Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Bulgarija pripažino Holodomorą „genocidu“

Bulgarija trečiadienį pritarė rezoliucijai, kurioje skelbiama, kad praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje Sovietų Sąjungos lyderio Josifo Stalino sukeltas masinis badas Ukrainoje buvo „genocidas“.

Šios ES narės, kurioje didelė viešosios nuomonės dalis tebėra prorusiška, parlamentas rezoliuciją priėmė 134 balsais „už“ ir 26 balsais „prieš“.

Rezoliucijoje teigiama, kad „bet koks šio genocido neigimas, pateisinimas ar nuvertinimas paniekina milijonų žuvusių žmonių atminimą“.

1932-33 metų Holodomoro (ukrainietiškai – „mirtis iš bado“) aukų atminimas Bulgarijoje, artimiausioje Maskvos sąjungininkėje komunizmo laikais, nuo šiol bus minimas kasmet paskutinį vasario šeštadienį.

Bulgarijos socialistų partija – buvusios komunistų partijos įpėdinė – boikotavo balsavimą, o prorusiška partija „Vazraždane“ balsavo prieš.

Gruodžio mėnesį Europos Parlamentas patvirtino rezoliuciją, kurioje holodomoras apibūdinamas kaip „dirbtinai sukeltas badas Ukrainoje 1932-1933 metais kaip sąmoningos sovietų režimo politikos dalis, kaip ukrainiečių tautos genocidas“.

Kyjivas paragino tarptautinę bendruomenę oficialiai paskelbti badą „genocidu“, Ukrainai ir vėl kovojant su šiuolaikine Maskvos agresija.

Rekomenduojami video