Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kelionėje – kaip ant sparnų

Praūžus didžiausiai Baltijos šalyje tarptautinio turizmo parodai „Adventur“, sužadintas kelionių troškulys niekur nedingsta. Visgi, kada geriausia pradėti planuoti kelionę, tą didįjį metų nuotykį? Prieš metus, mėnesį? O gal neplanuoti iš viso? Tiesiog susikrauti lagaminą ir stverti paskutinės minutės pasiūlymą? Ar pagriebus lėktuvo bilietus į miestą, apie kurio egzistavimą net neįtarei, leistis nunešamam jaudinančių atsitiktinumų virtinei?

Rosita SAKALAUSKAITĖ – vienos sėkmingiausiai veikiančių kelionių agentūros Baltijos šalyse „West express“ rinkodaros projektų vadovė – pataria kelionę planuoti iš anksto.

„Prieš kelionę svarbu pasiruošti. Čia tas pats, kaip pirkti automobilį: juk neperkate bet ko. Įspūdžiai liks ilgam ir verta padaryti namų darbus prieš perkant kelionę“, – teigia ir Inga KIJANSKAITĖ, „Sofa travel“ kelionių agentūros agentė.

Su kelionių ekspertėmis kalbamės apie populiarias ir naujai atrandamas kelionių kryptis ir tuos NEDIDELIUS namų darbus, kuriuos atlikus kelionė tampa akimirkomis, kurias vėl ir vėl norisi išgyventi.

Populiarėja gamtą tausojantys keliavimo būdai

– Kokias pastebite tendencijas išvykstamojo turizmo sektoriuje, kaip keičiasi keliautojų poreikiai?

Inga: Septynerius metus dirbu turizmo srityje ir pastebiu, kad vis labiau populiarėja egzotinės kelionės. Taip pat keliautojai dažniau buriasi į grupes, keliauja giminėmis. „Paskutinės minutės“ kelionės išeina iš mados. Vis labiau populiarėja iš anksto suplanuotos atostogos.

Rosita: Populiariausios išlieka poilsinės kelionės. Tačiau daugėja tokių žmonių, kurie pavargo nuo „turistinių“ vietų ir ieško kažko išskirtinio. Tokį poreikį irgi bandome patenkinti.

Šias metais „Adventur“ parodoje pirmą kartą pristatėme ekoturizmo keliones. Tai yra visiškai kitokia keliavimo forma. Tokių kelionių metu ne tik pasirenkamos šalys, kuriose ekoturizmas labai išvystytas – pavyzdžiui, Kosta Rika, bet taip pat atkreipiamas keliautojų dėmesys į atsakingą keliavimą.

Ekoturizmas aprėpia kelis aspektus. Pirmiausia tai – vietos: keliautojai vyksta į civilizacijos nepaliestas vietas. Taip pat svarbus pats keliavimo būdas: žmonės raginami keliauti atsakingai ir tausoti juos supančią aplinką. Keliautojai gyvena asketiškomis sąlygomis. Ekoturizmas – tokia keliavimo rūšis, kuomet pats turistas prisideda prie gamtos resursų išsaugojimo. Pavyzdžiui, keliautojai apsigyvena viešbučiuose, kurių savininkai ruošia maistą iš savo ekologinių ūkių.

Toks keliavimo būdas yra visiškai kitokia turizmo forma.

Taip pat populiarėja teminės kelionės. Pavyzdžiui, į tokią kelionę vyksta vien tiktai moterys ir joms konkrečia tema organizuojami seminarai, derinamas maistas.

– Kokios atostogų šalys yra populiariausios, kokios naujos kelionių kryptys atrandamos?

Rosita: Populiariausios šalys vasaros periodu išlieka Turkija, Ispanija, Graikija. Iš tolimesnių kraštų mėgstama šalis yra Indonezija ir, žinoma, Tailandas.

Kelionių ekspertai pataria nuspręsti, ar norėsite keliauti, ar mėgautis pasyviu poilsiu. Asmeninio archyvo nuotr.

Kelionių ekspertai pataria nuspręsti, ar norėsite keliauti, ar mėgautis pasyviu poilsiu. Asmeninio archyvo nuotr.

Vėsi vasara keičia planavimo įpročius

– Prieš kiek laiko geriausia pradėti planuoti kelionę, tikintis geriausio kainos ir kokybės santykio?

Inga: Geriausi kelionių variantai skelbiami per išankstinius pardavimus. Gegužės mėnesį jau pradedame pardavinėti žiemos keliones, o spalio viduryje – geriausios kainos vasaros kelionėms.

Rosita: Išankstinių pardavimų metu taip pat yra geros apmokėjimo sąlygos: iš anksto galima sumokėti tik užsakymo mokestį, o likusią sumą – vėliau.

– Minėjote, kad paskutinės minutės kelionės tampa vis mažiau populiarios. Žmonės, „sėdintys ant lagaminų“ ir laukiantys „paskutinės minutės“ pasiūlymų, pagrįstai tikėdavosi įsigyti geriausią kelionės variantą. Tačiau dažnai paskutinės minutės pasiūlymu tampa ir ilgą laiką siūlyta kelionė. O jos kaina dažniausiai nebūna mažesnė. Griečiau priešingai. Patikslinkite, kas tai yra „paskutinės minutės“ pasiūlymas?

Inga: Kai kelionių operatoriai turi neišparduotų vietų, jie pasiūlo vadinamąją „last minute“ („paskutinės minutės“) kelionę. Anksčiau iš tiesų taip buvo galima rasti pigesnių ir geresnių kelionių. Dabar tokie pasiūlymai gana reti. Dažniausiai jie pateikiami sezono pradžioje arba pabaigoje. Bet vaikų atostogų metu, šansų rasti tokią kelionę beveik nėra.

– Vadinasi, galima teigti, kad iš anksto suplanuotos atostogos – visada geresnis variantas negu „paskutinės minutės“ pasiūlymas?

Inga: Iš anksto suplanuotos atostogos – daug pigesnės ir vietų pasirinkimas didesnis.

Rosita: Mes visada patariame keliones planuoti iš anksto. Praėjusią vasarą buvo tokia didelė kelionių paklausa, kad „paskutinių minučių“ pasiūlymų nebeliko. Žmonės, kurie laukė paskutinės minutės, smarkiai nusivylė.

Jeigu vasara vėsi ir lietinga, vadinasi, kelionių paklausa bus didesnė. Nebeliks vietų lėktuvuose, viešbučiuose. Po praėjusios vasaros pajutome, kad žmonės aktyviau perka išankstinius kelionių pasiūlymus.

– Ar verta laukti tokios parodos, kaip „Adventur“, tikintis būtent parodos metu pigiau įsigyti kelionę?

Inga: „Adventur“ paroda iš tiesų yra gera galimybė planuojantiems sutaupyti. Tačiau geriausi pasiūlymai išgraibstomi greičiausiai. Tad norintiems įsigyti konkrečią kelionę pigiau, visad patariu pačią pirmąją dieną vos tik prasidėjus parodai ieškoti stendų su pasiūlymais.

Rosita: Parodos metu turime specialius variantus konkrečioms datoms, konkrečiam viešbučiui arba pažintinei kelionei.

– Įgiję patirties keliautojai neretai nusivilia šalimis, kurios pristatomos, kaip amžinos vasaros kraštai: sausį Tenerifėje sninga, o balandį Gran Kanarijoje košia vėjas... Kur Jūs patartumėte keliauti žiemą, ankstyvą pavasarį?

Inga: Orai iškrečia įvairių šunybių . Aš – ne sinoptikė (šypsosi).

Žiemos mėnesiai ypač nuo kovo – puikus laikas Egiptui, Kanarų saloms.

O ta tikroji vasara nuo lapkričio iki kovo slepiasi tolimuose kraštuose: Tailande, Vietname, Šri Lankoje, Žaliajame Kyšulyje bei Karibuose.

– Kada geriausia pirkti bilietus lėktuvu, planuojantiems savarankišką kelionę? Iš karto, vos tik avialinijos paskelbia skrydžius? O gal verta laukti: gal bilietai ilgainiui atpigs ar bus paskelbta akcija.

Inga: Aš asmeniškai perku bilietus likus 4–6 mėnesiams iki kelionės. Kainos labai kinta ir atsakyti, kada geriausia pirkti gana keblu. Kartais pasiseka ir avialinijos pasiūlo akcijų.

Gera pradžia – pusė darbo

– Pirmą kartą ruošiantis keliauti ir galva gali susisukti. Atrodo, agentūrų tiek daug! Kaip išsirinkti patikimą kelionių agentūrą?

Inga: Agentūrų tikrai yra daug. Klientai turėtų bendrauti gyvai ir atrasti jam tinkamą agentą.

Todėl rekomenduočiau ne pirkti internetu, o turėti ne tiktai kirpėją, dantistą, bet ir patikimą kelionių agentą.

– Gal galėtumėte patarti, į ką dar atkreipti dėmesį keliautojams, ketinantiems naudotis kelionių agentūrų paslaugomis?

Inga: Mano patarimas pirkti tiesiogiai tariantis su agentu. Tada agentas gali pasakyti, ar yra garantinių kambarių ir iš anksto nuteikti žmogų, kad galimybė, jog viešbutį tvirtins, kaip sakoma yra 50/50. Sistemoje, internete, pirkėjas tokių dalykų nemato, o agentas iš karto jums pasakys, kokia situacija yra tuo momentu.

– Kokie klausimai padės susiplanuoti kelionę? Apskritai, nuo ko reikėtų pradėti kelionės planavimą? Kur ieškoti informacijos apie šalis?

Inga: Pagrindinis keliautojų sakinys: „Noriu bet kur, pigiai kažkur“. Čia tas pats, kaip perkate automobilį: juk neperkate bet ko, kad tik būtų pigu. Įspūdžiai liks ilgam ir verta padaryti namų darbus prieš įsigyjant kelionę.

Pirmiausia reikia pagalvoti, ko norite: ar degintis, ar keliauti. Taip pat svarbu apgalvoti biudžetą.

Laimi tie, kurie dairosi kelionių iš anksto, užeina į agentūrą kavos ir drauge sukuriame kelionės viziją. Kartais klientai vienaip įsivaizduoja šalis, o agentai dažnai vyksta į informacinius turus ir gali patarti.

Rosita: Vieni renkasi poilsines keliones: važiuoja į populiarų viešbutį, kuriame visą laiką ir ilsisi. Kiti mėgsta pažintines keliones, kuriose gali pažinti tos šalies kultūrą ir tradicijas, žmones. Iš tiesų svarbu nusistatyti kelionės tipą ir atsakyti sau į klausimą: tai bus pažintinė ar poilsinė kelionė. Taip pat nuspręsti, į kurią šalį ketinate vykti. Kelionių spektras prasideda artimiausiais Europos miestais ir aprėpia tolimiausius kraštus. Nuo pasirinktos šalies priklausys ir kelionės biudžetas. Ir, žinoma, keliaudamas vienas kelionę planuoji visai kitaip negu keliaudamas su šeima ar draugais. Planuodami kelionę atsakykime sau į klausimus: kur ir kaip norėsite keliauti šį kartą.

 

 

Aistė BALČIŪNIENĖ

Rekomenduojami video