Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Dideli mažos šalies užmojai

Vasara suteikia progų pakeliauti. Tai puiki galimybė pažinti ne tik dažno lietuvio lankytą Turkiją, bet ir kaimyninę Estiją, apie kurią beveik nieko nežinome. Praleidus porą dienų Estijos salose paaiškėja, kad kalbos apie Estijos pirmavimą tarp Baltijos valstybių ne vien tik žodžiai. Estiškumo puoselėjimas yra strateginis valstybės siekis.

Persikelti į Saremos salas automobiliu kainuoja tris kartus pigiau negu į Kuršių neriją. Pusvalandį trunkantis plaukimas leidžia ne tik pasigėrėti gamta, bet ir užkąsti ar net pavalgyti, pavyzdžiui, manų košės arba šviežių braškių pusryčiams. Bufete prekiaujama vynu, alumi, estiška degtine ir likeriu.

Informaciniuose centruose gausu informacijos visomis kalbomis, įskaitant lietuvių. Dauguma salų gyventojų kalba angliškai ir vokiškai, senoji karta dar atsimena rusų, jaunoji mokosi kinų kalbos.

Šalies lygį parodo net ir tualetai. Pakelės išvietės Estijos salose švaresnės negu Lietuvos užeigose. Visur atrasi tualetinio popieriaus, vandens ir muilo rankoms nusiplauti. Miškuose tualetai įrengti taip, kad vasarą apsaugotų nuo uodų.

Kur bepasisuktum Estijoje jauti pasididžiavimą savo šalimi. Pradedant informacinių centrų darbuotojais, baigiant pardavėjais ir barmenais visi pasipuošę drabužiais su tautine simbolika. Tai ne sunkūs, senoviniu būdu nuausti tautiniai drabužiai, o tik apdarai, atkartojantys tautinius raštus. Kavinėse ir baruose skamba išskirtinai estiška muzika.

Tautinio paveldo puoselėjimas matomas ir prekybos centruose. Visuose prekybos centruose, net ir švedams priklausančiuose, įrengti stendai su Saremos salose gaminama produkcija: sūriais, silkėmis, kadagių sirupu, alumi, vaistažolėmis, uogienėmis. Be tradicinių marškinėlių su Saremos žemėlapiu, čia galima įsigyti tautine simbolika papuoštų kojinių, diržų, prijuosčių ir net kaliošų. Saloje puoselėjami senieji vilnos, odos, medžio, dolomitų apdorojimo, kalvystės, molio amatai.

Vienišoje sodybėlėje gaminamos maždaug 20 rūšių garstyčios, už kurių indelį prašoma nuo 5 iki 7 eurų. Visur, net ir tokiose vietose, gali atsiskaityti banko kortele.

Saremos salos gyventojai gali patenkinti įvairius poreikius. Šimtametės Anglos vietovės vėjo malūnai mala grūdus, iš kurių čia pat gali išsikepti duonos. Akį džiugina 21 metro Panga skardis, Sorves švyturys, Kalli krateris, daug viduramžiais statytų bažnyčių. Saloje rengiamos vietinio maisto savaitės, rankdarbių, daržininkystės ir sodininkystės, orchidėjų šventės, juodųjų nėrinių naktys, kanklių, šokių, vyriškų dainų dienos, Kaarma naktinės bei žiemos dainų šventės. Aktyvaus poilsio mėgėjus džiugina maratonai, slidinėjimo, teniso, golfo, jaunimo futbolo turnyrai. Muzikos mėgėjų skoniui – Kilhehonnos sakralinės muzikos, Saremos operos, Kuresarės kamerinės muzikos, berniukų styginių instrumentų festivaliai bei apskrities chorinio dainavimo diena.

Tėvynę prisimeni įvažiavęs į Latviją. Automobilių stovėjimo aikštelėje greta paplūdimio akis bado skelbimai, įspėjantys, kad už šiukšlinimą gresia baudos nuo 70 iki 280 eurų. Šiukšlių konteineriai perpildyti, tualetai dvokia iš tolo, todėl vos iš Estijos atvykusi prancūzė neria į mišką. Tačiau Saremos įspūdžių jie nesugadins, priešingai, kviečia stiebtis ir mokytis iš pažangiųjų šiaurės kaimynų, kuriančių valstybę sau, savo piliečių rankomis.

Ramunės Sakalauskaitės komentaras skambėjo per LRT RADIJĄ.

Rekomenduojami video