Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Grūdų eksportui skirti uostai atnaujino veiklą

Kyjivas pranešė, kad atnaujintas darbas trijuose Juodosios jūros uostuose, iš kurių pagal neseniai sudarytą susitarimą su Rusija siekiama atnaujinti Rusijos užblokuotą grūdų eksportą.

„Atsižvelgiant į pasirašytą susitarimą dėl Ukrainos uostų atblokavimo grūdų eksportui, darbai atnaujinti Odesos, Černomorsko ir Pivdenio uostuose“, – teigiama Ukrainos karinio jūrų laivyno pranešime socialinėje žiniasklaidoje.

Kyjivas ir Maskva praėjusią savaitę su Turkijos ir Jungtinių Tautų (JT) pagalba susitarė dėl mechanizmo, leisiančio iš trijų uostų eksportuoti blokuojamus Ukrainos grūdus. Ukraina pirmadienį pareiškė, kad dalis eksporto gali būti atnaujinta jau šią savaitę. Karinis jūrų laivynas savo pranešime nurodė, kad, atnaujinus eksportą, krovininiai laivai bus palydimi į uostus ir iš jų. „Laivų įplaukimas į jūrų uostus ir išplaukimas bus vykdomas formuojant vilkstinę, kuri lydės vadovaujantį laivą“, – sakoma pranešime ir priduriama, kad saugūs maršrutai vis dar nustatomi.

Rusija ir Ukraina yra pagrindinės žemės ūkio produktų eksportuotojos, tačiau Maskvos invazija smarkiai sutrikdė Ukrainos kviečių eksportą, nes dėl kovų nukentėjo derlius, o uostai buvo užblokuoti ir užminuoti.

Trečiadienį Stambulo mieste oficialiai atidarytas Ukrainos grūdų eksporto koordinavimo centras, kurio steigimą numato praėjusią savaitę tarpininkaujant JT pasirašytas susitarimas.

Centrą stebint žurnalistams atidarė Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras. Ceremonija surengta praėjus penkioms dienoms po to, kai Ukraina, Rusija, Turkija ir JT pasirašė susitarimą atnaujinti ukrainietiškų grūdų eksportą, kuris įstrigo dėl Rusijos invazijos į kaimyninę šalį.

Kaip pranešama, centre dirbs Kyjivo ir Maskvos paskirti civiliai ir kariniai pareigūnai bei Turkijos ir JT pasiuntiniai. Jų darbas bus prižiūrėti saugų ukrainietiškų grūdų plukdymą Juodąja jūra. „Šiame centre dirbantis personalas žino, kad juos stebi visas pasaulis“, – žurnalistams pareiškė H.Akaras. Pasak jo, tikimasi, kad šis centras prisidės prie humanitarinių poreikių patenkinimo ir taikos.

Po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą sutrikęs grūdų eksportas iš pastarosios šalies prisidėjo prie pasaulinio kainų šuolio, dėl kurio smarkiai pabrango maisto importas į kai kurias skurdžiausias pasaulio valstybes. JT skaičiavimu, dėl Rusijos agresijos 50 mln. žmonių kilo bado grėsmė.

Pasirašius minėtą susitarimą dėl grūdų eksporto atnaujinimo, pasaulyje gerokai nukrito grūdų kainos. Nepaisant to, abejones dėl Rusijos įsipareigojimų pasėjo šalies karinių pajėgų smūgis Odesos uostui, kuris buvo surengtas kitą dieną po sutarties pasirašymo.

Rekomenduojami video