Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lopšinė bijantiesiems užmigti

Rusijos prezidento Vladimiro Putino metinė kalba, pasakyta kovo 1 dieną sušauktame federaliniame susirinkime, sulaukė didelio atgarsio užsienio spaudoje. Nerimaujama, kad Kremlių apėmė karinė isterija.

Stebuklingi ginklai

Prezidentas V.Putinas, apžvelgęs Rusijos laimėjimus vidaus ir užsienio politikoje, ypatingą dėmesį savo kalboje skyrė šalies karinės galios stiprinimui. Neliko nepastebėta, kad šiai temai jis skyrė kone tris kartus daugiau laiko nei vis opesnėms savo šalies ekonominėms ir socialinėms problemoms. Tų, kuriems teko gyventi paskutiniaisiais Sovietų Sąjungos imperijos dešimtmečiais, tai neturėtų pernelyg stebinti: kuo reikalai socializmo statybų aikštelėje būdavo prastesni, tuo su didesniu įkarščiu skambėdavo kalbos apie neįveikiamą valstybės gynybinį skydą.

Regis, receptas, kaip nukreipti dėmesį nuo prastėjančios ekonomikos ir tuštėjančių piniginių, išliko nepakitęs net ir praėjus 27 metams po imperijos subyrėjimo. V.Putinas net 40 minučių iš pasididžiavimo išraudusiai auditorijai pasakojo apie rusų mokslininkų, inžinierių ir kariškių sukurtus naujausius ginklus, žinoma, „neturinčius analogų“ visame pasaulyje. Ir ne šiaip ginklus, o nebent fantastiniuose filmuose šmėkščiojantį strateginės ginkluotės avangardą: naujos kartos tarpžemynines balistines raketas, kurių negali sunaikinti jokia priešraketinė gynyba, žaibo greičiu po vandeniu skutančias povandenines torpedas-robotus, kurios gali nepastebėtos perplaukti vandenyną ir smogti Amerikos pakrantei 50 megatonų galios branduoliniu užtaisu, sparnuotąsias raketas su branduoliniais varikliais, kurios gali praktiškai neribotą laiką sukti ratus apie visą planetą, kol gaus nurodymą smogti į taikinį.

V.Putino kalbos metu animaciniai rusų branduoliniai užtaisai krito į Floridą primenantį pusiasalį. Scanpix nuotr.

V.Putinas minėjo ir daugiau svaiginamų naujos kartos ginklų, kurie privers pasaulį bijotis Rusijos karinės galios ir privers su ja skaitytis net ir Ameriką, pastaruoju metu gana atsainiai besiklausančią kalbų apie Maskvos iniciatyvų svarbą globalioje politikoje. Įdomu, kad beveik visi V.Putino kalboje išslaptinti stebuklingi ginklai gali būti panaudoti tik globalaus branduolinio karo sąlygomis, o tai iškart atkreipė karinių ekspertų dėmesį ir pačioje Rusijoje, ir užsienio šalyse.

Bijokitės mūsų

Vienas iš jų, nepriklausomas karinis apžvalgininkas maskvietis Aleksandras Golcas, pabrėžė esminį dalyką, susijusį su fantastiškais Rusijos karinio pramoninio komplekso pasiekimais, pristatytais šalies valdovo kalboje. Anot A.Golco, V.Putinas vis pabrėždavo, kad nei nuo naujos kartos raketų „Sarmat“ ar itin didelės galios branduoliniais užtaisais apginkluotų autonominių torpedų Jungtinės Valstijos nepajėgs apsiginti – nei dabar, nei įžvelgiamoje ateityje. Amerikos kuriama priešraketinės gynybos sistema, kurios radarai bei raketos naikintojos dislokuotos, be kita ko, ir Lenkijoje bei Rumunijoje, esą yra visiškai beprasmis sumanymas. Rusiškos raketos jai neįkandamos. Taigi, atrodytų, kad Rusija smarkiai išsiveržė į priekį strateginės ginkluotės srityje ir galios pusiausvyrą su Amerika persvėrė savo pusėn?

„Paritetas išlieka toks pat, jis nepažeistas. Visos tos priemonės, apie kurių parengties būklę mes žinome, kuriomis gyrėsi V.Putinas, pusiausvyros iš tikrųjų nekeičia. Todėl, kad Jungtinės Valstijos bet kokiomis sąlygomis turi galimybę smogti atsakomąjį branduolinį smūgį ir sunaikinti Rusiją“, – tvirtina A.Golcas.

Kovo 3 d. Maskvos Lužnikų stadione buvo surengtas mitingas kandidatui į prezidentus V.Putinui paremti. Scanpix nuotr.

Kitaip tariant, silpnoji prezidento V.Putino bandymo sukelti patriotinį pasididžiavimą naujos kartos stebuklingais ginklais (kuriems sukurti, suprantama, teko skirti daug valstybės resursų, o tai turėjo tiesioginės įtakos žmonių gyvenimo lygiui ir socialinei rūpybai) vieta – elementari logika. Nuo pat branduolinės eros pradžios JAV ir Sovietų Sąjungos galios pusiausvyra rėmėsi garantuoto abiejų šalių (o kartu ir viso pasaulio) sunaikinimo scenarijumi. Nieko nepakeis ir naujos kartos rusiškos „superraketos“: amerikiečiai niekada neslėpė, kad jų priešraketinis skydas Europoje nukreiptas tik prieš Irano ar Šiaurės Korėjos balistines raketas. Antiraketų skaičiaus nėra ko net lyginti su Rusijos strateginiu potencialu. Tačiau Rusijos vadovybė, anksčiau visą laiką tvirtinusi, kad JAV antiraketinis skydas karo atveju turėtų apsaugoti Ameriką nuo atsakomojo smūgio, dabar džiugiai tvirtina, jog to padaryti nepavyks. O tai, kad niekas net nesiruošė to daryti, jog tai tiesiog techniškai neįmanoma, Kremliaus kontroliuojamų televizijos kanalų užzombintai auditorijai nė motais... Svarbiausia žinoti, kad rusiški ginklai – patys geriausi pasaulyje, kad dėl to visi turi bijoti Rusijos, gerbti ją, ir tada bus galima ramiai didžiuotis ir savo šalimi, ir nacionaliniu lyderiu.

Dar 6 metai

Yra ir kita beprecedenčio V.Putino žvanginimo naujais puolamaisiais branduoliniais ginklais pusė. Toli gražu ne visi to išsigando, nes ne viskas, kas pagaminta iš plastiko, žvanga. Paskelbęs apie fantastiškus Rusijos karinės pramonės laimėjimus, V.Putinas kaip įrodymą pateikė ne nufilmuotus raketų „Sarmat“, aviacinio raketinio komplekso „Kinžal“ ar „amžinai skraidančių“ sparnuotųjų raketų su branduoliniais varikliais bandymų fragmentus, o animacinius filmukus. Kompiuteriais nupaišyti gali ką tik nori, kompiuterinių žaidimų mėgėjai puikiai tą žino. Sykį V.Putinui jau teko raudonuoti, kai interviu iš jo ėmusiam JAV režisieriui Oliveriui Stone'ui buvo parodytas įspūdingas Rusijos aviacijos smūgis „Islamo valstybės“ smogikams. Vėliau paaiškėjo, kad šis vaizdo įrašas buvo padarytas vienos Jungtinių Valstijų karinių oro pajėgų operacijos Afganistane metu.

Panašių pavyzdžių, kai Rusijos karinė vadovybė savas pergales ar pasiekimus iliustruodavo fragmentais iš archyvinių rusiškų ar netgi kitų šalių vaizdo įrašų, buvo ne vienas ir ne du. Gal ir pats Rusijos vadovas tapo savo generolų dezinformacijos auka, patikėjo gražiomis kompiuterinėmis pasakėlėmis apie naujuosius „superginklus“? Kad tokia prielaida nėra laužta iš piršto, patvirtina ir Rusijos karo ekspertai. Ne vienas iš jų teigia, kad veikiantis garsiosios raketos „Sarmat“ prototipas nė neegzistuoja, o per V.Putino kalbą ekranuose rodyti jos pakilimo iš raketinės šachtos kadrai tėra tik „Sarmat“ muliažo bandymai. Rusijos kariškiams esą prireikė net dvejų metų, kad sugebėtų sėkmingai „Sarmat“ maketą iš šachtos išsviesti į 50 metrų aukštį, kuriame turėtų įsijungti tikrosios raketos varikliai.

Tačiau net ir tai nėra taip svarbu. Patikėkime V.Putinu: Rusija jau turi ne vieną ir ne du, o net kelis „analogų neturinčius “ naujus puolamuosius branduolinius ginklus. Ką tai keičia? Net ir „senomis“ branduolinėmis raketomis ir Jungtinės Valstijos, ir Kinija, ir Didžioji Britanija ar Prancūzija karo su Rusija atveju galėtų paversti ją negyvenama dykra. Pergalės šiuolaikiniame atominiame kare nėra ir negali būti. Tad kokia prasmė mosikuoti naujomis branduolinėmis kuokomis, nesvarbu, ar jos tikros, ar tik nupaišytos? Atsakymas labai paprastas: kovo 18-ąją Rusijoje vyks prezidento rinkimai. Ilgiau nei Leonidas Brežnevas Kremliuje besidarbuojančiam V.Putinui jau sunkoka įkvėpti rinkėjams pasitikėjimą geresne jų pačių ir visos šalies ateitimi. Rusiją slegia rimtos politinės, ekonominės, socialinės, demografinės, regioninės problemos. Brangios naftos laikais skyles dar pavykdavo šiaip ne taip užkamšyti, bet dabar tą daryti vis sunkiau. Nepatenkintųjų daugėja, ir mintis, kad Rusiją dar šešerius metus valdys tas pats žmogus, kuris ją valdė nuo 2000-ųjų (su grynai formalia ketverių metų pertrauka), turbūt daug kam nebekelia entuziazmo. Gal dėl to belieka skatinti nacionalinį pasididžiavimą savo šalimi, kurią į priekį veda stiprus vadovas, naujomis raketinėmis lopšinėmis? Kas, kad nuo jų bus baisu užmigti ne tik visam likusiam pasauliui, bet ir patiems.

 

 

Rekomenduojami video