Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kinija Afrikai žada milijardus, bet neigia perkanti jos palankumą

Kinija jau įtvirtino įtaką Afrikoje, bet, priimdamas žemyno lyderius, jos prezidentas pažadėjo dar 60 mlrd. dolerių ir paneigė, kad mainais kelia politines sąlygas.

Xi Jinpingas Pekine daugiau kaip 50-čiai valstybių vadovų gyrė savo naujojo „Šilko kelio“ iniciatyvą, pagal kurią šimtams projektų Afrikoje Kinija jau yra paskolinusi 125 mlrd. dolerių. Jis tikino, kad jie padės eiliniams žmonėms ir sieks mažinti klimato kaitos padarinius. Skurdžiausioms šalims žadėjo nurašyti dalį skolų ir neigė, kad Pekino parama žemyną klampina skolose.

Kai Jungtinės Valstijos užsisklendžia, o Europos Sąjunga nepajėgi finansuoti panašių iniciatyvų, Kinija perima lyderės vaidmenį. Jos ūkio augimui reikia žaliavų, ir Pekinas itin daug investuoja į Afrikos transporto infrastruktūrą. Be to, Kinija pirmą kartą įsteigė didelę karinę bazę užsienyje – prie strateginių jūrų kelių Džibutyje.

Xi Jinpingas tikina, kad tokia parama nėra siekiama primesti savo valios Afrikos valstybėms.

„Nesikišame į Afrikos šalių vidaus reikalus, neprimetame savo valios Afrikos šalims, nepridedame jokių politinių sąlygų prie ekonominės pagalbos Afrikai. Taip pat nesiekiame savanaudžių politinių laimėjimų, investuodami Afrikoje ir finansuodami bendradarbiavimą“, – tikino Kinijos prezidentas.

Rekomenduojami video