Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
J. Bidenas pagrasino V. Putinui asmeninėmis sankcijomis

JAV antradienį perspėjo Maskvą apie skaudžias sankcijas, įskaitant priemones, skirtas asmeniškai Vladimirui Putinui, jei Rusija pradės invaziją į Ukrainą, nes aplink šią Vakarų kryptimi sukančią šalį telkiamos Rusijos pajėgos pradėjo naujas pratybas.

Atrodo, kad įtampa didėja toliau, o Baltieji rūmai teigia, kad Rusijos invazijos į Ukrainą pavojus „vis dar tikėtinas“.

Įspėdamas, kad toks žingsnis sukels „didžiulių pasekmių“ ir netgi „pakeis pasaulį“, prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad svarstys galimybę daugybę rengiamų priemonių papildyti tiesioginėmis sankcijomis V. Putinui.

„Taip. Aš tai matyčiau“, – sakė J. Bidenas, Vašingtone žurnalistų paklaustas apie taikymąsi į Rusijos prezidentą, kurį oponentai jau seniai kaltina turint milžiniškus slaptus turtus.

Aukštas JAV pareigūnas išdėstė, kokios lauktų ekonominės sankcijos „su didžiuliais padariniais“, kurios gerokai viršija ankstesnes priemones, įgyvendintas 2014 metais, Rusijai užėmus Ukrainos Krymo regioną.

Naujos priemonės apimtų JAV aukštųjų technologijų įrangos eksporto apribojimus dirbtinio intelekto, kvantinio skaičiavimo ir aviacijos bei kosmoso sektoriuose, žurnalistams sakė pareigūnas su anonimiškumo sąlyga.

„Kalbame apie sudėtingas technologijas, kurias mes kuriame ir gaminame“, o jų tiekimo nutraukimas stipriai smogtų V. Putino „strateginėms ambicijoms industrializuoti savo ekonomiką“, – sakė pareigūnas.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pakartojo grasinimą, sakydamas, kad sankcijos bus „sunkesnės už viską, ką mes kada nors taikėme“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad penktadienį telefonu pasikalbės su V. Putinu, siekdamas „paaiškinimo“ dėl Maskvos ketinimų.

Naujos Rusijos karinės pratybos

Kitą dieną po to, kai Vašingtonas paskelbė, kad 8 500 JAV karių yra parengti galimam NATO pajėgų sustiprinimui Europoje, Rusijos kariuomenė paskelbė rengianti naujas pratybas, kuriose dalyvauja 6 000 karių netoli Ukrainos ir Krymo regione.

Į pratybas buvo įtrauktas šaudymas iš naikintuvų, bombonešių, priešlėktuvinių sistemų ir Juodosios jūros bei Kaspijos jūrų laivyno laivų, pranešė Gynybos ministerija.

Vakarų pareigūnų teigimu, Kremlius prie Ukrainos sienų jau dislokavo daugiau nei 100 tūkst. karių, o pastiprinimas atvyksta iš visos Rusijos.

„Mes ir toliau stebime, kaip telkiama didelė kovinė galia“, – sakė Pentagono atstovas Johnas Kirby.

Rekomenduojami video