Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė „gana išsamų dokumentą“: aiškėja jo detalės

Singapūre antradienį įvyko istorinis susitikimas – vienas kitam rankas paspaudė ir derybų susėdo JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas. Tai pirmas kada nors surengtas pareigas einančio JAV prezidento ir Šiaurės Korėjos vadovo susitikimas. Susitikimo pabaigoje, JAV prezidento žodžiais, abu lyderiai pasirašė „gana išsamų dokumentą“, tačiau kas jame – D. Trumpas nepaaiškino. Tuo metu Šiaurės Korėjos lyderis per vertėją pareiškė: „Mes nusprendėme palikti praeitį užnugaryje. Pasaulis pamatys didžiulius pasikeitimus.“ Vis dėlto pirmosios pasirašytos deklaracijos detalės atrodo nuviliančios. 

D. Trumpas reporteriams sakė, kad labai didžiuojasi tuo, kas šiandien įvyko: „Mūsų santykiai su Šiaurės Korėja ir Korėjos pusiasaliu bus visai kitokie, nei buvo praeityje.“

Paklaustas, ar šiaurės korėjiečiai ketina atsisakyti branduolinių ginklų, D. Trumpas atsakė: „Pradėsime šį procesą labai, labai greitai“.

AFP/Scanpix nuotr.

D. Trumpas teigė, kad tai buvo „nuostabi diena“: „Mes daug sužinojome vienas apie kitą ir mūsų šalis“. Apie Kim Jong Uną jis pasakė: „Jis labai talentingas žmogus ir labai myli savo šalį.“

Paklaustas, ar pakvies Kim Jong Uną į Baltuosius rūmus, D. Trumpas atsakė: „Būtinai pakviesiu.“

Kim Jong Unas jau išvyko iš Sentosos salos, kur vyko susitikimas. Manoma, kad netrukus jis išvyks ir iš paties Singapūro. D. Trumpas, nors buvo pranešta, kad irgi iš Sentosos išvyko, atrodo, vis dar yra saloje. Jis sakė, kad su spauda kalbėsis vėliau.

Aiškėja dokumento detalės

Kaip praneša BBC, D. Trumpo ir Kim Jong Uno pasirašytoje deklaracijoje JAV ir Šiaurės Korėja įsipareigoja kurti naujus abiejų šalių santykius remdamosi abiejų valstybių gyventojų taikos ir gerovės troškimu.

Taip pat JAV ir Šiaurės Korėja apjungs savo pastangas sukurti ilgalaikę ir stabilią taiką Korėjos pusiasalyje.

Patvirtindama 2018 m. balandžio 27 d. Panmunjomo deklaraciją, Šiaurės Korėja įsipareigoja dirbti link visiško Korėjos pusiasalio branduolinio nusiginklavimo.

Paaiškėjus šioms detalėms, per socialinius tinklus ima ristis nusivylimo banga.

„Jie tam įsipareigoja jau 25 metus“, – „Twitteryje“ rašė Vipin Narangas, Kembridžo universiteto politikos mokslų asocijuotas profesorius.

Politikos mokslų profesorius iš Pusano nacionalinio universiteto Pietų Korėjoje irgi neslėpė nusivylimo: „Wow. Jeigu tai yra tai... tai kelia depresiją. Tai netgi prasčiau nei laukė dauguma skeptikų.“

Š. Korėjos televizija dar nepranešė apie susitikimą

Šiaurės Korėjos valstybinė televizija jau pradėjo savo programą – kaip įprasta, 15 val. vietos laiku, tačiau neužsiminė apie D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimą.

Buvo tik žodžiu papasakota, nepateikiant jokių vaizdų, apie vakarykštį šalies lyderio turą po populiarias Singapūro vietas.

Pagyrimai iš Kinijos

Pirmoji iš užsienio šalių komentarus apie susitikimą pateikė Kinija. Pasak užsienio reikalų ministro Wang Yi, faktas, kad du lyderiai „gali kartu sėdėti ir kaip lygūs kalbėtis, turi svarbią ir pozityvią reikšmę ir kuria naują istoriją.“

Jis taip pat pakartojo Pekino raginimą visiškai atsisakyti branduolinių ginklų, kad būtų išsklaidytos įtampos Korėjos pusiasalyje.

Be to, ministras pridūrė, jog „nėra abejonių, kad unikalų ir svarbų vaidmenį atliko Kinija – vaidmenį, kuris bus tęsiamas.“

Kaip vyko susitikimas

Abu lyderiai ėjo vienas kito link, o tada stipriai vienas kitam paspaudė ranką JAV ir Šiaurės Korėjos vėliavų fone – tokios buvo pirmosios istorinio susitikimo akimirkos.

Vėliau, atsisėdę prie stalo, jie žiniasklaidai pasakė pirmuosius trumpus komentarus.

„Jaučiuosi puikiai. Turėsime puikią diskusiją, kuri bus labai sėkminga“, – teigė D. Trumpas, kuris taip pat sakė prognozuojantis puikius santykius su Kim Jong Unu.

„Nebuvo lengva ateiti iki šio momento... Buvo kliūčių, bet mes jas įveikėme, kad būtume čia“, – kalbėjo Kim Jong Unas.

Svarbiausi šio susitikimo klausimai – Šiaurės Korėjos branduolinis nusiginklavimas ir sankcijų jai panaikinimas.

Iš pradžių abu lyderiai kalbėjosi dviese, dalyvaujant tik vertėjams, o vėliau prie jų prisijungė patarėjai.

Iš JAV pusės, be D. Trumpo, jose dalyvavo valstybės sekretorius Mike`as Pompeo, nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas ir Baltųjų Rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly.

Šalių lyderiams baigus privatų pokalbį Kim Jong Uno žurnalistai klausė, ar jo šalis pasirengusi atsisakyti branduolinio ginklo, tačiau šis neatsakė.

Pasak JAV žurnalistų, Šiaurės Korėjos vadovo mažiausiai triskart buvo klausiama, ar jis ketina atsisakyti branduolinio ginklo.

Vėliau Kim Jong Unas ir D. Trumpas išėjo pasivaikščioti po sodą. „Tikrai fantastiškas susitikimas – daug progreso. <...>  Dabar einame pasirašyti“, – sakė D. Trumpas reporteriams, tačiau neatskleidė, kas bus pasirašoma.

Ne kartą nesilaikė pažadų

Vašingtonas reikalauja, kad Šiaurės Korėja savo branduolinių ginklų atsisakytų visiškai, patikrinamai ir negrįžtamai. Pchenjanas yra pasižadėjęs siekti pusiasalio denuklearizacijos ir už tai reikalauja iki šiol konkrečiai nesuformuluotų saugumo garantijų, taip pat nori, kad būtų užbaigta jo atžvilgiu nukreipta „priešiškumo politika“.

Apskritai šis Šiaurės Korėjos ir JAV lyderių susitikimas atrodo neįtikėtinas, palyginus su padėtimi praeitais metais, kai D. Trumpas grasino Šiaurės Korėjai „ugnimi ir įtūžiu“, o Kim Jong Unas savo ruožtu jį vadino „sutrikusios psichikos JAV nuokvaka“.

D. Trumpas, atvykęs susitikti su organizatoriumi – Singapūro premjeru, pareiškė, kad, jo manymu, viskas pasibaigs labai gerai.

Tačiau JAV valstybės sekretorius Mike`as Pompeo susitikimo išvakarėse nebuvo toks optimistiškas, nes Šiaurės Korėja jau daugybę kartų buvo žadėjusi atsisakyti branduolinės programos.

„Jungtinės Valstijos jau buvo apgautos. Daug prezidentų pasirašė popierių, tačiau paskui sužinojo, kad Šiaurės Korėja ne tik nesilaiko pažadų, bet ir elgiasi priešingai. Užtikrinimas yra svarbu. Sukursime sistemą, kuri padės tinkamai patikrinti, ar susitarimo laikomasi. Tik tai atlikę, imsimės savo įsipareigojimų“, – kalbėjo M. Pompeo, kurio teigimu, JAV pasirengusi Šiaurės Korėjai suteikti unikalias saugumo garantijas mainais į tai, kad Pchenjanas atsisakytų branduolinių ginklų.

AFP/Scanpix nuotr.

Daug vilčių į susitikimą deda ir Šiaurės Korėjos kaimynė Pietų Korėja. Susitikime, be branduolinio nusiginklavimo ir sankcijų panaikinimo, bus siekiama sutarti dėl taikos sutarties tarp Pietų ir Šiaurės Korėjų. Šalys nuo 1953-ųjų pasirašiusios tik paliaubų sutartį.

L. Kojala: nereikia manyti, kad viskas taip greitai išsispręsPolitologo Lino Kojalos teigimu, daugelis džiaugiasi, kad susitikimas, nors tai yra tik ilgo kelio pradžia, sumažina emocijas, kai atrodė, kad karo galimybė yra labai reali. Tuo pačiu jis pažymi, kad konkrečių susitikimo rezultatų tikėtis sunku.

„Pats Trumpas ir jo administracijos atstovai kartojo, kad kažkokių labai konkrečių dalykų, kurie virstų sutartimis, tikėtis dar ankstoka. Tai pirmiausi susipažinimas, galimybė pradėti kurti pasitikėjimą. <...> Manau, kad tie lūkesčiai yra susieti su ilgalaike ateitimi. Jei tonas bus geras, tai ir galimybė, kad po kelerių metų šalis nusiginkluos, gali tapti realybe“, – LRT RADIJUI sako L. Kojala.

Anot politologo, galime tikėtis, kad tokių D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimų, vienerių ar daugiau metų laikotarpyje, gali būti dar ne vienas.

„Realu, kad bus planuojami tolimesni šių lyderių susitikimai“, – sako L. Kojala.

Tuo pačiu politologas pabrėžia ir skeptikų poziciją, kurie pažymi, kad Pchenjanas anksčiau yra nesilaikęs susitarimų.

„Galima nepamiršti, kad Šiaurės Korėja buvo pasirašiusi susitarimus, bet juos vėliau paneigė. Nereikia manyti, kad viskas taip greitai išsispręs“, – LRT RADIJUI sako L. Kojala.

Vienas iš tokių skeptikų yra BBC kalbintas Jamesas Crabtree iš Lee Kuan Yew viešosios politikos mokyklos, kuris sakė, kad Šiaurės Korėjos „visiškas, patikrinamas ir negrįžtamas branduolinis nusiginklavimas yra tik poetinės aspiracijos.“

„Tai lyg Vakarai kalbėtų apie pasaulį be branduolinio ginklo. Niekas netiki, kad taip atsitiks. Žinoma, ponas Kimas neatsisakys savo branduolinio ginklo. Jis nenori ir kodėl turėtų norėti?“ – pridūrė BBC pašnekovas.

Rekomenduojami video