Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Istorinio skrydžio dalyviai pasiekė Liubliną: prireikė pilotų iš Lietuvos pagalbos

Antroji „Skrydžio sklandytuvais nuo jūros iki jūros: Lietuva–Ukraina“ diena buvo tobula, oras palankus ir, nors buvo naujų iššūkių, juos be vargo įveikėme, sako sklandytojai Algirdas Šimoliūnas ir pasaulio jaunimo vicečempionas Ignas Bitinaitis. Sklandytojai tikisi, kad netrukus kelionę tęsti galės ir trečiasis komandos narys Sakalas Uždavinys, o dabar jiems prieš akis – Ukrainos siena, kurią teks kirsti ne ore.

Pirmosios skrydžio dienos, pasak pasaulio jaunimo sklandymo vicečempiono I. Bitinaičio, buvo kupinos iššūkių: „Pakilę Kartenoje jautėme jūros įtaką: oro sąlygos nebuvo labai palankios, termikai (šiltosios srovės, keliančios sklandytuvus į viršų) buvo ganėtinai silpni, o debesų padas – žemai. Todėl pirmuosius 50–70 km įveikėme nelengvai, tačiau nutolus nuo jūros situacija pasikeitė, termikai sustiprėjo, debesų padas pakilo.“

Iš Kartenos sklandytojai turėjo nuskristi į Balstogę (Bialystoką), tačiau kelionės maršrutą teko keisti. „Pasiekėme Suvalkus iš kaip buvo numatyta skridome Balstogės aerodromą, tačiau pusiaukelėje sužinojome, kad dar porą dienų nebus pataisytas sugedęs lėktuvas, turėjęs iškelti mus į dangų. Teko apsisukti ir grįžti į Suvalkus“, – pasakojo I. Bitinatis.

Organizatorių nuotr.

Paaiškėjus, kad Suvalkų aerodrome taip pat nėra lėktuvo, galinčio į dangų iškelti sklandytuvus, nuo pat ankstaus ryto sklandytojams teko skambinti į Lietuvos aeroklubus ir prašyti vietinių pagalbos. Iš Kauno per 2 valandas atvyko du Lietuvos pilotai ir 13 val. (Lenkijos laiku) pirmu bandymu pakėlė sklandytuvus į dangų.

Skrydis Suvalkai - Liublinas buvo labai sėkmingas, pilotai per 4 valandas nuskridę 350 kilometrų pasiekė Liublino aerodromą. Anot sklandytojų, antroji sklandymo diena buvo tobula: greitis kai kur siekė net 160 km/val., o kilimai buvo net iki 1,500 m aukščio.

Ignas Bitinaitis, organizatorių nuotr. 

Lenkijoje nusileidę sklandytojai nakvojo Liubline ir link Ukrainos sienos keliauja šiandien. „Deja, dėl biurokratinių kliūčių jos sienos negalime kirsti ore, tad į šalį įvažiuosime automobiliais, o sklandytuvus vešimės supakuotus į priekabas“, - sakė I. Bitinaitis.

Liublino aerodromas nutolęs apie 100 km nuo Ukrainos sienos. Kirtus sieną komanda automobiliais turi įveikti dar 200 km iki Rivnės aerodromo, Ukrainoje.

Algirdas Šimoliūnas, organizatorių nuotr. 

Manoma, kad šiandien prie A. Šimoliūno bei I. Bitinaičio prisijungs Sakalas Uždavinys ir su pataisytu orlaiviu tęs kelionę į Odesą. „Žinia, kad Sakalas negali tęsti kelionės nuliūdino. Tikimės, kad jis kuo greičiau prisijungs.“, - sakė A. Šimoliūnas.

Trys Lietuvos sklandytojai – Sakalas Uždavinys, Algirdas Šimoliūnas ir pasaulio jaunimo sklandymo vicečempionas Ingas Bitinaitis – leidosi į istorinį „Skrydį sklandytuvais nuo jūros iki jūros: Lietuva–Ukraina“. Taip šalies sklandytojai nori paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį.   

Parengė Eimantė Juršėnaitė 

Rekomenduojami video