Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Naujieji metai su nerimo gaida

Pagal Mėnulio kalendorių savo šventes rikiuojanti Kinija šiandien pasitinka Naujuosius metus. Jie, remiantis tradiciniu kinų Zodiaku, pažymėti Žiurkės, o jei tiksliau – Baltosios metalinės, arba sidabrinės, žiurkės ženklu. Taigi, gerų jums metų, mielosios zodiakinės Žiurkės Lietuvoje, Kinijoje ir visame pasaulyje!

Nepriklausomai nuo to, esate kinas ar lietuvis, tikite astrologija ar nelabai, jei esate gimęs 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996 ar 2008-aisiais Žiurkės metais pagal besikartojantį 12 metų ir 12 kiniško Zodiako ženklų ciklą, šiandien visišką teisę švęsti astrologinius savo gimimo metus kartu su visa Kinija galite ir jūs.

Naujųjų metų šventė Kinijoje pradeda vadinamąjį Pavasario festivalį. Stojus mėnulio jaunačiai, žyminčiai Naujųjų metų slenkstį, ima švęsti ne tik Kinija ir plačiame pasaulyje išsibarsčiusios kinų bendruomenės, bet ir kai kurios kaimyninės šalys, Naujuosius tradiciškai sutinkančios pagal Mėnulio kalendorių. Tarp jų Taivanas, Vietnamas, Šiaurės ir Pietų Korėjos. Jose nėra fiksuotos Naujųjų metų sutiktuvių datos, priklausomai nuo Mėnulio fazės Naujieji gali prasidėti bet kurią dieną nuo sausio 21-osios iki vasario 20-osios pagal vakarietišką Grigaliaus kalendorių.

Pačioje Kinijoje didžiausia metų šventė, Pavasario festivalis, trunka 15 dienų, bet paprastai priskaičiuojama ir šventinė Naujųjų išvakarių diena, taigi, linksmybės iš viso tęsiasi 16 dienų. Skamba neblogai, ar ne? Ne tik skamba, bet ir atrodo: Naujieji metai Kinijoje sutinkami didžiausiais pasaulyje fejerverkais. Tikima, kad į naktinį dangų su ūžesiu ir sprogimais besiveržianti ugnis išbaido piktąsias dvasias, jos ilgam palieka žmones ramybėje.

Žinoma, po metų tokią procedūrą reikia pakartoti. Tačiau piktųjų dvasių baidymas neretai atsisukdavo kitu lazdos galu – gaisrai, sužalojimai ir baisus smogas privertė daugelyje Kinijos miestų šventinius fejerverkus uždrausti, o kituose gerokai apriboti. Pavasario festivalio metu Kinijoje nuo žilos senovės dievų meldžiama palankumo užsėtiems laukams ir gero derliaus, nes žemdirbių visuomenėje nieko svarbiau už derlių nebuvo. Pagerbiamos ir protėvių dvasios, joms, kaip ir dievams, simboliškai skiriami gardžiausi šventiniai valgiai. Kadangi kaip ir mums kinams per Kalėdas svarbu su visa šeima sėsti prie šventinio stalo, Pavasario festivalis yra didžiausias metinės migracijos įvykis mūsų planetoje. Skaičiuojama, kad šios šventės metu į namus iš kitų Kinijos miestų ar kitų šalių sugrįžta, o paskui vėl atgal iškeliauja daugiau nei 3 milijardai žmonių.

Būtent su tuo susijęs ir šiemet į šventinių linksmybių statinę gamtos drėbtelėtas deguto šaukštas – naujas mirtinas korona virusas, pradėjęs plisti rytinėje Kinijos dalyje esančiame Uhanio mieste. Kinijos valdžia, išsigandusi mirtinos pandemijos protrūkio, ėmėsi griežtų priemonių, uždraudė žmonėms iš jo išvykti, bet viruso sukelto netipinio plaučių uždegimo atvejai jau registruojami kone pusėje pasaulio. Būtų labai gaila, jei ką tik prasidėję Žiurkės metai iš Kinijos po visą pasaulį paskleistų ne tik geresnio gyvenimo viltis.

Rekomenduojami video