Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Mokslininkė: vienkartiniai kavos puodeliai – itin gamtą teršianti pakuotė

Vienkartinį karšto gėrimo puodelį sudaro 95 popieriaus ir tik 5 procentai plastiko, tačiau būtent ši dalis ir yra kliūtis perdirbti jį kartu su popieriumi. Per metus Lietuvoje sunaudojama apie 40 mln. popierinių karšto gėrimo puodelių, jų didžioji dalis bendru komunalinių atliekų srautu keliauja į sąvartyną – taip itin teršiama aplinka. 

„Apie 65 proc. vartotojų vienkartinius puodelius metą į bendrą komunalinį srautą, į paprastas šiukšliadėžes, 13 proc. į popieriui skirtą. Tai parodo, jog visuomenėje vyrauja klaidinga nuomonė, neteisingas požiūris į šių pakuočių tvarkymą – dauguma galvoja, kad jie yra perdirbami į popierių, nors Lietuvoje tokių technologijų neturima ir kol kas jie yra šalinami sąvartyne“, – teigia KTU Aplinkos inžinerijos instituto doktorantė Valdonė Daugėlaitė.

Įmonių, parduodančių gėrimus tokiose pakuotėse, atstovai teigia, kad klientams, ketinantiems karštus gėrimus gerti kavinėse, siūloma juos išpilstyti į keraminius puodelius. Tačiau didžioji vartotojų dalis kavą ar kitą gėrimą išsineša ir, kur panaudotą puodelį išmeta, pardavėjai kontroliuoti negali.

„Mūsų veiklos modelio ašis yra kava išsinešti ir mes prarandame bet kokią kontrolę, kai puodelis išnešamas už mūsų kavinės durų – į miestą, į parką ar kažkur kitur“, – sako „Coffee Inn“ įkūrėjas Nidas Kiuberis.

V. Daugėlaitė pastebi, kad pakuotes perdirbti galima būtų sekant Didžiosios Britanijos pavyzdžiu, kur yra įdiegta speciali šių puodelių surinkimo ir perdirbimo sistema.

 

 

Rekomenduojami video