Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
„Brexit“ derybininkas sklaido lietuvių nerimą dėl ateities Didžiojoje Britanijoje

Vilniuje viešintis Europos Sąjungos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier tikina, kad jau gyvenančių Didžiojoje Britanijoje lietuvių teisės bus apsaugotos ir po britų pasitraukimo iš ES. Tiesa, tam yra vienintelė sąlyga: kad derybos nežlugtų ir būtų pasiektas susitarimas.

Tarp Dainų šventės dalyvių – ir Londone gyvenančių lietuvių šokių kolektyvas. Tačiau jau 15 metų Britanijoje gyvenanti Teresė pripažįsta, kad neaiškumų, kas jų laukia, britams pasitraukus iš Bendrijos, dar daug.

„Dėl pasilikimo dokumentų tvarkymo, dėl darbo, dėl visko. Kol ES buvom, visi viską žinojom. O kai viskas keičiasi, yra baimės, kaip toliau bus, ar gausim leidimą pasilikti ten“, – kalbėjo Didžiojoje Britanijoje gyvenanti lietuvė Teresė Burdyn.

Tarp lietuvių šoka ir britas Chrisas Tally. Jis sako, kad niekas šiuo metu Britanijoje nežino, kaip pasisuks derybos, tačiau prisipažįsta ir pats balsavęs už britų pasitraukimą. Jis nesibaimina dėl savo merginos lietuvės likimo.

„Ji jau daug metų gyvena Britanijoje ir neturės jokių problemų. Balsavau už „Brexit“ dėl daugelio priežasčių, viena jų – norėjau, kad veiktų vietos įstatymai, kad nebūtų Briuselio įtakos“, – sakė britas.

Įtakos gal ir bus mažiau, tačiau ekspertai sako, kad Londonas, o ne Europos Sąjunga praras daugiau pasitraukdama.

„Dabar jaučiamas europiečių studentų mažėjimas universitetuose. Daugiausia jų vietas užima Azija, ir manau, tai – didelė problema europiečiams. Vis tiek Azijos studentai daugiau tarp savęs bendrauja, integracija mažėja. Ir mokslo finansavimas mažinamas“, – pasakojo Didžiojoje Britanijoje gyvenantis lietuvis Vilius Portapas.

Britai jau rudenį žada pradėti registraciją nuolatinio gyventojo statusui. Dėl piliečių teisių Londonas ir Briuselis jau yra sutarę, kad tie, kurie Britanijoje gyvena ilgiau nei 5 metus, išlaikys tas pačias teises, kaip iki šiol.

„Lietuvių, prancūzų, vokiečių, kurie jau pasirinko gyvenimą Jungtinėje Karalystėje arba atvyks iki 2020 m. pabaigos, teisės bus apsaugotos. Nekalbu, kas nutiks lietuviams, prancūzams, nusprendusiems atvykti į Jungtinę Karalystę po to, nes tai priklauso nuo jos būsimos imigracijos politikos“, – sakė ES „Brexit“ derybininkas M. Barnier.

M. Barnier teigimu, su britais suderėta jau 80 proc. teksto. Tačiau liko patys sudėtingiausi klausimai, tarp kurių – siena su Airija.

„Kol nesutarti visi elementai, tol niekas nesutarta. Čia reikia tai suprasti ir nereikia atmesti to varianto, kad gali nebūti to susitarimo“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Daug kas tokį variantą vadina katastrofa. Žlugtų ir visi susitarimai dėl piliečių teisių. Derybos dėl pasitraukimo turėtų būti baigtos per mažiau nei 5 mėnesius, o jau kitąmet kovą britai pasitrauks iš Bendrijos, dar pusantrų metų truks pereinamasis laikotarpis.

„Nežinau, kaip bus, negaliu pasakyti jums. Jei prireiks grįžti į tėvynę, sugrįšiu“, – teigė Didžiojoje Britanijoje gyvenantis lietuvis Viktoras Juškevič.

Tad nežinomybė dar tęsis, o pasitraukimo nesurepetuosi. Neoficialiai kalbama, kad derybos gali baigtis tik paskutinę naktį – vėliausiai spalį.

 

Rekomenduojami video