Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Įtampa didėja: ką atskleidė specialiojo prokuroro tyrimas?

Specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimas dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo ir jo aplinkos galimo „sąmokslo su rusais“ jau užbaigtas. Ką nulems jo išvados?

Lyg apsėstas

Jungtinių Valstijų kabelinės televizijos kanalo CNN šaltinių duomenimis, artimiausiu metu R.Muellerio parengta ataskaita apie galimą Rusijos vyriausybės bandymą kištis į 2016 m. JAV prezidento rinkimų kampaniją bus pateikta Jungtinių Valstijų generaliniam prokurorui. Tačiau tai nereiškia, kad ataskaitos turinys taps žinomas visuomenei: net ir tokioje demokratiškoje šalyje kaip Jungtinės Valstijos teisinės procedūros ir taisyklės, susijusios su specialiojo prokuroro veikla, yra labai aiškios ir griežtos. Jos reikalauja, kad R.Muellerio ataskaita  būtų konfidenciali.

Ar D.Trumpas iš tikrųjų susimokė su Rusijos valdžia, kad bet kokia kaina laimėtų prezidento rinkimus sukompromitavęs pagrindinę savo varžovę demokratę Hillary Clinton, pirmasis sužinos neseniai D.Trumpo teikimu paskirtas naujasis Amerikos generalinis prokuroras Williamas Barras. Nuo jo sprendimų priklausys, kokia dalis šio tyrimo medžiagos bus paskelbta viešai, ir ar apskritai bus paskelbta. Pagal įstatymą generalinis prokuroras tyrimo išvadas turi pristatyti Kongresui, tačiau ir šiame etape viešumas gali būti gerokai suvaržytas. Taigi, jei CNN šaltiniai sako tiesą, ir pusantrų metų trukęs buvusio Federalinio tyrimų biuro direktoriaus R.Muellerio ir jo suburtos tyrėjų grupės darbas iš tiesų jau pabaigtas, intriga stiprės sulig kiekviena nauja diena.

Vis dėlto atidesni stebėtojai apie galimas tyrimo išvadas jau seniai turbūt buvo susidarę nuomonę – pirmiausia iš paties D.Trumpo elgesio. Nuo pat R.Muellerio tyrimo pradžios prezidentas vadina jį „raganų medžiokle“ ir stebėtinai nuosekliai tokio požiūrio laikosi iki pat šios dienos. Prieš kelias dienas dienraštis „The New York Times“ paskelbė įdomius statistinius duomenis: suskaičiavo, kiek kartų D.Trumpas viešai komentavo specialiojo prokuroro tyrimo eigą ir koks buvo tokių pasisakymų pobūdis.

Tai štai: nuo 2017 m. gegužės iki šių metų vasario vidurio JAV prezidentas daugiau nei 1 100 kartų buvo viešai užsipuolęs R.Muellerio komandos tyrimą dėl galimų neteisėtų D.Trumpo aplinkos ryšių su Rusija. Apžvalgininkus stulbina toks dažnas ir piktas specialiojo prokuroro, garsėjančio nepriekaištinga kvalifikuoto teisininko reputacija, puldinėjimas. Daug kam gali susidaryti įspūdis, kad D.Trumpas dėl to jaučiasi tarsi apsėstas, ir tai, kad R.Muelleris iki šiol tyrimą laiko visiškoje paslaptyje, neišduoda nei jo krypčių, nei apimties, regis, prezidentą siutina vis labiau.

Pasvarstykime patys: jei iš tiesų žmogus jaučiasi esąs nekaltas dėl įtarimų galimu sąmokslu su užsienio valstybe, jeigu žino, kad net ir tūkstantis specialiųjų prokurorų neras jokių sąmokslo įrodymų, nes jų tiesiog negali būti, kodėl D.Trumpas per 330 dienų, kai eina prezidento pareigas, mažiausiai po vieną kartą viešai puldinėjo tyrimo vykdytojus? Jei prezidentas daugiau kaip 43 proc. laiko, kai eina šias pareigas, skiria šiai temai, lyg užsuktas kartodamas frazes apie „raganų medžioklę“ ir „demokratų kerštą“, kyla dar daugiau klausimų dėl tokio apsėdimo priežasčių. Beje, pats R.Muelleris yra respublikonas.

Abejonės dėl skaidrumo

Dar daugiau klausimų kelia kita „The New York Times“ surinktos ir apibendrintos statistikos dalis. Kaip manote, ką per savo šeimininkavimo Baltuosiuose rūmuose laikotarpį labiausiai gynė D.Trumpas? Pasirodo, Rusiją ir jos lyderį Vladimirą Putiną.

Suskaičiuota, kad jis viešai tą darė 61 kartą. Tokie duomenys verčia manyti, kad D.Trumpas labai nervinasi dėl tyrimo eigos ir kuo toliau, tuo labiau stengėsi jam kliudyti – nuo buvusio generalinio prokuroro Jeffo Sessionso, atsisakiusio kištis į R.Muellerio vykdomą tyrimą, atleidimo praėjusių metų lapkritį iki prezidento spaudimo J.Sessionso pavaduotojui Rodui Rosensteinui, kuravusiam šio tyrimo eigą. R.Rosensteinas pranešė artimiausiu metu atsistatydinsiantis.

Pasak CNN, po to, kai specialusis prokuroras R.Muelleris savo tyrimo išvadas pateiks naujajam generaliniam prokurorui W.Barrui, šis iškart atsidurs politikų ir žiniasklaidos dėmesio centre. Mažai kas abejoja, kad Demokratų partijai priklausantys Kongreso nariai iškart pradės jį spausti, kad kuo daugiau R.Muellerio pateiktos medžiagos būtų pateikta visuomenei.

Tiesa, W.Barro atsargumas svarstant jo kandidatūrą į generalinius prokurorus Senate sukėlė būgštavimų, ar jis tikrai šioje byloje sieks viešumo. „Manau, bus atsargiai ir apdairiai atsižvelgta į tai, ką generalinis prokuroras turėtų įtraukti į savo pranešimą“, – sakė W.Barras Senato nariams, turėdamas galvoje būsimą ataskaitą Kongresui apie R.Muellerio atliktą tyrimą.

Senatoriai demokratai, sudarantys mažumą Senate, išreiškė susirūpinimą dėl to, ar specialiojo prokuroro komandos surinkti įrodymai ir kiti faktai, kuriais pagrįstos tyrimo išvados, kartais nebus įslaptinti, bent jau kurį laiką. D.Trumpo advokatai jau leido suprasti, kad veikiausiai sieks išlaikyti paslaptyje dalį Kongresui pateiktos ataskaitos turinio, jie remiasi prezidento prerogatyva išsaugoti jo pokalbių ir susirašinėjimo konfidencialumą.

Ruošiasi mūšiui

Demokratų daugumos Kongrese atstovai įtaria, kad prezidento advokatai, pasitelkę teisines vingrybes, gali pabandyti sutrukdyti atskleisti jį kompromituojančią informaciją ir rengiasi užblokuoti tokius bandymus. Atstovų rūmų nariai turi teisę kreiptis į teismus, kad jie suteiktų reikiamus dokumentus, arba išsikviesti į tyrimų komisijas norimus liudytojus.

Naudojantis tokiomis teisėmis galima būtų siekti paskelbti visą R.Muellerio tyrimo ataskaitos tekstą arba sužinoti įrodymus bei liudijimus, kurie buvo įtraukti į šio tyrimo ataskaitą, bet nepateikti Kongresui. Pasak apžvalgininkų, visa tai gali sukurti pagrindą stambaus masto juridiniam mūšiui ir dar vienam politiniam JAV vykdomosios ir įstatymų leidžiamosios valdžios susidūrimui.

Pasak vienos CNN teisininkės, tokioje situacijoje JAV generalinis prokuroras neturės teisės priimti galutinio sprendimo. Esą jeigu jis pabandys nuslėpti nuo Kongreso bent vieną žodį iš R.Muellerio ataskaitos, demokratai dėl to pradės teisminį tyrimą ir padarys viską, kad prisikastų iki tiesos.

Apžvalgininkų manymu, tai, kad R.Muellerio tyrimas jau užbaigtas ar jau priartėjo prie pabaigos, dar nereiškia, kad D.Trumpas galės lengviau atsikvėpti. Specialiojo prokuroro ataskaitoje pateikti duomenys, įrodymai bei nustatyti faktai gali paskatinti demokratus dar aktyviau tirti Kongrese galimus D.Trumpo ir jo aplinkos ryšius su Rusija.

O jei ir specialusis, ir generalinis prokuroras prieis išvadą, kad D.Trumpas pažeidė įstatymą, demokratų daugumos Kongrese lyderiams gali tekti priimti nelengvą sprendimą: ar verta inicijuoti prezidento nušalinimo procedūrą, turint galvoje labai sunkias tokio žingsnio politines pasekmes. Nušalinti prezidentą gali nepavykti, nes tam turėtų pritarti ir respublikonų dauguma Senate, ir tada, kaip ne kartą yra buvę anksčiau, Demokratų partija gali rimtai pabloginti savo pozicijas kituose prezidento ir Kongreso rinkimuose. Taigi, turbūt būtų ne per drąsu teigti, kad specialiojo prokuroro R.Muellerio tyrimo išvadų su nerimu laukia ne tik prezidentas.

 

Rekomenduojami video