Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kėdainių šviesuolės pasirinko studijas Lietuvoje

Vilniuje, Valdovų rūmuose, Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis ir švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius apdovanojo sėkmingiausiai brandos egzaminus išlaikiusius abiturientus, kurie už brandos egzaminus gavo tris ir daugiau šimto balų įvertinimus.

Tarp jų buvo ir viena kėdainietė, Šviesiosios gimnazijos auklėtinė Goda Ivaškevičiūtė, net iš trijų egzaminų gavusi šimto balų įvertinimus.

Egzaminų rezultatai – trys šimtukai

Mergina neslepia džiaugsmo, tačiau taip pat teigia, jog niekada nesiekė būti geriausia. Tiesiog uoliai stengėsi dėl savęs.

„Niekad nejaučiau noro būti geresne už bendraamžius, todėl šito nesureikšminu. Bet, be abejo, džiaugiuosi, kad pavyko labai gerai išlaikyti brandos egzaminus“, – į klausimą, koks jausmas būti geriausia rajone, atsakė mergina.

Šimtukus Goda gavo už biologijos, lietuvių kalbos ir anglų kalbos egzaminus.

Paklausta, ar sunku buvo juos pasiekti, šimtukininkė teigė, kad tai nuoseklaus ir nuolatinio darbo pasekmė.

„Manau, kad rezultatai atspindi mano nuolatinį ir sistemingą mokymąsi. Prieš pat egzaminus skaičiau konspektus, analizavau egzaminų programas, atlikau ankstesnių metų užduotis. To pakako, kad gaučiau aukštus įvertinimus“, – svarstė mergina.

Su tokiais egzaminų rezultatais Godai atviros daugelio universitetų durys. Tačiau ji pasirinko lietuvišką Vilniaus universitetą, kuriame studijuos mediciną.

Tris šimto balų įvertinimus gavusi Goda pasirinko medicinos studijas.

Tris šimto balų įvertinimus gavusi Goda pasirinko medicinos studijas.

„Kaip ir minėjau, didžiausią įtaką turėjo tai, kad visą laiką mokykloje nuoširdžiai mokiausi. Tai nebuvo sunku, nes visada buvau motyvuojama savo mokytojų. Esu Jiems labai dėkinga už vertingas ir įdomias pamokas“, – mokytojams dėkojo Goda.

Ministro Pirmininko palinkėjimas

Nors šiais mokslo metais nemažai nerimo į abiturientų gyvenimą įnešė karantinas ir mokymasis nuotoliniu būdu, tačiau G. Ivaškevičiūtės teigimu, jai tai išėjo tik į naudą.

„Nerimo dėl pasikeitusio mokymosi nejaučiau, nes nebuvome palikti likimo valioje – mokytojai rengė video pamokas, visada atsakydavo į iškilusius klausimus. Su susiklosčiusiomis aplinkybėmis Šviesiojoje gimnazijoje buvo susitvarkyta puikiai. Man asmeniškai nuotolinis mokymas netgi išėjo į naudą, nes galėjau geriau susiplanuoti savo laiką, susidėlioti prioritetus ir susikoncentruoti ruošimuisi egzaminams“, – kalbėjo mergina.

Pasmalsavus, ką Premjeras pakuždėjo atsiimant apdovanojimą, Goda sakė:

„Palinkėjo nebijoti klysti ir rinktis širdžiai mielą profesiją, vėliau savo įgytomis žiniomis prisidėti prie Lietuvos klestėjimo“, – atviravo šimtukininkė.

Ir taip pat pridėjo, jog smagu, kad valdžios atstovai nepamiršta labai gerai egzaminus išlaikiusių abiturientų.

„Vis dėlto, šimtukai neturėtų būti sureikšminami. Labiau norėtųsi ne vienkartinio įvertinimo, bet didesnio valdžios dėmesio tobulinant švietimo sistemą“, – apibendrino G. Ivaškevičiūtė.

Paklausta, ko palinkėtų pati sau puikiai pradėtame naujajame kelyje, mergina nedaugžodžiavo. „Palinkėčiau sau pasiekti užsibrėžtus tikslus ir būti laimingai“, – trumpai išdėstė tris šimtukus gavusi Goda.

Dėkinga auklėtojai

G. Ivaškevičiūtė ne vienintelė Šviesiosios gimnazijos auklėtinė, gavusi daugiau nei vieną šimto balų įvertinimą. Eva Vanagaitė bei Radvilė Rušaitė gavo po du šimtukus.

Nuo rugsėjo Eva taps Vilniaus Gedimino technikos universiteto studente, kur studijuos skrydžių valdymą.

Nuo rugsėjo Eva taps Vilniaus Gedimino technikos universiteto studente, kur studijuos skrydžių valdymą.

Kaip „Rinkos aikštei“ sakė Eva, jausmas gauti du šimtukus neapsakomai geras.„Kol dar nebuvau dvyliktokė, mokslo metų gale neišvengiamai internete pamatydavau straipsnių apie geriausius rajono ar šalies mokinius gavusius šimto balų įvertinimus. Tada man tai atrodė taip neįtikėtina, gal net nepasiekiama, tačiau pati gavusi tokius įvertinimus galiu tik pasakyti, kad viskas įmanoma ir labai dėl to džiaugiuosi“, – linksmai kalbėjo mergina.

Už lietuvių ir literatūros bei anlgų kalbos egzaminus gavusi šimto balų įvertinimus E. Vangaitė pripažino, jog juos pasiekti nebuvo lengva.

„Anglų kalbos šimtuką gauti buvo lengviau, nereikėjo tiek daug ruoštis, tačiau toks rezultatas – sunkaus darbo vaisius. Aštuonerius metus gyvenau užsienyje, būtent ten išmokau anglų kalbą. Grįžusi į Lietuvą ir norėdama dar labiau patobulinti įgūdžius, lankiau Kėdainių kalbų mokyklą. Tiesa, ją pradėjau lankyti anksčiau nei visi kiti – šeštoje klasėje.

Galiu pasakyti, jog mokytis su dvejais metais vyresniais mokiniais buvo ne tik savęs išbandymas, bet ir be galo smagi ir įsimintina patirtis, padėjusi man pasiekti tai, ką turiu dabar, – įsitikinusi mergina. – Už lietuvių kalbos egzamino rezultatą esu dėkinga ne tik sau, bet ir savo auklėtojai bei lietuvių kalbos mokytojai Astai Jakštienei, kuri išmokė daugelio dalykų, parodė, jog tik sunkiai dirbant įmanoma pasiekti norimą rezultatą. Skatino nepasiduoti, buvo reikli ir griežta, kai to reikėdavo, visuomet ištiesdavo pagalbos ranką.

Mokytis lietuvių kalbos turbūt yra vienas sunkiausių dalykų mokiniams, tačiau aš džiaugiuosi, kad man pavyko įveikti visas kliūtis ir per egzaminą parodyti tai, ką moku geriausiai.“

Pasirinko studijas VGTU

Eva taip pat džiaugiasi, kad kitų dalykų egzaminų rezultatai taip pat nenuvylė. Atvirkščiai – kai kurie iš jų buvo netgi geresni nei ji pati tikėjosi. Ir čia pat priduria, kad apie studijas užsienyje visada buvo minčių, tačiau save vis dėlto įsivaizdavo mokantis Lietuvoje.

„Būti vienai, toli nuo artimųjų bei draugų turbūt būtų man vienas didžiausių iššūkių, o mokantis Lietuvoje žinai, kad nors nuo artimųjų tave ir skiria ne vienas kilometras, tačiau bet kada gali sėsti į automobilį ar traukinį ir juos pamatyti. Manau, Lietuvoje taip pat galima pasiekti karjeros aukštumų ir būti sėkmingam, – svarstė pašnekovė. – Pasirinkau skrydžių valdymo studijas Vilniaus Gedimino technikos universitete. Ši specialybė, mano nuomone, ne tik labai perspektyvi ir įdomi, bet ir reikalaujanti didelės atsakomybės. Skrydžių valdytojų rankose dažnai būna šimtai gyvybių, todėl šie žmonės turi tinkamai reaguoti į įvairias situacijas, greitai priimti sprendimus. Darbas nėra lengvas, tačiau būtent iššūkiai skatina tobulėti.“

Radvilė mąsto apie statistikos studijų krypties studijas, duomenų mokslą arba ekonometriją.

Radvilė mąsto apie statistikos studijų krypties studijas, duomenų mokslą arba ekonometriją.

Karantinas išgąsdinoSkirtingai nei Goda, Eva pripažino, jog nerimo dėl karantino ir nuotolinio mokymosi buvo daug.

„Mano nuomone, niekas negali pakeisti gyvo mokinio bei mokytojo bendravimo, todėl nuotolinis mokymas buvo nelengvas išbandymas ne tik man, bet ir visiems. Nors esu kruopšti, atsakinga, tačiau net ir man kartais gerokai pritrūkdavo jėgų bei motyvacijos mokytis. Nuotolinis mokymas, kai didžiąją dienos dalį reikėdavo praleisti prie kompiuterio, labai vargindavo. Vis dėlto pasakiau sau, kad turiu susiimti, nes liko juk tiek nedaug, ir man pavyko gerai išlaikyti egzaminus“, – prisiminė mergina.

Jos nuomone, tokius gerus rezultatus jai padėjo pasiekti užsispyrimas, kantrybė, įdėtas darbas, mokytojai, kurie ugdė bei tėvai, kurie visada buvo šalia.

„Mokslai visada man užėmė svarbią vietą, nes supratau, jog mano ateitis priklauso tik nuo manęs. Turbūt šis supratimas yra vienas iš dalykų, lėmusių mano sėkmę. Esu perfekcionistė, visada noriu viską padaryti tobulai, keliu sau didelius reikalavimus, tačiau suprantu, jog ne visada viskas klostosi taip, kaip norėtum. Būtent todėl mokausi dėl smulkmenų nenuleisti rankų ir judėti pirmyn“, – jaunatvišku ryžtingumu žavėjo Eva.

Palinkėjo sau stiprybės

Mergina pripažino, jog būtų buvę malonu iš Premjero atsiimti apdovanojimą, tačiau apmaudo dėl to, kad negavo trijų ar daugiau šimtukų, nejaučia.

„Apdovanojimas pas Premjerą iš tiesų būtų širdžiai malonus pagerbimas, tačiau nors man ir pritrūko vieno šimtuko, nejaučiu apmaudo, nes ne pripažinimas man svarbiausia. Man didžiausias apdovanojimas yra šeimos bei draugų palaikymas, o smagiausia yra matyti savo tėvus žibančiomis akimis, kurie kartu su manimi džiaugiasi mano sėkme“, – kalbėjo laiminga pašnekovė.

O pradedant naują gyvenimo etapą ji sau palinkėjo stiprybės ir kantrybės.

„Suprantu, jog prieš akis dar laukia ne tik pakilimai, bet ir nuosmukiai, todėl tikiuosi išlikti tokia kantri siekiant tikslo, taip pat linkiu sau, jog nepasiduočiau iškilus sunkumams, priimčiau ir įveikčiau visus išbandymus“, – sakė Eva.

Nedaug pritrūko iki trečio šimtuko

Dar viena kėdainietė Radvilė Rušaitė šimto balų įvertinimą gavo už anglų kalbos bei taip garsiai nuskambėjusį matematikos brandos egzaminą. Mergina savo pasiekimais džiaugiasi, tačiau tikina, jog jai galvos tai nesusuko.

„Žinoma, smagu gauti maksimalų įvertinimą, tačiau pamačiusi egzaminų rezultatus ilgai nesistebėjau. Vis dėlto, egzaminams ruošiausi pakankamai daug, tokių įvertinimų siekiau ne vienus metus“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji pripažino, jog užsidirbti tokius balus nebuvo lengva.

„Anglų kalba man visuomet sekėsi puikiai, papildomai mokiausi įvairiose mokyklėlėse, taip pat baigiau kalbų mokyklą. Egzaminui ypatingai nesiruošiau, tiesiog pabandžiau išspręsti kelias užduotis iš senesnių egzaminų, pasiskaičiau papildomos medžiagos, – apie pasiruošimą pasakojo Radvilė. – Daug dirbau, kad gaučiau šimtuką iš matematikos.

Tiesą pasakius, ruoštis matematikos egzaminui pradėjau vienuoliktoje klasėje. Visuomet atlikdavau darbus mokykloje, taip pat papildomai mokiausi iš uždavinynų, sprendžiau senas egzaminų užduotis, testus internete, viską, ką tik galėjau rasti. Tačiau man tai labai patiko, ir mokymosi procesas buvo malonus.“

Anot R. Rušaitės, ją maloniai nustebino ir kitų dalykų egzaminų rezultatai.

„Lietuvių egzamino rezultatas – 91. Kai su mokytoja po egzamino peržiūrėjome mano juodraštį, tokio aukšto įvertinimo tikrai nesitikėjau. Biologijos egzamine surinkau 87 balus, nors vienuoliktoje ir dvyliktoje klasėje neturėjau biologijos pamokų – dėl tvarkaraščio nesuderinamumo dvejus metus šio dalyko mokiausi savarankiškai. Chemijos (75) bei fizikos (69) egzaminų rezultatais taip pat džiaugiausi“, – dėstė mergina.

Mokosi dėl savęs

Studijuoti Lietuvoje nusprendusi likti ir apie statistikos studijų krypties studijas duomenų mokslą arba ekonometriją mąstanti Radvilė tikina, jog iki tokių gerų egzaminų rezultatų ją atvedė nuolatinis noras mokytis.

„Visų pirma, man nuoširdžiai patinka mokytis. Ruošimasis egzaminams buvo sunkus darbas, tačiau man tai patiko. Manau, jog svarbu išsikelti aiškius tikslus, susiplanuoti, kaip juos pasiekti, tačiau nepamiršti mėgautis ne vien pasiektais rezultatais, bet ir pačiu procesu“, – įsitikinusi mergina.

Jai, kaip ir prieš tai kalbėjusioms merginoms, karantinas pasiruošimui egzaminams nesutrukdė.

„Mokymasis nuotoliniu būdu turėjo tiek pliusų, tiek minusų. Manau, dėl sulėtėjusio gyvenimo tempo buvo lengviau susikaupti, turėjau daugiau laiko, kurį galėjau skirti mokymuisi“, – sakė Radvilė.

Paklausta, ar neapmaudu, kad pritrūko vos vieno šimtuko, kad būtų apdovanota Premjero, R. Rušaitė pripažino, jog įvairūs apdovanojimai pradžiugina mokinius ir gera, kai pastangos nelieka nepastebėtos, o gautas aplinkinių dėmesys neretai skatina tobulėti, tačiau ji to nesureikšmina.

„Žinoma, malonu, kai pasiekimai būna įvertinti, tačiau vis dėlto mokausi dėl savęs, nes man tai patinka ir to siekiu, o ne dėl apdovanojimų“, – tvirtai, naujame kelyje sau linkėdama sėkmės, drąsos ir džiaugsmo, pokalbį baigė mergina.

 

Rekomenduojami video