Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
N. Faradžas. Mes mylime Europą, bet mes nekenčiame ES

Štai ir viskas, paskutinis puslapis, kelio pabaiga…  47 metų politinis eksperimentas, kuriuo britai nebuvo labai patenkinti. Mano mama ir tėtis stojimo metu balsavo už bendrąją rinką, ne už politinę sąjungą, ne už vėliavas, ne už himną, ne už prezidentą, o dabar jūs netgi norite ES kariuomenės.

Asmeniškai aš 27 metų agitavau prieš, ir virš 20 metų šiame parlamente…

/…/

Bet svarbiausias dalykas, tai kas įvyks 23 valandą, šį penktadienį, 2020, Sausio 31-ąją, tai bus taškas, kada nebebus galima grįžti atgal. Kai mes išeisime, mes niekada nebegrįšime ir visa kita, tai tik detalės. Mes išeiname, mūsų nebebus ir tai turėtų būti viršūnė mano politinių ambicijų. Kai aš atėjau ir pasakiau savo tikslus, jūs visi manėte, kad tai baisiai juokinga, ir jūs nustojote juoktis 2016-aisiais. Bet mano požiūris pasikeitė į ES 2005 m. kai aš išvydau ES Konstitucija, kuri buvo parengta Žiskar Desteno (Giscard d’Estaing) ir kitų. Ji buvo atmesta Prancūzijos referendume, ji  buvo atmesta referendume Olandijoj, o jūs šiose institucijose tai ignoruojate. Ir jūs sugrąžinot ją, kaip Lisabonos sutartį, ir jūs ją prastumėte, be jokių referendumų. Airiai surengė referendumą ir referendume ją atmetė, bet buvo priversti kartoti referendumą. Jūs labai gerai priverčiate žmones balsuoti dar kartą, bet ką mes įrodėme, kad Britai per daug dideli, jog iš jų galima būtų tyčiotis, ačiū Dievui.

Tapau stipriu viso Europos Sąjungos projekto kritiku. Aš noriu, kad Breksitas pradėtų debatus visoje Europoje. Ko mes norime iš ES? Jei mes norime prekybos, bendradarbiavimo, mums nereikia ES komisijos, mums nereikia ES teismų, mums nereikia tų institucijų ir visos tos galios. Ir galiu pažadėti jums, kad Jungtinėje Karalystėje ir Brexit partijoje mes mylime Europą, bet mes nekenčiame ES.

Aš tikiuosi, kad tai bus šio projekto pabaigos pradžia. Tai blogas projektas, jis ne tik nedemokratiškas, jis – antidemokratiškas, suteikiantis žmonėms galią be atsakomybės. Turime žmonės, iš kurių rinkėjai negali pareikalauti atsakomybės, ir tai yra nepriimtina. Iš tiesų, dabar vyksta istorinis mūšis vakaruose, Europoje, Amerikoje ir kitur – globalizmas prieš populizmą. Ir jūs galite neskęsti populizmo, bet jis tampa labai populiarus.

Ir tai duoda didelę naudą – daugiau jokių mokėjimų į ES, daugiau jokių Europos teismų, jokių ES žvejybos kvotų, daugiau jokių atkalbėjimų, jokio tyčiojimosi, daugiau jokio ghee* Verhofstadt

Žinau jūs mūsų pasiilgsite, žinau, jūs norite uždrausti mūsų tautos vėliavas, bet mes jums jomis pamojuosime, viso gero ir mes laukiame su nekantrumu bendradarbiavimo su jumis, kaip nepriklausoma valstybė.

____

N. Faradžui nebaigus paskutinių žodžių išjungiamas mikrofonas, EP viceprezidentė Meirid MagGines (Mairead McGuinness) sako:

Jei nusižengiate taisyklėms, išjungiamas. Prašyčiau pašalinti vėliavas. Pone Faradžai, prašau pašalinti vėliavas. Prašau, atsisėskite į vietas ir pasiimkite savo vėliavas. Jūs išeinate, pasiimkite jas su savimi, jei išeinate jau dabar . Viso geriausio. Norėčiau kai ką trumpai pasakyti. Paskutiniame pasisakyme buvo panaudota sąvoka „nekęsti“. Manau, kad, turėdami galvoje, ką išgirdome prieš tai, neturėtume jausti neapykantos niekam , jokiai šaliai, jokiems asmenims.

* dviprasmybė:  ghee lydytas sviestas – miesto slenge – žodžio gėjas politkorektiškas pakaitalas ir kartu asociacija su 2016 m. paskirto Europos Parlamento atstovo „Brexit“ klausimais vardu Guy ia Gyjus Verhofštatas (Guy Verhofstadt) – buvęs Belgijos Ministras pirmininkas įteisinęs gėjų santuokas Belgijoje).

Rekomenduojami video