Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Mafijos šešėlis garsių atlikėjų gyvenime

Prieš 50 metų, 1969 m. spalį, Amerikos Naujojo Džersio valstijos Trentono mieste buvo išduotas populiaraus dainininko Frenko Sinatros arešto orderis, nes šis atsisakė stoti prieš organizuoto nusikalstamumo tyrimo komisiją.

Pats F.Sinatra niekada neprisipažino turintis ryšių su mafija, tačiau negalima sakyti, kad jo reputacija buvo visiškai nepriekaištinga.

Emigratų italų sūnus Frensis Albertas Sinatra (Francis Albert Sinatra), visam pasauliui žinomas kaip Frenkas Sinatra, gimė 1915 m. metų gruodžio 12-ąją Hobokeno miestelyje Naujajame Džersyje, kuris buvo palyginti žemo gyvenimo lygio emigrantų miestas.

Frenkas nuo vaikystės nepasižymėjo pavyzdingu elgesiu ir buvo nenuorama, taigi buvo pašalintas iš mokyklos, bet dėl to ne itin pergyveno. Užtat jis dažnai prisimindavo, kad visi berniūkščiai jo kvartale vaikščiodavo su vamzdžių atpjovomis, nors visai neketino įgyti santechniko profesijos. Frenko vaikystės draugai beveik visi tapo gangsteriais, bet ryšių su jais jis nenutraukė. Galima sakyti, kad F.Sinatra buvo susijęs su mafiozais, bet ne su mafija.

FTB sekė F.Sinatrą daugiau kaip 40 metų, jo daugybės puslapių asmens byloje sukaupta begalė informacijos - susitikimai, poelgiai, įpročiai, pasisakymai. Artistas niekada neslėpė draugystės su žmonėmis, turinčiais ryšių su organizuotų nusikaltėlių grupuotėmis ar net su jų bosais. Juolab tie žmonės, kaip ir Frenkas, žavėjosi azartiniais žaidimais ir mėgo moteris.

Manoma, kad būtent F.Sinatra per 1960 metų prezidento rinkimų kampaniją supažindino Džoną Kenedį (John F.Kennedy) su Čikagos mafijos bosu Semu Džankana (Sam Giancana). Tačiau Frenkas Sinatra niekada nebuvo teisiškai persekiojamas dėl ryšių su kriminalinio pasaulio autoritetais. Maža to, pasinaudojęs įstatymu apie informacijos laisvę, F.Sinatra pareikalavo ir gavo iš FTB savo dosjė.

„Gangsterių džiazas“

Daugelis dainininkų ir aktorių iš Frenko Sinatros aplinkos vienaip ar kitaip buvo susiję arba epizodiškai susidurdavo su mafija. Pagal vieną versiją ne mažiau garsią aktorę ir dainininkę Merliną Monro (Marilyn Monroe), vos netapusią jo žmona, nužudė mafija. Aktorės biografas Darvinas Porteris (Darwin Porter) teigė, kad ji ne nusižudė, o buvo nužudyta Semo Džankanos įsakymu, o šis savo ruožtu gavo vieno iš brolių Kenedžių įsakymą, mat jie baiminosi, kad M.Monro nepaviešintų savo romanų su prezidentu ir jo broliu.

Vieną populiariausių F.Sinatros atliekamų dainų „Niujorkas, Niujorkas“, tapusią neoficialiu miesto himnu, pirmą kartą to paties pavadinimo Martino Skorsezės (Martin Scorsese) filme atliko aktorė ir dainininkė Laiza Mineli (Lisa Minnelli). Ji buvo susijusi su mafijai priklausančia Gambinų šeima ir susitikinėjo su aktoriumi Džaniu Rusu (Gianni Russo), kuris buvo kino studijos „Paramount“ ir Niujorko mafijos tarpininkas. Buvo kalbama ir apie populiaraus dainininko Dino Martino (Dean Martin, tikrasis vardas Dino Paul Crocetti) ryšius su mafija: hito „Mambo italiano“ atlikėjas palaikė dalykinius ryšius su nusikaltėlių grupuočių vadeivomis, jam padėjusiais solisto karjeros pradžioje. Dėl mafiozų machinacijų buvusi D.Martino žmona, kuriai jis turėjo mokėti alimentus, galop negavo nieko.

O anksčiau, XX a. 3 dešimtmetį, džiazo suklestėjimas ir „sausasis įstatymas“ JAV nusikaltėlių pasaulio atstovus privertė atkreipti dėmesį į džiazo atlikėjus, kurie daugiausia pasirodydavo mafijos kontroliuojamose kavinėse, klubuose ir baruose. Tuo laikotarpiu buvo užsimenama ir apie Luji Armstrongo (Louis Armstrong) ryšius su mafija. Dėl nepatyrimo jis pasirašė sutartis tuo pačiu metu koncertuoti klubuose, priklausiusiuose priešiškiems mafijos klanams. L.Armstrongui kilo rimtų problemų, kurias sutvarkė jo impresarijus, palaikęs glaudžius draugiškus santykius su gansteriais. Džiazo karalienė Ela Fidžerald (Ella Fitzgerald) ankstyvoje jaunystėje taip pat turėjo ryšių su mafija. Kad nemirtų iš bado, ji atlikdavo užduotį įspėti viešnamius, kad artinasi policija.

Artistai recidyvistai

Į organizuotų nusikaltėlių grupuočių akiratį patekdavo ir klasikinės muzikos atlikėjai. Pavyzdžiui, didysis operos dainininkas Enrikas Karuzas (Enrico Caruso), gimtinėje Italijoje buvęs šeimos klano galva, sugebėjo sėkmingai pasipriešinti jį reketuoti mėginusiai Amerikos italų mafijai. Tiesa, jam teko imtis papildomų saugumo priemonių, kad apsisaugotų ne tik pats, bet būtų saugi ir jo šeima.

Pasitaikydavo, kad net talentingiausi atlikėjai iš esmės tapdavo nusikaltėliais. Rokenrolo pionierius Čakas Beris (Chuck Berry) jau mokykloje buvo nuteistas 10 metų kalėti už ginkluotą apiplėšimą. Išėjęs iš kalėjimo paskelbus amnestiją, kai jam buvo 21, jis greitai pagarsėjo kaip talentingas muzikantas. Bet jau išpopuliarėjęs jis buvo pripažintas kaltu, kad vertė nepilnametę verstis prostitucija ir vėl trejiems metams pateko į kalėjimą.

Spėjama, kad prancūzų aktorius Alenas Delonas (Alain Delon), išgarsėjęs ne tik įsimintinais vaidmenimis kine, bet ir duetu su dainininke Dalida atlikta daina „Žodžiai, žodžiai“, turėjo ryšių su banditais. Jis buvo įsipainiojęs į tamsią savo asmens sargybinio nužudymo istoriją. Šis A.Deloną supažindino su savo meiluže Natali, kuri netrukus tapo paties A.Delono žmona, o po kelių mėnesių aktorius girdint liudininkams pareiškė savo sargybiniui: „Jeigu mane apvogsi, aš tau atleisiu, bet jei permiegosi su mano žmona - galiu ir užmušti.“ Praėjus šiek tiek laiko asmens sargybinis išties buvo nužudytas. Įdomu, kad dėl tokio grasinimo

A.Delonas netapo įtariamuoju, o kaltinimas buvo pateiktas Marselio mafijos galvai ir senam aktoriaus draugui Fransua Markantoniui (Francois Marcantoni).

Kultinis norvegų muzikantas Vargas Vikernesas už kolegos nužudymą kalėjime praleido 16 metų, ir dėl to tarp „metalistų“ tapo dar populiaresnis.

Žinomas amerikietis reperis ir aktorius Tupakas Šakuras (Tupac Shakur) tiesiogiai dalyvaudavo kriminaliniams nusikaltėliams aiškinantis santykius, Rytų ir Vakarų pakrantės gansterių kare. Jis buvo nušautas, o jo nužudymas yra neišaiškintas iki šiol.

Rekomenduojami video