Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Migrantų kontrabanda - pelningas verslas

Nelegalių migrantų kontrabanda klesti, nepaisant sunkių bausmių: Graikijos teismas nuteisė du rusus kalėti 395 metus ir paskyrė jiems 6 milijonų eurų baudą už nelegalių migrantų gabenimą. Tai vakar oficialiai pranešė Rusijos ambasados Atėnuose darbuotojas. Be to, pastaruoju metu itin suaktyvėjo vadinamasis Balkanų maršrutas, kuriuo migrantai toliau masiškai veržiasi į Europą.

„Graikijos Kalamatos miesto apeliacinis teismas paskelbė kaltinamuosius nuosprendžius dviem Rusijos piliečiams - Platonui Davydovui ir Antonui Karamovui. Jie buvo sulaikyti čia praėjusių metų birželį įtarus juos neteisėtu migrantų gabenimu į Graikiją“, - sakė diplomatas.

Anot ambasados atstovo, pastaruoju metu Graikijoje vis dažniau sulaikomi Rusijos jūreiviai, dirbantys pagal sutartį užsienio laivuose. „Jiems pateikiami kaltinimai nelegalių imigrantų gabenimu. Vien tik pernai buvo sulaikyta 12 rusų iš laivų įgulų. Iš viso Graikijoje šiuo metu yra laikomi 24 Rusijos piliečiai“.

Rusijos diplomatas pažymėjo, kad Graikijos įstatymai ir jų taikymo praktika nelegalius migrantus gabenančių žmonių atžvilgiu yra labai griežti. „Už pirmąjį migrantą vežėjai nuteisiami 15 metų kalėti, o už kiekvieną paskesnį - 7,5 metų. Todėl laisvės atėmimo bausmės dažnai sudaro dešimtis ir net šimtus metų“, - sakė jis.

Nors Europos žiniasklaida dažniausiai tarsi nutyli, bet vis daugėja požymių, jog nelegalių migrantų invazija į Europą tęsiasi. Štai praėjusią naktį Serbijos ir Vengrijos pasienyje buvo užfiksuotas nelegalų mėginimas neteisėtai kirsti sieną - apie 60 migrantų Horgošo-2 pasienio kontrolės punkte pralaužė užtvaras ir ketino patekti į ES teritoriją. Vengrijos policijos darbuotojai paleido į orą kelis įspėjamuosius šūvius, po to pažeidėjai atsitraukė. Sulaikyti keturi incidento dalyviai.

Pastaraisiais mėnesiais prie Serbijos sienų su ES susitelkė keli tūkstančiai migrantų. Jie mėgina neteisėtai kirsti Serbijos ir Kroatijos sieną, einančią Dunojumi. Per kelis nesėkmingus mėginimus mažiausiai 10 žmonių nuskendo. Dar vienas populiarus migracijos maršrutas yra Serbijos ir Vengrijos siena. Analogiška situacija klostosi kaimyninėje Bosnijoje ir Hercegovinoje, kur migracijos stovyklose yra keli tūkstančiai vadinamųjų „pabėgėlių“ iš Artimųjų Rytų, Afganistano ir Pakistano.

Komentuoja Migracijos ekspertas Dainius PAUKŠTĖ:

Žinoma, pelnas iš nelegalų gabenimo į Europą yra milžiniškas ir netgi griežčiausios bausmės neatbaido nuo tokios veiklos, o noras pralobti kai kuriuos veikėjus tiesiog apakina... Todėl ir yra pakankamai norinčių rizikuoti, be to, matyt, sugauna labai nedidelį procentą tokių „verslininkų“.

Tačiau aš šiuo atveju atkreipčiau dėmesį į kitą aspektą: ko gero, pirmą kartą į viešumą patenka informacija apie tai, kai konkreti ES valstybė, turinti didelę jūros sieną, imasi kažkokių priemonių ir tvarkosi savarankiškai. Ir šios pastangos yra kur kas solidesnės, nei visos ES demonstratyvūs bandymai kažką šiuo klausimu nuveikti, Briuselio biurokratai tik imituoja audringą veiklą, o iš tikrųjų nieko šiuo klausimu nedaro ir iki šiol net neturi jokios aiškesnės politikos. Manau, ateis laikas, kai visos ES pasienio valstybės taikys vis griežtesnes bausmes, maksimaliai uždarys sienas, kad pagaliau atsirastų aiški imigracinė politika, siekiant neužsidaryti, o priimti tuos migrantus, kurie yra reikalingi Europos valstybėms.

Na, o dabar stebime tiesiog absurdišką situaciją, kai ES vardu veikiantys laivai tempia nelegalių migrantų valteles prie ES krantų 200-300 kilometrų, užuot nutempę jas atgal 5-10 kilometrų, iš kur jie ir atplaukė. Pažiūrėkime į tų laivų registraciją ir pamatysite, kad jie nieko bendro neturi su tuo regionu - iš Skandinavijos, Vokietijos, Nyderlandų, po „Greenpeace“ vėliavom ir t.t. Ką jie su šiuo reikalu turi bendro? Akivaizdu, kad po kilniais „migrantų gelbėjimo“ lozungais slepiama elementariausia žmonių kontrabanda - jie tiesiogiai gabena šitą publiką į Europą ir greičiausiai tą daro ne už dyką.

Štai ir britai pasitraukė iš tokios Europos Sąjungos didžia dalimi dėl to, kad siekė apriboti imigraciją, nes ES niekaip nesprendė ir toliau nesprendžia šios problemos. O juk Didžioji Britanija yra bene tankiausiai gyvenama valstybė ir masinė migracija pradėjo grasinti jų tapatybei. Kol ES miega toliau, britai dabar šią problemą pradės spręsti savarankiškai.

Ričardas ČEKUTIS

Rekomenduojami video