Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Jungtinė Karalystė perspėjo Rusiją, kad ji Ukrainoje „įklimps į liūną“

Sakydama kalbą Australijoje aukščiausia Jungtinės Karalystė diplomatė tiesmukai ir asmeniškai įspėjo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kad jis yra ant didelės strateginės klaidos slenksčio.

Jis „neišmoko istorijos pamokų“, Sidnėjaus Lowy institutui sakė L. Truss, ragindama V. Putiną „susilaikyti ir atsitraukti nuo Ukrainos, kol dar nepadarė didžiulės strateginės klaidos“. „Invazija tik sukels (...) žmonių netektis, kaip žinome iš Sovietų Sąjungos ir Afganistano karo bei konflikto Čečėnijoje“, – sakė ji, primindama Maskvos praeities konfliktus, nusinešusius šimtus tūkstančių gyvybių.

Prie Ukrainos sienos Rusija sutelkė dešimtis tūkstančių karių bei tankų, kovinių mašinų, artilerijos ir raketų arsenalą. Baltieji rūmai mano, kad puolimas gali prasidėti „bet kada“. Nedaug karinių ekspertų tiki, kad mažesnės Kijevo pajėgos, nors ir sparčiai modernėjančios, galėtų atremti tiesioginį Rusijos įsiveržimą. Tačiau L. Truss pabrėžė, kuo rizikuoja Kremlius, net jei ir turi karinę persvarą, bei pabrėžė, kad Ukraina priešinsis ir Rusijos okupacinės pajėgos paklius į spąstus.

„Ukraina yra išdidi šalis, turinti ilgą istoriją. Jie yra susidūrę su įsiveržusiomis pajėgomis nuo mongolų iki totorių (...) Jei reikės, ukrainiečiai kovos, kad apgintų savo šalį.“

Didžioji Britanija yra tarp saujelės Vakarų valstybių, kurios tiekia Ukrainai letalinius ginklus, pavyzdžiui, prieštankines raketas, o tai iš esmės didina tikimybę, kad Rusija patirs aukų.

Atlanto tarybos Vašingtone ekspertai atkreipia dėmesį į geresnį Ukrainos pajėgų pasirengimą ir gerokai patobulintas gynybos linijas lyginant su tuo, kaip buvo per kitas Rusijos ir Rusijos remiamas kampanijas Rytų ir Pietų Ukrainoje.

L. Truss taip pat sakė, kad Rusijos invazija atneš „sunkių pasekmių“ – Vakarų sankcijų „finansų sektoriui ir asmenims“.

Aukščiausia diplomatė su oficialiu vizitu lankosi Australijoje kartu su Didžiosios Britanijos gynybos sekretoriumi Benu Wallace'u. Kelionė vyksta Vakarų pareigūnams imantis priemonių užkirsti kelią karui, bet taip pat ir įveikti tarpusavio skirtumus, kaip reaguoti į bet kokią Rusijos agresiją.

L. Truss susiejo Ukrainos konfliktą su daugybe įžūlėjančių autoritarinių režimų, siekiančių „eksportuoti diktatūrą“.

„Kartu su savo sąjungininkėmis ir toliau remsime Ukrainą ir raginsime Rusiją deeskaluoti padėtį ir įsitraukti į prasmingas diskusijas. Tai, kas vyksta Rytų Europoje, turi reikšmės pasauliui“, – sakė ji.

Tai sulaukė palaikymo Australijoje, pastaraisiais metais patyrusioje aršų diplomatinį, ekonominį ir politinį Kinijos, kitos autoritarinės jėgos, spaudimą. Baigdami penktadienio susitikimus Sidnėjuje Jungtinės Karalystės ir Australijos gynybos ministrai nubrėžė paraleles tarp šiandien didėjančios įtampos ir prieškario 1930-ųjų.

Australijos gynybos ministras Peteris Duttonas pakartojo L. Truss raginimą „laisvajam pasauliui atsilaikyti“. „Kai mato, kaip elgiasi Rusija, tai skatina kitus smurtautojus ir diktatūras daryti tą patį, ir ypač jei likęs pasaulis neduoda atkirčio“, – sakė P. Duttonas „Seven Network“. „Žus tūkstančiai žmonių, ir niekas nenori, kad taip nutiktų. Tai, kad Rusija telkia pajėgas, kelia labai didelį nerimą“.

Rekomenduojami video