Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ekspertai aptars Vokietijos reparacijas Lenkijai

Papildomų milijardinių reparacijų iš Vokietijos panorusi Lenkijos vyriausybė tikina, kad tai nepridarys problemų tarpvalstybiniams santykiams.

Valdančioji Jaroslawo Kaczynskio partija nusprendė peržiūrėti 1953 m. susitarimus dėl reparacijų su pokarine Vokietija, bet per pirmąjį užsienio ministro Jaceko Czaputovicziaus vizitą Berlyne paaiškėjo, kad abi pusės neatmeta galimybės objektyviai įvertinti tarpusavio nesutarimus.

„Kaip žinote, pastaruoju metu Lenkijos pusė vėl iškėlė reparacijų klausimą. Mes laikomės aiškios teisinės pozicijos, kad visi su reparacijomis susiję klausimai buvo išspręsti teismuose ir tai priėmė dešimtajame dešimtmetyje demokratiškai išrinkta Lenkijos vyriausybė. Bet griežtų teisinių argumentų laikymasis nepadės, jei tokioje artimoje kaimyninėje šalyje vyksta svarbūs socialiniai debatai šiuo klausimu.  Manau viena iš galimų išeičių sprendimų būtų paprašyti ekspertų pasidomėti šiuo klausimu“, – sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis.

„Turime teisę naujoje šviesoje pažvelgti į mūsų praeities faktus susijusius su komunistinės valdžios veikla, tais laikais, kai suverenios Lenkijos neatstovaujanti vadovybė priėmė sprendimus susijusius su reparacijų klausimais. Bandome ieškoti sprendimo, bet šiuo metu tai nėra jokia kliūtis tarpvalstybiniams santykiams. Manome, kad tai turėtų būti aptarta ekspertų lygyje, todėl palaikome ministro Sigmaro Gabrielio pasiūlymą“, – kalbėjo Lenkijos užsienio reikalų ministras J. Czaputoviczius.

Rekomenduojami video