Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Europarlamentarė lieka kalėjime

Praėjusį ketvirtadienį Belgijos teismas dar mėnesiui pratęsė buvusios Europos Parlamento (EP) vicepirmininkės, Graikijos europarlamentarės Evos Kaili suėmimo terminą. Prieš pat Kalėdas suimta europarlamentarė skubos tvarka buvo atleista iš EP vicepirmininkės pareigų.

Parlamentinis imunitetas neapsaugojo

E.Kaili areštas gruodžio 9-osios rytą Europos politikos padangėje sukėlė sprogusios bombos efektą. Būdama EP vicepirmininke, graikė naudojosi europarlamentarės imunitetu ir, atrodė, jog Belgijos Karalystėje ji turi teisinę neliečiamybę. Tačiau pagal Belgijos įstatymus parlamentinė neliečiamybė negalioja, kai asmuo sulaikomas vykdant nusikalstamas veikas. E.Kaili buvo sulaikyta Belgijos federalinės policijos po tyrimo dėl organizuoto nusikalstamumo, korupcijos ir pinigų plovimo, susieto su lobistinėmis pastangomis remiant Katarą. 

Kiek anksčiau tą patį rytą Briuselyje, prie viešbučio, kuriame buvo apsistojęs, buvo sulaikytas E.Kaili tėvas Alexandras Kaili‘s su lagaminu grynųjų pinigų (600 tūkst. eurų). Būtent šis sulaikymas visos operacijos vadovą, Briuselio teisėją Michelį Claise‘ą įtikino, jog reikia keisti pirminį operacijos planą ir, nepaisant E.Kaili teisinio imuniteto, sulaikyti ją nusikaltimo vykdymo metu.

Iš viso gruodžio 9-ąją vykdydama tyrimą Belgijos policija surengė kratas 16-oje namų, konfiskavo kompiuterius, ryšio priemones ir didžiules sumas grynųjų pinigų.

Didelė operacija

Kartu su E.Kaili buvo sulaikytas jos draugas ir vaiko tėvas, EP Žmogaus teisių komiteto patarėjas Francesco Giorgi‘s ir buvęs Italijos europarlamentaras socialistas Pieras Antonio Panzeri‘s.

Ankstesnėje Europarlamento kadencijoje F.Giorgi‘s dirbo P.A.Panzeri‘o padėjėju EP, vėliau abu kartu įkūrė žmogaus teisių nevyriausybinę organizaciją „Kova su nebaudžiamumu“ (šių įvykių kontekste skamba labai ironiškai).  Taip pat buvo sulaikytas ir Niccolo Figa

-Talamanca (EP lobistas ir nevyriauybinių visuomeninių organizacijų aktyvistas).

Sulaikytųjų namuose buvo rastos didelės grynųjų pinigų sumos. Vien E.Kaili ir F.Giorgi‘o namuose buvo rasta daugiau nei 1,5 milijono eurų grynaisiais, tvarkingai sudėtų į batų dėžes ir lagaminus. Iš europarlamentarės ir jos gyvenimo draugo policija paėmė asmeninius telefonus ir kompiuterius, kuriuose rado daug įtarimus patvirtinančių duomenų.

Tą pačią dieną, gavę Belgijos išduotą arešto orderį, Italijoje karabinieriai suėmė P.A.Panzeri‘o žmoną Maria Dolores Colleoni ir dukrą Silvia Panzeri ir leido jas išduoti Belgijai. Policija iš įtariamųjų taip pat konfiskavo kompiuterius ir mobiliuosius telefonus.

Tuo tarpu P.A.Panzeri‘s su Italijos valstybe sudarė susitarimą, jog atskleisiąs informaciją apie su skandalu susijusias šalis ir duotus kyšius. E.Kaili advokatai teigia, kad P.A.Panzeri‘s, tapdamas valstybės liudytoju, siekė apsaugoti savo šeimą nuo teisminių persekiojimų ir išdavimo Belgijos valdžiai.

P.A.Panzeri‘s jau davė išsamius parodymus ir prisipažino gavęs iš Kataro ir Maroko kyšius ir Europos parlamente juos paskirstęs sprendimų priėmėjams. Jam jau pateikti kaltinimai korupcija, o E.Kaili kaltinama gavusi dideles grynųjų pinigų sumas iš užsienio valstybių, siekusių daryti įtaką Europos Sąjungos politikai.

Į laisvę neišleido

44-erių europarlamentarė iš Graikijos jau beveik pusantro mėnesio laikoma suimta Belgijoje, Hareno kalėjime. E.Kaili advokatai visais įmanomais būdais siekė, kad kyšininkavimu kaltinama partamentarė, kol vyks teismo procesas, su elektronine sekimo apyranke būtų paleista į laisvę.

P.A.Panzeri‘s jau davė išsamius parodymus ir prisipažino gavęs iš Kataro ir Maroko kyšius ir Europos parlamente juos paskirstęs sprendimų priėmėjams. Jam jau pateikti kaltinimai korupcija, o E.Kaili kaltinama gavusi dideles grynųjų pinigų sumas iš užsienio valstybių, siekusių daryti įtaką Europos Sąjungos politikai.

Prieš teismo posėdį E.Kaili advokatai stengėsi daryti spaudimą Belgijos teisėjams. Vienas iš advokatų – Michalis Dimitrakopulas – žiniasklaidai teigė, jog jo klientė buvo „kankinama“, nes teismo posėdžio metu ji buvo laikoma „16 valandų vienutėje policijos kameroje“. Pasak graikės advokatų, „ji ne kartą pareiškė esanti nekalta“, tačiau dabar Belgijos teismas verčia ją „sumokėti aukščiausią kainą“ ir toliau laiko „sunkiomis sąlygomis“. Kito E.Kaili advokato Andre Risopulo teigimu, graikė savo dvejų metų dukrą, kurios susilaukė su savo partneriu ir kitu kaltinamuoju –   F.Giorgi‘u, matė „tik du kartus per šešias savaites“.

Tačiau belgų prokurorai įspėjo teismą, jog jei E.Kaili būtų paleista į laisvę, ji gali bandyti pabėgti, siekti sunaikinti įrodymus arba derinti parodymus su kitais įtariamaisiais. Tokie perspėjimai įtikino  teisėjus ir praėjusį ketvirtadienį už uždarų durų vykusiame posėdyje jie nusprendė sulaikymo terminą pratęsti dar vienam mėnesiui.

Kaltinimai korupcija ir areštas

Po A.Kaili arešto prie viešbučio su lagaminu pinigų, pasikeitė tyrimo teisėjo Michelo Claise'o planai – speciali, maždaug tuzino pareigūnų policijos komanda, kartu su teisėju Claise'u nuvyko į E.Kaili namus ir ją suėmė. E.Kaili nesipriešino, bet buvo akivaizdžiai sukrėsta, ištikta šoko. Ji verkė ir buvo labai išsigandusi. Teisėjas M.Claise'as ją tardė daugiau nei penkias valandas.

2022 m. gruodžio 12 d. Graikijos kovos su pinigų plovimu tarnyba paskelbė, kad įšaldė visą E.Kaili ir jos artimų šeimos narių turtą –  visą šeimos nekilnojamąjį turtą, visas banko sąskaitas, seifus, įmones ir kitą finansinį turtą. Pasak Kovos su pinigų plovimu tarnybos vadovo, valdžios institucijas ypač domina naujai įsteigta nekilnojamojo turto bendrovė Atėnų Kolonaki rajone.

Areštų Briuselyje laikas sutapo su 2022 m. FIFA pasaulio futbolo čempionatu, kuris vyko Katare. Tuo metu šeimininkai Europos Sąjungoje buvo smarkiai kritikuojami, tačiau kalbėdama Europos Parlamente E.Kaili gyrė šalies žmogaus teisių padėtį ir kritikavo Katarui pateiktus kaltinimus korupcija. Nors E.Kaili daugiausia dėmesio skyrė ES skaitmeninei darbotvarkei, lapkričio pradžioje ji išvyko į Katarą ir surengė asmeninius susitikimus su aukščiausiais šalies vadovais, įskaitant Kataro ministrą pirmininką. Gruodžio pradžioje EP E.Kaili balsavo už vizų panaikinimą Kataro piliečiams.

Buvo laikoma politikos žvaigžde

E Kaili seniai švytėjo Europos politikos padangėje ir buvo laikoma viena iš įtakingiausių EP narių. 2004-aisiais baigusi Salonikų Aristotelio universiteto architektūros ir civilinės inžinerijos studijas, ji iškart pradėjo dirbti Graikijos televizijos kanalo MEGA žinių laidų vedėja ir žurnaliste.

Po trejų metų, 2007-aisiais, E.Kaili kartu su PASOK partija bolotiravosi į Graikijos parlamentą ir iki 2012 m. buvo jo narė. Vėliau ji dirbo Graikijos vidaus reikalų ministerijos Lyčių lygybės centro pirmininke ir 2014 m. pateko į Europos Parlamentą. Iki 2019 m. E.Kaili buvo EP Mokslo ir technologijų ateities komisijos pirmininkė ir Delegacijos ryšiams su NATO parlamentine asamblėja pirmininkė. Nuo 2019 m. iki 2022 m. E.Kaili buvo ir Dirbtinio intelekto centro pirmininkė, o 2022 m. pradžioje buvo išrinkta Europos Parlamento pirmininko pavaduotoja.

Be savo tiesioginės veiklos EP, E.Kaili buvo aktyvi tarptautinių organizacijų narė.

Graikė buvo ES interneto forumo iniciatyvinio komiteto narė, organizacijos „Allied for Startups“ patariamosios tarybos narė, Pasaulio ekonomikos forumo Europos skaitmeninės srities lyderių bendruomenės valdybos narė, Pasaulio ekonomikos forumo Pasaulinės blokų grandinės tarybos narė, Pasaulinės blokų grandinės verslo tarybos (GBBC) ambasadorė, Jaunimo interneto valdymo forumo aukščiausiojo lygio susitikimo kibernetinio saugumo įgūdžių klausimais patariamosios tarybos narė.

E.Kaili taip pat buvo delegacijos tarp ES ir Rusijos parlamentinio bendradarbiavimo komiteto narė ir delegacijos ryšiams su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis narė.

E.Kaili per savo neilgą politinę karjerą sulaukė nemažai įvertinimų ir apdovanojimų. Graikę 2011 m. Vokietijos žurnalas „Der Spiegel“ išrinko Europos „Metų žmogumi“, o italų leidinys „Politico“ 2018 m. ją išrinko moterimi, formuojančia Briuselio politiką („Women Who Shape Brussels“). Tais pačiais metais EP leidinys „The Parliament Magazine“ E.Kaili apdovanojo už nuopelnus naujųjų technologijų srityje.

Vietoje epilogo

Nors sulaikymo dieną E.Kaili EP buvo pašalinta iš socialistų ir demokratų frakcijos ir Graikijos nacionalinės partijos PASOK, graikė vis dar išlieka Europos parlamento nare. Sėdėdama Hareno kalėjime, E.Kaili turi nepriklausomos europarlamentarės statusą, o jos atlyginimas (atskaičius mokesčius) yra 7 146 eurai per mėnesį. Teisininkai ginčijasi, ar ji turi teisę gauti papildomą 4 778 eurų mėnesinę pašalpą.

Rekomenduojami video