Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip gyvena šių dienų Indija?

Nors Indijoje dar esti kastų problema, Vilniaus universiteto (VU) Azijos ir transkultūrinių studijų instituto lektorius Deimantas Valančiūnas pasakoja, kad ši valstybė sparčiai žingsniuoja į priekį, o spalvinga Indijos kultūra šalį išskiria iš kitų Pietų Azijos valstybių.

LRT RADIJO klausytoja Žibutė iš Varėnos rajono teiraujasi apie didžiąją Rytų šalį Indiją: „Man įdomi jos kultūra, ekonomika, vystymasis bei esamos problemos.“

Indija praėjo ilgą bei sunkų kelią, ieškodama savo identiteto. Valstybę alino socialistinis modelis, penkmečio planai. Anot VU Azijos ir transkultūrinių studijų instituto lektoriaus D. Valančiūno, didysis šalies proveržis įvyko XX a. pabaigoje.

„Daugelis tyrinėtojų sako, kad 1991 m. įvyko vienas svarbiausių (po šalies nepriklausomybės paskelbimo 1947-aisiais) lūžių. Indija atvėrė savo sienas, liberalizavo ekonomiką, po to vyko ir dabar tebesitęsiantis progresas bei vystymasis. Indija yra viena didžiausių Azijos šalių, besivystančių ir labai sparčiai judančių į priekį“, – sako pašnekovas.

Po pasaulį išsibarstę ir nemažai Indijos mokslininkų, kuriuos šalis stengiasi susigrąžinti dėl vykstančių teigiamų pokyčių.

„Valstybė daug pasiekusi mokslo, medicinos bei technologijų srityse. Indijos diaspora kitose šalyse yra stipri savo mokslininkais. Vykdomos programos, kurios siekia susigrąžinti mokslininkus atgal į Indiją, nes dabartinės infrastruktūros valstybėje yra labai pažangios, ypač tokie centrai kaip Bangaloras, Mumbajus. Jie pajėgūs konkuruoti pasaulinėje rinkoje“, – atkreipia dėmesį lektorius D. Valančiūnas.

Nepaisant spartaus valstybės vystymosi, Indijoje išlikę ir daug bėdų. Pašnekovas išskiria vieną didžiausių, tai – socialinė atskirtis.

„Didelis atotrūkis vyrauja tarp skirtingų visuomenės klasių, yra ir neliečiamųjų problema. Kastų sistema Konstitucijoje panaikinta, tačiau regionuose bei kaimo teritorijose susiskaldymas išlieka. Kastos įaugę kultūriškai“, – komentuoja VU Azijos ir transkultūrinių studijų instituto lektorius D. Valančiūnas.

Kita vertus, unikali ir labai skirtinga Indijos kultūra išskiria šalį iš kitų Pietų Azijos regionų. Anot pašnekovo, valstybėje gausu etninės bei religinės įvairovės, kurios neįmanoma praleisti pro akis.

„Indija yra labai skirtinga, apie ją, kaip apie vieną darinį, kalbėti sunku. Kultūriniai, kalbiniai bei etniniai dalykai pastebimi turistų, nes šalyje daug festivalių. Kultūrine prasme Indija yra tikrai įdomus ir spalvingas regionas“, – pasakoja lektorius D. Valančiūnas.

Rekomenduojami video