Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Nuo šeštadienio britai bus laisvi

Europos Parlamentas trečiadienį didžiule balsų dauguma ratifikavo „Brexit“ susitarimą su Londonu, taip pašalindamas paskutinę kliūtį Jungtinės Karalystės išstojimui iš ES. Atrodo, jog visi atsipūtė su džiugiu palengvėjimu, ypač vokiečiai su prancūzais...

Po pusę amžiaus trukusios kartais gana nejaukios narystės ir trejus metus trukusių įtemptų išstojimo derybų Jungtinė Karalystė paliks Europos Sąjungą penktadienio vidurnaktį Briuselio laiku (šeštadienį 1 val. Lietuvos laiku).

Briuselyje po emocingų debatų vykęs balsavimas baigėsi 621 EP nariui pritarus susitarimui, o 49 - balsavus „prieš“. Pagal susitarimą, iki metų pabaigos, kol galioja pereinamasis laikotarpis, ES ir JK santykiai smarkiai nesikeis, senoji kelionių į Britaniją tvarka taip pat liks galioti dar mažiausiai metus.

Likimo ironija - po balsavimo europarlamentarai pradėjo dainuoti tradicinę škotų atsisveikinimo liaudies dainą „Auld Lang Syne“. Škotai tą pačia dieną savo parlamente pritarė naujam referendumui dėl nepriklausomybės 64 balsais „už“, 54 - „prieš“.

Pereinamuoju laikotarpiu britų premjero Boriso Džonsono (Boris Johnson) vyriausybė bandys itin greitai išsiderėti ambicingą laisvosios prekybos susitarimą su 27 Bendrijos narėmis.

Briuselyje daugelis europarlamentarų tikino balsuojantys už išstojimo susitarimą ne dėl savo simpatijų „Brexit“, o norėdami išvengti chaotiško išstojimo be jokios sutarties. Visgi kai kurie parlamentarai išreiškė skausmą ir nusivylimą bei akcentavo ne tik Jungtinės Karalystės vaidmenį plėtojant Europos suvienijimo projektą, bet ir jos indėlį į istorines kovas su tironija žemyne.

Tačiau absoliuti dauguma džiūgavo, lyg atsikratę nepageidautino kaimyno ar reiklaus prievaizdo...

Šiaurės Airijos europarlamentarė Martina Anderson dar prieš balsavimą pareikalavo kiek įmanoma greičiau surengti referendumą dėl Šiaurės Airijos susivienijimo su Airijos Respublika. Tai esą būtina, nes dauguma šiaurės airių 2016 metų „Brexit“ referendume balsavo prieš pasitraukimą iš ES, kuris dabar įvyks.

Komentuoja Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras, politikos apžvalgininkas Audrius BUTKEVIČIUS:

„Brexit“ yra ne britų pasitraukimo, o britų išstūmimo iš kontinentinės Europos Sąjungos operacija. Tai reiškia, kad prancūzai ir vokiečiai nuo šiol galės ištvirkauti su rusais kaip seniai norėjo... Matėme jau ir pusplikę Angelą Merkel, bėgančią pasitikti mylimo Vladimiro Putino, matėme ir „smegenų mirtimi“ NATO kaltinantį Emanuelį Makroną (Emmanuel Macron), kuris dabar pačiomis nepadoriausiomis formomis „santykiauja“ su Rusija... Nuo šiol tokių vaizdų pamatysime dar daugiau. O britai šiame kontekste visiems buvo tarsi šuniui penkta koja arba gyvasis priekaištas.

Žinoma, ilgai laukti nereikės, kol „Brexit“ žaidėjų ir Rusijos specialiųjų tarnybų samplaika pavirs akivaizdžia tiesa, kaip akivaizdžia tiesa jau tapo mūsų eksprezidentės KGB mokyklos užbaigimas, ką pati neseniai mielai pripažino... Žodžiu, visi patenkinti, atsikratę britų, tačiau įvairiausios problemos, žinoma, tuo nesibaigė, kadangi dabar yra labai aktyviai stimuliuojami škotai. Taigi, britai buvo išgrūsti iš ES, sudarant jiems tiesiog nepakeliamas buvimo ten sąlygas, nederinant su jais bendros politikos, bendrais NATO gynybos principais. O visą šią košę užvirė Prancūzijos ir Vokietijos politikai, atsikratę tų, kurie visada elgėsi kitaip nei jie.

Škotai dabar nori trauktis iš Britanijos, tačiau jų ekonomika, pagrįsta gero viskio gaminimu, vargu ar duos jiems tą pragyvenimo lygį, kurį jie turi dabar. Todėl reikalui priėjus iki galutinio balsavimo dėl nepriklausomybės, manau, atsiras daug blaivių galvų, o ir britai ras ką pasiūlyti škotų elitui, ką jie sėkmingai daro pastaruosius 800 metų. Todėl įtariu, kad visų veiksmų pasekoje aistra balsuoti už Škotijos nepriklausomybę ateityje smarkiai išblės... Žinoma, bus jėgų, kurios stimuliuos tolimesnį Didžiosios Britanijos silpninimą. Todėl škotiškų judėjimų situacijos taip lengvai nurašyti negalima - džinas, kurį buvęs britų premjeras Deividas Kameronas (David Cameron) su savo kvailyste paleido iš butelio, provokuoja dar vieną klausimą: ar tai buvo tik kvailystė, ar išdavystė? Rusai yra įvedę tokiems veiksmams tinkamą terminą - „nacionalpredatel“ (nacionalinis išdavikas). Kad ir kaip ten būtų, bet konstatuoti galime viena: D.Kamerono paleistas džinas šiuo metu konstruoja vaizdelį, kuris mums, gyvenantiems Lietuvoje, yra visiškai nenaudingas... Nenaudingas jis ir britams.

Nepaisant tam tikrų nuostolių ES biudžetui, škotai bus remiami, kaip ir airiai, o britams bus demonstratyviai rodoma jų vieta šiame pasaulyje... Kažkada britai gyrėsi, kad saulė niekada nenusileidžia jų imperijoje. Aš manau, kad saulė dabar ten leisis taip pat, kaip ir Lietuvoje...

Rekomenduojami video