplektas, kurį rytoj baigs išsidalyti 15 sporto šakų atstovai. Deja, tarp jų ir vėl nebus lietuvių. Nors savų laimėjimų turime. Daugiausia džiaugsmo akimirkų Lietuvos sporto gerbėjams šiose žaidynėse padovanojo biatlonininkas Tomas Kaukėnas. 10 km sprinte T.Kaukėnas užėmė 17-ą vietą, o jau kitą dieną 12,5 km persekiojimo lenktynėse jis finišavo tryliktas.

Tai aukščiausia olimpinė pozicija nepriklausomos Lietuvos biatlono istorijoje. Iki tol geriausias biatlonininkų rezultatas priklausė Dianai Rasimovičiūtei, kuri 2006 m. Turine buvo 18-a. Beje, D.Rasimovičiūtei šios žaidynės buvo net 5-osios – iki šiol žiemos olimpiadoje penkis kartus yra dalyvavę tik Lietuvos dailiojo čiuožimo žvaigždės Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko. Iš viso Lietuvai Pjongčange atstovavo 9 sportininkai – 4 biatlonininkai, 3 slidininkai ir 2 kalnų slidininkai.

Rekomenduojami video