Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Jungtinėje Karalystėje – paukščių gripo židiniai naminių paukščių ūkiuose

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad didelio patogeniškumo paukščių gripas (H5N1) cirkuliuoja ir Jungtinėje Karalystėje. Pranešama apie keletą protrūkių, nustatytų naminių paukščių laikymo vietose per gana trumpą laikotarpį.

Gruodžio 3 d. paukščių gripo protrūkis patvirtintas komerciniame laisvai laikomų paukščių ūkyje (22 tūkst. paukščių) Škotijoje, Damfriso regione, Gretnos mieste. Tą pačią dieną liga nustatyta ir ūkyje Velse, Poviso regione, kur laikyta 4,5 tūkst. paukščių (ančių, viščiukų ir nandų). Liga taip pat buvo diagnozuota ir smulkiame kalakutų ūkyje (41) Jungtinėje Karalystėje, netoli Ričmondo. 

Gruodžio 5 d. patvirtinti naujausi protrūkiai – abu komerciniuose paukštininkystės ūkiuose, viename jų buvo laikoma 820 paukščių, kitame – net 70 tūkst. (vištų dedeklių).

Siekiant išvengti tolesnio paukščių gripo viruso plitimo, Jungtinės Karalystės atsakingi specialistai aplink ligos paveiktus ūkius nustatė būtinąsias apsaugos ir stebėjimo bei įgyvendina kitas papildomas kontrolės priemones. 

Lietuvoje naminių paukščių laikytojai raginami atsakingai vertinti galimą ligos grėsmę ir griežtai laikytis visų biologinio saugumo reikalavimų ūkiuose. Juose laikomi naminiai paukščiai turi būti apriboti nuo kontakto su laukiniais vandens paukščiais, kurie yra pagrindinis šios greitai plintančios užkrečiamosios ligos šaltinis.

Rekomenduojami video