Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kanada tebegyvena Sovietų Sąjungos laikais

Kai prasidėjo SSRS griūtis, verslininkai iš viso pasaulio lyg išalkę skėriai puolė didžiulę, gamtos išteklių turtingą teritoriją, kurioje, be visų turtų, buvo ir labai pigi darbo jėga. Be to, dauguma naujai atkurtų ar sukurtų valstybių lyg naivūs vaikai patikliai žiūrėjo į ateinančius investuotojus.

Suverenus veiksmas

Vienas tokių investuotojų buvo Kanados bendrovė „World Wide Minerals Ltd.“ (WWM) 1996 m. kanadiečiai sudarė sutartį su Kazachstanu dėl Šiaurės urano gavybos komplekso ir

Plėšinių zonos kalnakasybos kombinato valdymo. WWM iškart kreipėsi į Kazachstano Vyriausybę, prašydama eksporto licencijos parduoti uraną JAV ir jos negavo. Kaip paaiškėjo, išimtinė teisė tiekti uraną į JAV buvo suteikta JAV bendrovei „Nukem Inc.“.

1992 m. JAV, nuogąstaudama, kad pigus uranas iš buvusių SSRS respublikų, įskaitant išgautą iš demontuotų branduolinių kovinių galvučių, gali smarkiai paveikti rinką, su šešiomis NVS šalimis (Rusijos, Ukrainos, Kazachstano, Uzbekistano, Kirgiztano ir Tadžikistano) pasirašė sutartis dėl urano importo į JAV kvotų įvedimo. JAV gavo teisę riboti importą aštuonerius metus.

Negavusi eksporto licencijos į JAV, WWM nutraukė visus darbus. Toks žingsnis visame regione sukėlė socialinę ir ekonominę įtampą. Kazachstano Vyriausybė buvo priversta perimti komplekso valdymą ir nutraukė sutartį su WWM dėl prisiimtų įsipareigojimų nevykdymo.

Po metų kanadiečiai pateikė Kazachstanui ieškinį per JAV apygardos teismą, pareikšdami pretenzijas dėl, jų manymu, neteisėto atsisakymo išduoti licenciją urano eksportui į JAV. Teisiniai ginčai tęsėsi kelerius metus, kol Apeliacinis teismas 2002 m. rugpjūčio 8 d. nustatė, kad toks sprendimas yra suverenus Kazachstano veiksmas, pagrįstas respublikos vidaus įstatymais ir įsakais.

Viską perėmė Rusija

Pernai sena istorija atgimė iš naujo – sausį Kanados tribunolas pritarė WWM ieškiniui prieš Kazachstaną. Tribunolas rėmėsi Sovietų Sąjungos jurisdikcija – mat 1989 m., „perestroikos“ įkarštyje, SSRS ir Kanada pasirašė susitarimą dėl investicijų skatinimo ir abipusės apsaugos. Ir štai dabar Kanados tribunolas rėmėsi ta sutartimi.

Tokia situacija, ypač žvelgiant europiečio akimis, primena absurdo teatrą. Kodėl kazachai turėtų vykdyti SSRS Ministrų Tarybos pirmininko Nikolajaus Ryžkovo pasirašytą susitarimą?

Kazachstanas niekaip negali būti SSRS teisių perėmėju dar ir todėl, kad šį vaidmenį prisiėmė Rusijos Federacija. 1991 m. gruodžio 21 d. Rusija iškėlė valstybės tęsėjos idėją, kad „perima SSRS narystę Jungtinėse Tautose, įskaitant nuolatinę narystę Saugumo Taryboje ir kitose tarptautinėse organizacijose“, ir šiai idėjai pritarė Nepriklausomų valstybių sandraugos šalių Vadovų taryba.

Tarptautinės teisės požiūriu tai reiškė, kad, kitaip nei buvusios SSRS respublikos, Rusijos Federacija liko ankstesne valstybe – buvusios SSRS ir prieš ją egzistavusių RTFSR ir Rusijos imperijos teisių bei įsipareigojimų perėmėja. Tai reiškia, kad nei Ukraina, nei Baltarusija, nei Kazachstanas ar kitos šalys negali pretenduoti į SSRS palikimą ir įsipareigojimus.

 

Mindaugas Brazaitis

Rekomenduojami video