Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Masinė parduotuvių šlavimo panika: tai nėra lietuvių išsigalvojimas

Lietuvoje daug kalbama apie šalyje dirbtinai keliamą paniką ir „be reikalo“ šluojamas lentynas. Tačiau tai nėra išskirtinis mūsų tautiečių požymis. Visame pasaulyje – nuo Japonijos iki Lenkijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir JAV žmonės tuština parduotuves. Išperkamos ne tik medicininės prekės, bet ir įvairios kruopos, makaronai, tualetinis popierius.

Praėjusį savaitgalį Japonijos premjeras kreipėsi į tautiečius siekdamas nuraminti dėl galimo prekių trūkumo nacionaliniu mastu, o JAV socialiniuose tinkluose plinta tuščių parduotuvių lentynų nuotraukos. Praėjusį mėnesį 10 tūkst. žmonių stojo į eilę parduotuvėje Honkonge, kurioje dar buvo prekiaujama medicininėmis kaukėmis, o po kelių dienų kaukės tapo labiausiai geidžiama dovana Valentino dienos proga, rašoma „The Guardian“.

Australijos didžiausias mažmeninės prekybos prekybos tinklas trečiadienį pradėjo riboti leidžiamų įsigyti tualetinio popieriaus rulonų kiekį. Tokių veiksmų prekybininkai buvo priversti imtis po to, kai į vieną iš Sidnėjaus parduotuvių teko kviestis policiją – pirkėjas išsitraukė peilį konflikto dėl geidžiamos prekės metu.

  Vietos leidinys „NT News“ netgi sureagavo į „tualetinio popieriaus krizę“, į savo laikraštį įdėdami dovaną – atspausdinto tualetinio popieriaus.

Didžiojoje Britanijoje pandemijos atveju siūloma viruso aukas laidoti „internetu“ Londone medicininės kaukės parduodamos daugiau nei 100 kartų brangiau už jų mažmeninę kainą, Prancūzijoje valdžia paskelbė, kad visos medicininių kaukių atsargos ir gamybos pajėgumai bus „nusavinti“, Rusija ir Vokietija uždraudė bet kokį jų eksportą į užsienį.

Žmonės Didžiojoje Britanijoje taip pat dalijasi sukauptų tualetinio popieriaus ir maisto atsargų, ar tuščių parduotuvių lentynų nuotraukomis. Baiminamasi, kad, prasidėjus pandemijai, šalyje pritrūks būtiniausių prekių. „The Telegraph“ skelbia, kad Didžiosios Britanijos sudarytame galimos pandemijos plane numatytos net „laidotuvių transliacijos artimiesiems internetu“.

Taip būtų siekiama tolimesnio viruso plitimo tarp giminaičių ir artimųjų plitimo. Prekybos centrai taip pat pajuto pirkėjų paniką – rankų muilo ir dezinfekcinių priemonių, servetėlių kūdikiams, tualetinio popieriaus ir kai kurių maisto produktų (pavyzdžiui, makaronų ar ryžių) lentynos tuščios daugelyje prekyviečių, rašoma „Daily Mail“.

Nepaisant žmonių paniško noro įsigyti kaukes, JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras primena, kad medikų rekomendacijų naudoti medicinines kaukes, siekiant sustabdyti viruso plėtrą, nėra. Medicininės kaukės efektyviausios tada, kai žmogus jau serga ir nenori užkrėsti aplinkinių.

Rekomenduojami video